Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yandaşa değil işçiye verdik!

İzmit Belediyesi toplu iş sözleşmesi töreninde konuşan Fatma Kaplan Hürriyet, “Tasarruflarımızı yandaşa betona değil işçimize verdik” dedi.

İzmit Belediyesi toplu iş

Sebahattin Aydınİzmit Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. İşçilerin ne kadar maaş alacağı belli oldu. Evli çocuklu bir işçinin alacağı en düşük ücret 4 bin 535 lira oldu. Çalışma süresi haftalık 45 saatten 40 saate düşürüldü. Bin 200 işçiyi mutlu eden bir sözleşme imzalandı. KHK mağduriyetleri de bu sözleşmeyle son buluyor.

ALIN TERİ KARŞILIĞINI BULACAK

Son olarak kürsüye gelen İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Bugün burada işçilerimizin, emekçilerimizin birlikte mutlu çalışacakları, alın terinin karşılığını bulacağı, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının korunduğu ve güvence altına alındığı toplu iş sözleşmesini imza altına alacağız Şu anda hepinizin gözlerinin içine bakarken, geçmiş dönemlerde yaşanan adaletsizliklerin, haksızlıkların izlerini görüyorum. Ötekileştirilen, ayrıştırılan işçi kardeşlerimi görüyorum. Ücret adaletsizliğinin altında, enflasyona ezilen, yarın ne olacak diye düşünen işçi kardeşlerimi görüyorum” ifadelerinde bulundu.

ONURLU İNSANLAR VAR KARŞIMDA

Başkan Hürriyet, “Ancak bugün hep birlikte umudu ekiyoruz. O kötü günlerin izlerinin ardından umutla bakmaya çalışan, gururlu insanlar var artık karşımda. İzmit’in sokaklarını, caddelerini temizleyen, yollarını yapan; gecenin 4’lerinde, 5’lerinde -10 derecelerde yollar kardan kapanmasın diyerek, insanın içine işleyen İzmit soğuğuna aldırış etmeden tuz atan, kar küreyen, kar temizleyen onurlu insanlar var karşımda” dedi.

ELİNİZE, EMEĞİNE SAĞLIK

Başkan Hürriyet, “Pandeminin ilk günlerinden bu yana; İzmitlilerin yanında olan, tek bir İzmitlinin bile sıkıntı çekmemesi için bin bir sıkıntı çeken, bu uğurda insanlara yardım ederken, lanet virüse yakalanan, annesinden babasından, eşinden, çocuğundan ayrı kalan, canla başla çalışan tüm işçilerimize İzmit adına teşekkür etmeyi de büyük bir borç biliyorum. Elinize, emeğinize sağlık” şeklinde konuştu.

EMEK EN YÜCE DEĞERDİR

Konuşmalarına devam eden Başkan Hürriyet, “Hani İzmit Belediyesi işçileri çalışmıyor, işçiler yatıyor diye veryansın ediyorlar ya. Bu mücadeleyi, bu emeği bu alın terini görmezden geliyorlar. Sadece bizlere sataşmak uğruna; işçilerin İzmit için İzmitliler için yaptıklarını hiçe sayıyorlar ya. Ama merak etmeyin biz bu emeklerinizin hepsini görüyoruz. İşçi kardeşlerimizin İzmit için ellerini nasıl taşın altına koyduklarının da farkındayız. Elleriniz dert görmesin. Emek en yüce değerdir ve biz bu değeri asla ve asla kimseye ezdirmeyiz” dedi.

İŞÇİ BİR BABANIN EVLADIYIM

Başkan Hürriyet, “İşçi babanın bir evladıyım. Alın teriyle kazanılmış ekmeği yedim hep. Bir işçinin evladı olmak, dostluğu kardeşliği emeği daha küçük yaşlarda öğrenmektir. Elindekilere sahip çıkmak, başın dik dolaşmayı öğrenmektir. Emeğin gücünü yokluktan çıkarmaktır. Ekmek uğruna mücadele bütün emekçilerle onur duyuyorum. Emek, hak, değer ne demek yaşayarak öğrendim” şeklinde konuştu.

ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE ÇALIŞTIK

Konuşmalarına devam eden Hürriyet, “Bu toplu sözleşmede işçilerimizin alın terinin karşılığını verme çabasında olduk. Bunun için de tüm imkânlarımızı zorladık. Sözleşme şartlarını belirlerken, çalışanlarımızın ailelerini rahat geçindirebilecek bir maaş alabilmesini ve belediyemiz bütçesini esas aldık. Sendikamız şeffaf bir şekilde tüm hesaplarımızı açtık. Aylarca beraber her işçimiz için tek tek çalıştık. Arka ajandamız olmadı. Dürüstçe her şeyi paylaştık” ifadelerinde bulundu.

Başkan Hürriyet, “Öncelikle biz bu belediyeye geldiğimizde 49 ayrı iş tanımı vardı. Bu da aynı işi yapan kişiler arasında müthiş bir maaş uçurumu oluşturmuştu. Bu adaletsizliğe kesinlikle izin veremezdik. Gereksiz yere oluşturulan, işçiler arasında bu uçurumu oluşturan 49 ayrı iş tanımını eşit işe eşit ücret diyerek 7 ana grupta topladık” dedi.

YÜZDE 84’LERE VARAN ZAM

Sözleşmenin detaylarını açıklayan Başkan Hürriyet, “1 Temmuz 2020, 1 Ocak 2021 ve 1 Temmuz 2021 tarihleri itibariyle taban ücretleri belirledik. Bu çalışmayla aynı gruptaki yevmiyeler arasındaki farklılıkları kaldırdık ve ücret adaletini sağladık. Aynı işi yaptıkları halde aynı parayı alamayan işçi arkadaşlarımızı mağdur etmemek için bundan sonra İzmit Belediyesinde aynı işi yapanlar aynı parayı alacak. Bu adaleti sağlamak için ücretlerine yüzde 84’lere varan zam yaptığımız, giydirilmiş ücrette yüzde 98 zamları gören arkadaşlarımız oldu”

4 KEZ ZAM

“2,5 yıllık toplu sözleşme içerisinde işçi arkadaşlarımız yevmiyelerine 1 Temmuz 2020, 1 Ocak 2021, 1 Temmuz 2021 ve 10 Ocak 2022 olmak üzere 4 kez zam almış olacak. Ayrıca Ocak 2022’de işçilerimiz enflasyon karşısında enflasyon + 1 oranında zam alacak”

1 MAYIS’TA İKRAMİYE

“Sosyal Belediyecilik anlayışıyla işçi, emekçi arkadaşlarımıza eğitim, iş güçlüğü, ikramiye, yemek, koku tazminatı gibi ek sosyal haklar belirledik. Daha önce 5+5 olan ikramiye ilk yıl 12+12 toplam 24 oldu. Bunlara ek olarak, 5 yevmiye izin parası ve 1 Mayıs İşçi Bayramı ikramiyesiyle toplam ilk yıl 30 ikramiye veriyoruz”

RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMINDA İKRAMİYE

“İkinci yıl ise; 15+15 ikramiyenin yanı sıra yine 1 Mayıs ve 5 izin parasıyla 36 ikramiyeyi işçilerimize vermiş olacağız. Ramazan bayramında kadrolu işçiler gıda kolisi alırken diğer işçilerimiz hep mahsun kalıyordu. Gönlümüz razı olmadı ve ramazan bayramında 300 TL nakit artı ramazan kolisi vermeyi planladık. Kurban Bayramı’nda ise işçilerimizin bayramlarını rahatlıkla geçirebilsin istedik. Bayram parası olarak ilk yıl 1000 lira ikinci yıl ise 1500 lira olarak belirledik”

ÇALIŞMA SAATLERİ 45 SAATTEN 40 SAATE İNDİ

“Ayrıca sorumluluk ve çalışmalarına göre, eğitim, iş güçlüğü, koku, iş riski, amir sorumluk parası gibi primleri ek olarak veriyoruz. Tabiki en büyük beklenti çalışma saati idi. İşçilerimiz bu adaletsizlikle de mücadele ediyordu. Ve bir sözleşme döneminde bu adaletsizlik de son bulmuş oluyor. Ve haftalık çalışma saatlerini 45 saatten 40 saate indiriyoruz”

YEMEK ÜCRETİNE YÜZDE 500 ZAM

“Yemek ücretini Yüzde 500 zam yaparak 5 liradan 25 liraya çıkardık. Yakacak yardımı 2021 yılında 100TL ye çıkardık. Daha önce, en az asgari ücret 3100 demiştik. DİSK genel merkezinin yaptığı açıklamalarda da asgari ücret en az 3800 demişti. Onun da üstüne çıkıyoruz.”

TOPLAM ZAM ORANI %78

“Ve bütün bu saydığımız sosyal haklarla beraber, Ocak ayı evli ve 2 çocuklu işçinin net maaşı %66 zamla birlikte en düşük 4.200 TL en yüksek 5.942 TL olarak belirlenmiştir. Temmuz ayında ise %75 zam ile birlikte en düşük 4.305 TL en yüksek 6.049 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak Ocak ayında giydirilmiş en düşük maaş %75 zam oranı ile 4.535 TL olmuştur. En yüksek maaş 6.400TL olmuştur. Son olarak 2021 Temmuz ayında giydirilmiş %78 zam oranıyla en düşük maaş 4.640 TL, en yüksek 6.506 lira olacak”

BU SÖZLEŞME KHK’NIN DEVAMI DEĞİLDİR

“Şunun çok bilinmesini istiyoruz ki; Biz asla KHK’nın devamı değiliz. Burada tam bir toplu sözleşmenin altına imzamızı atıyoruz. Ayrıca engelli, kadın çalışanlarımız bizim için önemli. Engelliler gününde engelli çalışanlarımız, 8 Martta kadın çalışanlarımız izinli olacaklar. Kadına karşı şiddetin önlenmesi önemli. Kim ki eşine ya da ailesine şiddet uygularsa yollarımızı ayıracağız”

İŞTE TASARRUFUN SONUCU

“Biliyorsunuz 1 sene boyunca mücadele ettik ve kendi araçlarımızın bir kısmını aldık. Bunun 2 nedeni vardı. Çalışanlarımızın daha iyi koşullarda alışması. Ve tasarruf etmekti. İşte tasarrufların sonucu. Araç aldık tasarruf ettik yandaşa, betona değil işçimize, emekçimizin alın terine verdik. Biz işçimize lütfetmedik. Hakkını verdik. İmzalanan toplu iş sözleşmesi tüm çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olsun” diyerek sözlerini sonlandırdı.

EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI VEEDİK

Hürriyet, “Tasarruflarımızı yandaşa betona değil işçimize verdik. Biz bir şey lutfetmedik emeklerinin karşılığını verdik” dedi. Ardından imzalar atıldı.” dedi.