Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Müteahhitler de kiralardan şikayetçi

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş müteahhitlerin talep ve sorunları hakkında açıklamada bulundu. Keleş “Kısa vadede sektör çalışanlarının yurt dışına çıkışı kısıtlanmalı yurt dışından geçici işgücü temin edilmelidir. Orta ve uzun vadede meslek okulları teşvik edilmelidir” dedi.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı

Son yıllarda yaşanan enflasyondan en çok etkilenen sektörler arasında bulunan İnşaat sektörü sorunlarla mücadele etmeye devam ediyor. Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş müteahhitlerin talep ve sorunları hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“KENTSEL DÖNÜŞÜM VE KONUT ARZINI ARTIRMAYA YÖNELİK ÖNERİLER

Türkiye inşaat sektörünün yaklaşık iki yıldır fahiş fiyat, Maaliyet artışları başta olmak üzere küresel etkiler ile yoğun bir şekilde mücadele etmekteyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde alt ve orta gelir grubunda bulunan vatandaşlarımızın konuta kolay erişimleri hususunda hükümetimizin açıkladığı projeleri yakından takip ediyoruz.

Küresel ekonomilerde yaşanan maalesef ülkemiz ekonomisinde de görülmesi yüksek enflasyon sebebi ile özellikle alt ve orta gelir grubunun konuta erişimi zorlanmıştır. Hükümetimizin bu önemli sorunun çözüm noktasında Türkiye kamuoyuna açıkladığı Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projelerini ve bu tarz projelerin devamını özel sektör iş birliği ile daha da güçleneceğine inanıyoruz.

Özellikle son zamanlarda durağanlaşan konut arz-talep piyasasındaki durgunluğu gidermek vatandaşımızın konuta erişimini kolaylaştırmak deprem kuşağı olan ülkemizde ve şehrimizde olası bir depreme karşı alınacak tedbirlerin başında gelen “ Kentsel Dönüşümü” başta İstanbul  ve deprem riski taşıyan tüm bölgelerimizde gidermeye yönelik, yerinde veya rezerv alanda depreme karşı güvenli yaşam alanlarını inşaa etmek kentsel dönüşümü ve üretim tarafını güçlendirmeye yönelik konut üretimimizi kısıtlayan önümüzü kesen sorun ve taleplerimizi kamuoyuna arz ederiz.

1. İnşaat temel malzeme fiyatlarının önemli bir kısmının girdi maliyetlerinde bağımsız olarak aşırı artması.

2. Konut yapımında en büyük maliyeti oluşturan imar planı ve alt yapısı hazır sorunsuz arsa teminindeki yetersizlikten sebep Türkiye ortalamasında bir adet konutun fiyatının yarısını arsa payı oluşturmaktadır. Bu sebepten dolayı artan yüksek inşaat maliyetlerinden kaynaklı konuta erişimin orta ve dar gelirli vatandaşlarımız için her geçen gün zorlaştığı bu dönemde kamu ve belediyelerimizin oluşturacakları arazilerde orta ve dar gelirli vatandaşlarımıza kolaylık sağlamak için özel sektör iş birliği ile konut üretilmelidir.

3- Yapısal sorunların olumsuz etkileri ile konut üretimi son 3 yıldır ortalamasında her yıl 200, 250 bin civarında üretim kaybına gerilemiştir.

4. Başta maliyet artışları ve diğer sebepler konut fiyatlarını ve dolaylı olarak hızlı bir şekilde kiraların artmasını etkilemiştir. Ülkemizin yıllık konut ihtiyacı ortalama 900 binden 650-700 bine düşerek oluşan arz kaybı konut fiyatlarına yansımıştır. Kira talebini artırmış ve kiralar erişilemez noktaya gelmiştir.

5. Bina inşaatlarının vergilendirilmesi yıllara sarih yapıldığından vergilendirme dönemimin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi için geçmiş inşaat maliyetleri vergilendirme döneminde  (enflasyon muhasebesi) güncellenerek tahakkuk edilmelidir.

6. Son bir yıldır sektörün nitelikli işgücü usta bulamama sorunu sektörle iş birliği içerisinde çözülmelidir. Kısa vadede sektör çalışanlarının yurt dışına çıkışı kısıtlanmalı yurt dışından geçici işgücü temin edilmelidir. Orta ve uzun vadede meslek okulları teşvik edilmelidir.

7. Kamu müteahhitlerimizin başta fiyat farkından doğan mağduriyetler olmak üzere sektörü etkileyen sorunların çözülmesi.”