Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TL kaybettikçe fatura katlanıyor

Dövizdeki artışın en çok hissedildiği alanların başında akaryakıt geldi. Taşıma maliyetlerinin artması temel ihtiyaç ürünlerine zam olarak yansıyor.

Dövizdeki artışın en çok

Döviz kurundaki artışın Türkiye ekonomisine özellikle döviz borçluluğu ve enflasyon cephesinde olumsuz etkilerinin olacağı belirtiliyor. Dövizdeki artışın en çok hissedildiği alanlar ise motorin, benzin ve LPG oldu. TL’deki değer kaybı devam ettikçe, akaryakıt ürünlerine de arka arkaya zamlar geliyor. Bu da gıdadan ulaşıma hemen her şeyin maliyetlerini artırıyor. Elektronik eşya ve otomobil markaları da üst üste zam yaparak tüketiciyi etkiledi. Marketlerdeki zam furyası temel ihtiyaç ürünlerine de yansıdı ve birçok ürünün etiket fiyatı değiştirildi.

Geçen hafta kurlardaki yaklaşık yüzde 7’lik artışla Türk Lirası, Aralık 2021’den sonra en sert değer kaybına uğradı. Dolar/TL, 23 liranın üzerine çıkarken rekor seviyesini 23,67’ye taşıdı. Döviz kurunun yukarı hareketi petrol ürünlerinde yüzde 90 dışa bağımlı olunması nedeniyle akaryakıt fiyatlarını da doğrudan etkiliyor.

Küresel petrol fiyatları düşerken Türkiye’de artıyor. Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ’nin (TPPD) internet sitesinden alınan fiyatlara göre motorin, 1 Ocak- 13 Haziran tarihleri arasında küçük oynamalar dâhil 19 kere zamlandı. Bu zamların 5’i 14 Mayıs seçimlerinden sonra hayata geçerken aynı dönemde brent petrolün varil fiyatı 85 dolar civarından 72 dolara kadar geriledi.