Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye, gıda enflasyonunda zirveyi bırakmıyor

Türkiye, Dünya Bankası verilerine göre dünyanın en yüksek 10’uncu gıda enflasyonuna sahip ülke oldu. Kıvırcık zam şampiyonu olarak kaytılara geçti.

Türkiye, Dünya Bankası verilerine

Türkiye, Dünya Bankası verilerine göre dünyanın en yüksek 10’uncu gıda enflasyonuna sahip ülke oldu.

Dünya Bankası’nın en son 20 Haziran tarihinde güncellenen “Gıda Güvenliği” raporuna göre en yüksek gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 471 artış ile Venezuela’da gerçekleşti.

Mayıs ayında en yüksek ikinci gıda enflasyonu yüzde 350 ile Lübnan’da görülürken, Zimbabve yüzde 117 ile üçüncü sırada yer aldı. T24’ün aktardığına göre TÜİK verilerine göre mayıs ayında gıda fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 52 arttığı Türkiye ise kendine 10. sırada yer buldu. İlk 10’u oluşturan diğer ülkeler Arjantin, İran, Surinam, Mısır, Lao ve Sierra Leone oldu.

Rapora göre son 2 haftada; tarım ve tahıl endeksi yüzde 4,  buğray endeksi yüzde 7, mısır endeksi yüzde 3, pirinç endeksi ise yüzde 2 yükseldi. Yıllık bazda bakıldığında ise mısır endeksi yüzde 20, buğday endeksi yüzde 3 geriledi. Ancak, son 1 yılda pirinç endeksi yüzde 10 yükseldi. Dünya Bankası’na göre 5 Haziran itibarıyla 20 ülke 27 gıda ürününün ihracatı yasaklayan kararlar alırken, 10 ülke ise 14 ürünün ihracatını kısıtlayan kararları uygulamaya koydu. TÜİK verilerine göre, mayıs ayında tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 0,04 artarak üst üste 53. ayda da yükselmişti. Yıllık enflasyon ise yüzde 39,59’a gerilemişti.

ENAG, mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 7,35 oranında arttığını, yıllık enflasyonun ise yüzde 109,01 olarak gerçekleştiğini açıklamıştı. Ünlü ekonomist Steve Hanke ise Türkiye’de haziran ayı enflasyonunun yüzde 63 olduğunu hesaplamıştı.

Kıvırcık zam şampiyonu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, haziran ayında fiyatı en çok artan ürün, yüzde 62,56 ile kıvırcık salata oldu.

İstanbul’da perakende fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 55,19, toptan fiyatlar ise yüzde 64,27 arttığını duyuran İTO dün de fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri değişim oranlarıyla açıkladı. Buna göre, İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yer alan 242 ürünün 121’inin perakende fiyatı artarken, 23 ürünün fiyatı düştü, Geçen ay gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yer alan kıvırcık salata yüzde 62,56 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Fiyatında artış yaşanan diğer ürünlerden bazıları; ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubundan yüzde 32,01 ile şehirlerarası otobüs bileti ücreti, konut harcamalarından yüzde 23,81 ile fuel-oil, gıda harcamalarından yüzde 23,02 ile yeşil soğan, yüzde 22,50 ile çay, kültür eğitim ve eğlence harcamalarından yüzde 21,26 ile maç giriş bileti ücreti olarak belirlendi.