Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Şimşek’ten dikkat çeken açıklama: Kira sınırı kalkıyor mu?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira sınırına dair açıklama bulundu. Bakan Şimşek’in açıklaması sonrasında “Kira sınırlaması kalkıyor mu?” sorusu akıllara geldi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira sınırına dair açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı bir canlı yayında kira sınırlandırılmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek canlı yayında yaptığı açıklamada; “Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez” dedi. Şimşek’in açıklaması sonrasında “Kira sınırlaması kalkıyor mu?” sorusu akıllara geldi.

“ENFLASYONDA DÜŞÜŞ ÖNGÖRÜLÜYOR”

Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada; “Enflasyon düşüş öngörülüyor. 2 yıllık perfspektifi alırsanız yüzde 22 civarına kadar indi. Bunu performansla destekleyeceğiz, programı güçlendireceğiz. Kamuda tasarruf paketini güçlü bir şekilde uygulayacağız, yapısal reformları hızlandıracağız. İki kanalda para politikasına destek vereceğiz, bütçe disiplini ve reformları hızlandırarak verimlilik artışı üzerinden destek vereceğiz.  Bu program içerde ve dışarda ciddi bir rağbet görüyor” dedi.

PROGRAMI GÜÇLENDİRECEK ADIMLAR ATACAĞIZ

Şimşek açıklamasına şu sözlerle sürdürdü; “Programı güçlendirecek adımlar atacağız, bir kısmı kamu maliyesi alanında, bir kısmı yapısal dönüşüm alanında olacak. Bu program Türkiye’nin kendi programıdır. Biz bu süreçte hiçbir uluslararası kuruluşla program hazırlık evresinde diyaloğa girmedik. Geçen sene çok büyük bir deprem felaketi yaşadık, bu felaketin yaralarını sarmayı önceliklendirdik.

DEPREM BÜTÇEDEKİ AÇIĞI BÜYÜTTÜ

Deprem hariç bütçede çok ciddi bir sıkılaşma var, deprem nedeniyle bütçe açığı büyüdü. Bu sene bütçe açığını hedeflediğimizin çok altında kapatacağız. Enerjide verimliliği dijital dönüşümü önceliklendireceğiz. Deprem dışındaki alanlarda dispilin, harcama kontrolü olmazsa olmazdır.  Dezenflasyon programı geçen yıl için elverişli değildi.

GEÇEN YIL BÜYÜK BİR BÜTÇE AÇIĞI VARDI

Geçen yıl büyük bir bütçe açığı ile karşı karşıyaydık. Bankacılık sektörü içerden bunu finanse etmekte zorlanabilirdi. Bu nedenlerle aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflsayonistti. KDV’yi artırdık, akaryakıtta ÖTV’yi artırdık. Kuru serbest bırakınca enflasyonist etki oluştu. Deprem, kur etkisi, vergi etkisi, beklentileri bir arada düşününce enflasyon yükselişe geçti. Bu sene bu faktörlerin hiçbiri yok.

ENFLASYONDAKİ BEKLENTİLERDE İYİLEŞME VAR

Piyasadan döviz almasak dolar 30’un altına düşebilirdi. Lirada değer kaybı için bir sebep yok. KDV’de herhangi bir artış öngörmüyoruz. Deprem yaralarını önemli ölçüde sarıyoruz. İnşaat maliyetler, sektöründe denge oluştu. Beklenti kanalı iyileşiyor. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Bütün bunlar dezenflasyonu destekliyor. Biz enflasyonu düşürmekte kararlıyız, gelecek sene enflasyonu 10’lu rakamlara, sonraki sene tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsa geri adım atmayacağız. Maliye politikasında da para politikasında da geri adım atmayacağız.

YÜZDE 25 SINIRININ DEVAMI İÇİN BİR SEBEP GÖRMÜYORUM

Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez. Kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerekiyor. Türkiye’nin döviz ihtiyacı azalıyor, dış ticaret açığı azalıyor. Uzun süre negatif reel faiz vardı, bugün öyle bir şey yok. Türkiye’ye fon akışı güçlü.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İç ve dış piyasada yaşanan gelişmeler döviz kurunun yanı sıra
Sıradaki Haber Altın bugün ne kadar? Gram altın bugün kaç TL? Çeyrek altın bugün ne kadar? Altında son durum nasıl? Altın düştü mü? (2 Mayıs 2025)