Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türk-İş Kocaeli asgari ücrete ne dedi?

Türk-İş Kocaeli Temsilciliği, asgari ücretin açıklamasının ardından bir basın açıklaması yaparak artışın hayatın gerçekleriyle uyuşmadığını ifade etti

Türk-İş Kocaeli Temsilciliği, asgari

Türk-İş Kocaeli Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alan işveren-hükümet temsilcilerinin 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti ittifak ile 2 bin 324 ₺ olarak belirlemiştir. Konfederasyonumuz Türk-İş hayatın gerçekleri ile bağdaşmayan rakamların komisyon tarafından masaya getirilmesi sebebiyle toplantıyı terk ederek komisyonun oy çokluğu ile ilan ettiği yeni asgari ücrete muhalefetini sürdürmüştür. Asgari ücret, işçinin ekonomik ve sosyal durumunun iyileştirilmesi için önemli bir araç ve sosyal devlet olmanın gereği olan bir uygulamadır.

ÖNCEDEN BELİRLENDİ
Bu uygulamanın bir amacı da çalışanların düşük ücretlere karşı korunması yanı sıra rekabetin emek sömürüsüne yol açmadan yapılmasıdır.  Türk-İş, kuruluşundan beri savunduğu asgari ücretin kutsal ve sosyal ücret kavramına yaraşır, insanca yaşama düzeyini sağlayacak, gelir dağılımındaki adaletsizliği düzeltecek, işsizlik gerekçe yapılarak çalışanların sömürülmesine engel olacak düzeyde belirlenebilmesi için çaba göstermiştir. Ancak, Siyasal iktidar, hayatın gerçeklerini bilimsel verileri  ve sosyal devlet anlayışını hiçe sayarak kendilerince önceden belirlenen asgari ücreti milyonlarca çalışana dayatmak yolunu tercih etmiştir. 

TÜİK’LE ÇELİŞTİLER
Öyle ki, Anayasa’nın 55. maddesinde yer alan ‘asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulur’ açık hükmüne rağmen bu şart yerine getirilmemiş ve Konfederasyonumuz Türk-İş’in araştırmaları sonucu bir kişinin yaşam maliyeti 2578 TL dikkate alınmamıştır. Ayrıca Türkiye istatistik Kurumu’ndan çalışanların geçim koşullarını ortaya koyan çalışma raporları dikkate dahi alınmamıştır . Asgari ücret komisyonunda görev alan işveren ve hükümet temsilcilerinin oy çoğunluğu ile belirlenen ücret gösteriyorki devletin resmi makamlarına itibar etmek yerine çok daha düşük bir asgari ücret tutarını kabul ve ilan etmek yaklaşımı Türkiye istatistik kurumunu da itibarsızlaştırmıştır.

İNSANCA YAŞAMDAN UZAK!
2020 yılında geçerli olacak asgari ücret güvenilir, objektif ve bilimsel veriler yerine hükümet ve işverenlerin keyfi yaklaşımları sonucu belirlenmiştir.  Asgari ücret komisyon üyesi işverenlerin tutumlarından anlaşılacağı gibi işveren kesimi temsilcileri de bu sorumluluğa ortak olmuştur.  Böylece tespit edildiği andan itibaren asgari ücret gerçek hayat verilerinden uzak dolayısıyla yetersiz, olmaktadır. Açıklanan ücret İnsanca bir yaşam düzeyi sağlamaktan uzak, ‘açlık ücreti’ bile değildir. Çalışanların yoksulluğunu daha da yaygınlaştıracaktır.”