Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Metal işçisinden dev miting!

Yüz binlerce metal işçisi bugün dev bir miting düzenliyor. Türk Metal Sendikası Kocaeli ve Gölcük şubeleri başta olmak üzere işçiler Bursa’dan hak ettikleri zam için haykırıyor.

Yüz binlerce metal işçisi

UgYur ENCY min 105Türkiye’de son yıllarda düzenlenen en büyük mitinglerden biri Bursa’da başladı. Geçtiğimiz yıllarda mitingler milli güvenlik gerekçesiyle ertelenirken söz konusu mitinge 130 bin metal işçisinin katılması bekleniyor. İşçiler alana gelmeye başladı. Kocaeli’den Gölcük şube başkanı Mehmet Şener ve Kocaeli şube başkanı Yakuıp Yıldız da binlerce işçiyle birlikte Bursa’da.

İŞÇİLER EN AZ İYÜZDE 15 İSTİYOR

İşçiler, “Arkadaşlarımızla birlikte hakkımızı almak için buraya geldik. Asgari ücretin yüzde 15, Türk Metal Sendikası’nın da yüzde 15 üzerinde zam alması için bir miting düzenleyeceğiz bugün. Sesimizi, patronların ve hükümetin duyması için buradayız” dedi.

BUZKIRAN GEMİ METAL İŞÇİLERİ

Mitingde Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da bir konuşma yaptı. Kavlak’ın miting konuşması şöyle: “Türkiye işçi sınıfının umudu olan TÜRK-İŞ’imizin değerli Genel Başkanı TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Değerli Genel Başkanları ve Yöneticileri Hoş geldiniz… Bugün bizi yalnız bırakmayan, emek dostları, siyasi partilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın değerli temsilcileri, değerli basın emekçileri, hoş geldiniz… İşine, ekmeğine, onuruna sahip çıkanlar… Emeğini namusu bilenler… Alın terinin karşılığını almak için… Alanları dolduranlar… İşçi sınıfının buzkıran gemisi metal işçileri… Dostlarım… Büyük Bursa Mitingimize hoş geldiniz…

TUYRK METAL KOCAELIY YAKUP YIYLDIYZ

SİZİN LİDERİNİZ OLMAK…

Günlerdir yılmadan, bıkmadan eylem yapan kardeşlerim… Kalbinizde insan sevgisiyle, onurlu bir yaşam mücadelesi veriyorsunuz. Korkmadan, yılmadan, eksilmeden direniyorsunuz. Harama el uzatmadan, hakkınız olmayana göz koymadan, alın terinizin karşılığı için mücadele ediyorsunuz. kara, yağmura, soğuğa bakmadan hak mücadelesi veriyorsunuz… Haysiyet mücadelesi veriyorsunuz… Bilmeyenlere, görmeyenlere, duymayanlara, öğrenmek istemeyenlere ders veriyorsunuz… Ders… Sizin lideriniz olmak, kolunuza girmek, önünüzde yürümek, benim için şereftir, onurdur… Hoş geldiniz…

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR..

‘Ferman patronunsa, meydanlar bizimdir’ diyerek yollara çıktınız. İnancınızı, ekmeğinize katık ederek bu meydanı doldurdunuz… Zaman geçti, devran döndü… Gün bugündür. Hoş geldiniz… Adımları gök gürültüsü kadar güçlü… Türküleri ateşten, bayrakları umut olan kardeşlerim… Hoş geldiniz… Bu büyük mitingimize destek veren, her işkolundan sınıf kardeşlerimiz… Örgütsüz işçiler… Esnek, kuralsız, güvencesiz çalışanlar… Asgari ücretliler… İşsizler… Emeklilikte yaşa takılanlar… Kadınlar… Gençler… Ezilenler… Sömürülenler… Hor görülenler… İnsan yerine konulmayanlar hoş geldiniz…”

BU BİR DİRENİŞTİR

Dostlarım, bu büyük miting. Bu coşku. Bu şölen. Yalnızca metal işçilerinin toplu sözleşmesi için değildir. Bu görkemli buluşma bu ülkede ezilen, emeğinin ve alın terinin karşılığını alamayan, susturulan, bastırılan, insan yerine konulmayan milyonlar içindir. Bu büyük miting, yalnızca metal işçisine hakkını vermeyen MESS’e karşı değil, emeği hor görenlere, hakkını vermeyenlere cevap vermek evet, biz de buradayız demek içindir. Bu büyük buluşmamız, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı, yeter artık, bıçak kemiğe dayandı diye seslendiği bir haykırıştır. Bir direniştir.

TUYRK METAL KOCAELIY GREV

BİZİ DİNLEMEDİLER

Buradan, emeğin bu kutsal kürsüsünden, hak için. Ekmek için. Gelecek için. Mücadele eden tüm emekçilere bu ülkede aş için, iş için mücadele eden tüm emekçi dostlara selam olsun. Değerli arkadaşlarım, 7 Ekim 2019 günü, 130 bin metal emekçisi için işveren sendikası MESS ile masaya oturduk. Tüm iyi niyetimizle, samimiyetimizle metal emekçilerinin hakkı için alın terinin karşılığı için 6 oturumda mücadele verdik. Tek amacımız, hakkımız olanı almaktı. Son iki yılda, sokaktaki enflasyonun silip süpürdüğü soframızı geri kazanmaktı. Fazladan hiçbir şey istemedik. Yalnızca emeğimizin karşılığı, çoluk çocuğumuzun geleceği için, yani, insanca bir yaşam için, taleplerimizi dile getirdik. Ama onlar bizi anlamadılar. Dinlemediler.

BİZİ TEHDİT ETTİLER

Bizi görmezden geldiler çünkü, onların kulakları sağır, gözleri kör. Bizi duymuyorlar. Bizi görmüyorlar. Sanıyorlar ki, o çarklar kendiliğinden dönüyor. O bacalar kendiliğinden tütüyor. Sanıyorlar ki, bir sihirli el dokunuyor ve metal sektörü ihracat rekorları kırıyor. Şampiyon oluyor. Kendinize gelin beyler. Kendinize. Onların hepsini biz yaptık. Biz çalıştık, biz ürettik, biz kazandırdık. Ama maalesef karşılığını alamadık. ‘Size enflasyon kadar zam yeter, Yüzde 6’ya razı olun’ dediler. Yetmedi, televizyona çıktılar. Eğer grev kararı alınırsa nasıl olsa ertelenir, Yüksek Hakeme gideriz, enflasyonun bile altında zam alırsınız dediler. Yani bizi, çoluğumuzu, çocuğumuzu açlıkla tehdit ettiler. Hiç çekinmeden yaptılar. Televizyondan, milletin gözünün içine baka baka konuştular.

DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ

Yahu insaf. İnsaf. Ayıptır. Günahtır. Yazıktır. Biz, işimize, işyerimize namusumuz gibi sahip çıktık. Bacaları biz tüttürdük. O çarkları biz döndürdük. Karlarınıza o karları biz kattık, İhracat rekorlarını biz kırdırdık. Sizi biz şampiyon yaptık. Biz. Bunları söyledik ama nafile. Çünkü dostlarım, dedim ya, onların kulakları sağır. Gözleri kör. Kör. Ama artık sabır taşı çatladı arkadaşlar. Başka çaremiz kalmadı. Eylemlere başladık. Önce uyarı eylemleri yaptık. Yetmedi, kısa sürelerle iş durdurduk. Yürüyüşler, basın açıklamaları yaptık. Yine yetmedi. İşte bugün buradayız. On binlerle bu alandayız. Yetmezse. Yarın yüz binlerle geleceğiz. Yüzbinlerle hakkımızı alana kadar. O duymayanlar bizi duyana kadar. O görmeyenler bizi görene kadar. Durmayacağız. Durmayacağız. Direne, direne kazanacağız.

TUYRK METAL KOCAELIY SUBE

SEFALET ÜCRETİ

Değerli arkadaşlarım, geçen hafta bizi yeniden masaya çağırdılar. Umutlandık. Dedik ki, patronlarımız herhalde insafa geldi. Hayatın gerçekleriyle yüzleşti. Bize makul bir teklifte bulunacaklar. Gittik, oturduk. Tekliflerini lütuf gibi iki puan artırdılar. Bizimle dalga geçer gibi, Alın size yüzde 8 dediler. Üç yıllık sözleşmeyi, esnek çalışmayı, kıstalyemi, ikramiyelerin yıl sonunda ödenmesini, denkleştirmeyi, yani kazanılmış bütün haklarımızı elimizden almak istediler. Metal işçileri, dostlarım şimdi size soruyorum. Bu dayatmaları kabul edecek misiniz? Bu sefalet ücretini kabul edecek misiniz?

EYLEMSE EYLEM, GREVSE GREV

Biz de etmedik. Yine masadan kalktık. Şimdi yeni bir aşamadayız. Eylemlerimizi artıracağız. Mücadelemizi büyüteceğiz. Daha çok direneceğiz. Var mısınız? Dostlarım, MESS bizi yarın sabah görüşmeye çağırdı. Gidip yeniden masaya oturacağız. Ama başta üç yıllık sözleşme olmak üzere, kazanılmış haklarımız o masada olduğu sürece, bize yine sefalet ücreti önerdikleri sürece o masada oturmayacağız. Eylemlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Yine iş durduracağız. Bunu da artırarak sürdüreceğiz. Çarşamba günü grev kararımızı almıştık. Günü geldiğinde uygulama kararını da alacağız. Durmayanlar bizi duyana kadar. Görmeyenler görene kadar. Durmayacağız. Hep birlikte haykıracağız. Hep birlikte. Eylemse eylem. Grevse grev. Grevse grev.

BU ALIŞVERİŞİ NEREDE YAPIYORSUNUZ?

Dostlarım, MESS bize ısrarla enflasyondan söz ediyor. Ne enflasyonu bu arkadaşlar? Kimin enflasyonu? Efendim TÜİK’in enflasyonu diyorlar. Biz o enflasyonu tanımıyoruz. Tanımıyoruz. Kabul etmiyoruz. Bizim enflasyonumuz burada. Sokakta. Çarşıda. Pazarda. Bizim enflasyonumuz mutfakta. Mutfakta. Siz hiç pazara gidiyor musunuz, pazara. Gidin pazara da görün bakalım, Soğanın, patatesin kilosu kaç para. Bir gidin de görün. Görün. Biz neler yaşıyoruz? Ne sıkıntılar çekiyoruz. Biz açıklanan bu resmi enflasyona göre Sözleşme yapamayız. O rakamların bizim gerçeğimizle uzaktan, yakından ilgisi yok. Buradan TÜİK yetkililerine sesleniyorum. Alış verişi nereden yapıyorsanız bize de söyleyin de, Biz de oradan yapalım. Çünkü biz ekmeği, peyniri, zeytini, Sizin verdiğiniz fiyatlara bulamıyoruz.

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ

Biz, enflasyon sepetine koyduğunuz, tenis topunu, yurt dışı tatilini, parfümü rüyamızda bile göremiyoruz. Rüyamızda… Yeter artık. Yeter. Bu milleti kandırmayın. Bizi aptal yerine koymayın. Bizim karnımız ete aç, zeytine aç, peynire aç, Ama sizin masallarınıza karnımız tok. Karnımız tok. Değerli arkadaşlarım, Biz ne istiyoruz? Biz sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Alacak mıyız? Alın terimizin karşılığını istiyoruz. Alacak mıyız? Elbette…

TUYRK METAL KOCAELIY SUBE 2

BU YOLDAN DÖNMEYECEĞİZ

Biz işimiz olsun, tezgahımızda çarklar dönsün, ocağımızdaki tencere kaynasın istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz değerli arkadaşlarım? Çok şey mi istiyoruz? Biz bu ülkede insan gibi yaşamak istiyoruz. Onurumuzla yaşamak istiyoruz. Gelecek kaygısı olmadan, huzur içinde yaşamak istiyoruz. Üretmek. Kazandırmak. Kazanmak istiyoruz. Ürettik mi? Kazandırdık mı? Kazanacak mıyız? Elbette kazanacağız arkadaşlarım. Elbette kazanacağız. Bu mücadele Türk Metal’in onur mücadelesidir. Bu mücadeleyi hep birlikte kazanacağız. Çözüm bizim nasırlı ellerimizde. Çözüm bizim yüreklerimizde. Bu işi biz çözeceğiz. Çözmeden de bu yoldan dönmeyeceğiz.

SABRIMIZ TAŞARSA…

Patronlarımız, Ekonomi kötü, işler durgun diyorlar. Evet, bunu biz de biliyoruz. İşyerlerimiz bizim için vatan kadar kutsaldır. Biz işimize, işyerimize sahip çıkarız. İhanet etmeyiz. İşimizi, işyerimizi namusumuz gibi koruruz. Kara çaldırmayız. Ama enayi yerine konmayı da kabul etmeyiz. Sömürülmeyi de kabul etmeyiz. Emeğimizin, alın terimizin çalınmasına izin vermeyiz. Biz sabırlıyız. Sabırla bekleriz. Ama bizim sabrımız taşarsa. İşte böyle yollardan gelir, sel gibi akarız. Bugün geldik, yarın yine geliriz. Daha çok geliriz. Ey MESS yöneticileri. Size sesleniyorum. Bizim sabrımızı zorlamayın. Bizi sınamaya kalkmayın.

GÖKKUBBEYİ BAŞINIZA YIKARIZ

Ey bizi görmeyenler, duymayanlar. Bizi başkalarıyla karıştırmayın. Bizi hafife almayın. Size rahat, huzur vermeyiz. Size bu meydanları dar ederiz. Dar ederiz. Bu gökkubbeyi başınıza yıkarız, başınıza. Değerli arkadaşlarım, Biz her şeye rağmen umudumuzu yitirmek istemiyoruz. Bir yandan eylemlerimize devam ederken diğer yandan işverenle sosyal diyalog girişimlerimiz devam ediyor. Biz her şeye rağmen, bu işi masada çözme umudumuzu koruyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. İnanıyorum ki, bu mücadeleden yüzümüzün akıyla çıkacağız. Sendikanıza güvenin. Türk Metal’e güvenin. Türk Metal’de örgütlü 200 bin metal işçisi kardeşinize güvenin.

YOLU SİZ AÇACAKSINIZ

Dostlarım unutmayın. Asla yalnız değilsiniz. Yalnız olmayacaksınız. TÜRK-İŞ üyesi kardeşlerimizin yürekleri günlerdir sizinle çarpıyor. Onların bir bölümü burada, aramızda, Burada olmayanların da gözü kulağı sizlerde. Diyorum ya. siz işçi sınıfının yüz akısınız. Buzkıran gemisisiniz. Buzkıran gemisi. İşçi sınıfının yolunu siz açacaksınız. Bu sömürü düzenine, bu ucuz işçilik düzenine, bu kara düzene siz son vereceksiniz. Başta da söyledim ya Bu miting, bu direniş, tüm işçi sınıfının ortak direnişidir. İşçi sınıfının kalbi buradadır. Bu meydandadır. Artık hepimiz için ya sırtıdır, ya karnıdır, ya hep birlikte direneceğiz. Ve kazanacağız. Ya da bize dayatılan bu kara düzene razı olacağız.

TUYRK METAL BURSA

BU BİR KİMLİK BEYANI

Dostlarım ,kardeşlerim… Bu kış gününde sizleri daha fazla tutmak istemiyorum. Bugün buraya geldiniz. Sel gibi geldiniz. Tarih yazdınız. Tarih. Sizlerle gurur duyuyorum. Hepinizi tek tek alınlarınızdan öpüyorum. Şu anda, tezgahları başında alın teri döken kardeşlerimi Sevgiyle kucaklıyorum. Mitingimize, Bursa dışından katılan kardeşlerime evlerine dönerken kazasız, belasız iyi yolculuklar diliyorum. Buraya, yüreklerimizde umut ve inançla geldik. Türkiye’nin dört bir yanından küçük gruplar halinde yollara düştük. Bursa’da, bu meydanda on binler olduk. Şimdi işimize ve evlerimize döneceğiz. Ama geldiğimiz gibi değil. Sesimizi duyan, çağrımıza kulak veren, mücadelemizi destekleyen kardeşlerimizle birlikte artık yüz binler olduk. Kim olduğumuzu görmezden gelenlere bu miting bir kimlik beyanı olsun.

İŞÇİYİZ, EMEKÇİYİZ, İNSANIZ

Biz işçiyiz. Biz emekçiyiz. Biz insanız. Biz halkız. Halk. Unutmayın ki bir şafak vakti karanlığın kenarından ağır ellerimizi toprağa basıp doğruluruz. Yolumuz açık olsun. Gazamız mübarek olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun.”

TUYRK METAL IYSYCYIY

TUYRK METAL MIYTIYNG

TUYRK METAL SENDIYKA