Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zam ve vergi fırtınası!

AKP iktidarı Meclis’e sunduğu torba yasayla zam ve vergi yağdırdı. Maaş zammının faturası halka kesildi. MTV iki katına çıkarıldı, ÖTV ve gelir vergisi artırıldı. Poşetten otomotiv pillerine kadar birçok ürünün fiyatına zam yapıldı.

AKP iktidarı Meclis’e sunduğu

Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na yoksullukla boğuşan halkın yükünü daha da artıracak yeni zamlar öngören kanun teklifi sunuldu. 15 maddeden oluşan torba teklifle en düşük memur maaşı artırılırken yurttaşa Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) başta olmak üzere çok sayıda alanda yeni mali külfet yükleniyor. AKP, sınırlı zammı da bu yolla yurttaştan çıkarıyor.

PARA ELE GEÇMEDEN CEPTEN ÇIKACAK

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, altı aylık enflasyon ise yüzde 19,77 oldu. Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifi de Meclis Başkanlığı’na sunuldu.Teklifle yüzde 17,55 ve 8 bin TL seyyanen zam öngörüldü. Böylelikle, ortalama memur maaşı 14 bin TL’den 25 bin TL’ye çıkarılacak.

Teklifte daha önce zam sözü verilen emeklilerle ilgili herhangi bir düzenleme ise yer almadı.

‘BİR KEREYE MAHSUS’ EK MTV ÖDENECEK

Maaş zamlarının faturasını vatandaşa yükleyen iktidar, tüm otomobiller için 2023 yılı sonuna kadar bir kereye mahsus olmak üzere yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için ek MTV ödenmesini hüküm altına alıyor.

Yasa teklifine göre ilk taksiti ocak ayında ödeyenler, ödedikleri taksit tutarı kadar ek vergiyi de kanunun yayımlandığı ayın sonuna kadar ödeyebilecek. İkinci taksit ise kasım ayı sonuna kadar iki eşit taksitle ödenebilecek.

POŞETTEN OTOMOTİV PİLLERİNE KADAR ZAM

Teklifle plastik poşet, lastik, akümülatör, çinko karbon pil, lityum pil, otomotiv piller ve şarjlı piller gibi ürünler için geri kazanım katılım payına yönelik de artış öngörüldü. Buna göre Erdoğan bu ürünlerin yeniden değerleme oranını iki katına kadar artırma yetkisine sahip olacak. Bu durumun özellikle elektrikli araçlar için yeni zamlara olanak sağlayacağı bildirildi.

KDV İSTİSNASINA DA DÜZENLEME

Teklifle Katma Değer Vergisi
(KDV) Kanunu da değişiyor. Buna göre, teklifin “istisnalar” bölümünde yapılan düzenleme ile en az iki tam yıl süreyle şirket iştiraklerinin bünyesinde bulunan taşınmazların devir işlemlerinde uygulanan istisna uygulaması son buluyor. Sadece şirket hisselerinin devri durumunda KDV istisnası uygulanacak.

KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI KALKIYOR

Ayrıca kurumların yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik sağlanan istisna ile taşınmaz satışından elde edilen kazançlara tanınan kurumlar vergisi istisnası kaldırılıyor. Kurumların girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlerine sağlanan istisnalar ise devam edecek.

ÜÇ KATI BORÇLANMA YETKİSİNDE DEĞİŞİKLİK

Yıl içinde yapılan iç ve dış borçlanmalardan yıl içinde vadesi gelen anapara ödemelerinin düşülmesi ile elde edilen tutarı ifade eden net borçlanma tutarında da büyük değişim öngörülüyor. Teklifin bu hali ile yasalaşması durumunda, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’a eklenen geçici madde ile net borç kullanım miktarı, Cumhurbaşkanı’nın artırdığı net tutarın üç katı kadar uygulanacak.

KURUMLAR VERGİSİ’NE YÜZDE 5’LİK ZAM

Teklifle Kurumlar Vergisi Kanunu’nda da yeni artışlara gidiliyor. Buna göre, kurum kazancı üzerinden yüzde 20 oranında alınan kurumlar vergisi, yüzde 25’e yükseliyor. Elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden alınan yüzde 25’lik vergi, yüzde 30 oluyor.

KKM’DE HAZİNE DEVRE DIŞI BIRAKILDI

AKP, kur artışını durdurmak için uygulamaya koyduğu, dövizini bozdurarak Türk Lirası’na çeviren ve ilgili hesaplara yatıranlara yaptığı ödemede de değişikliğe gidiyor. Teklifle Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a geçici madde ekleniyor. Bu madde kapsamında, Hazine’nin kur korumalı hesaplara yaptığı ödemelerin tümünün bundan sonra Merkez Bankası tarafından yapılması hüküm altına alınıyor.

AKARYAKITTA ÖTV’YE OTOMATİK ZAM

Torba kanun teklifinde, akaryakıt ve doğalgazın içinde yer aldığı ÖTV listesindeki maktu vergi tutarlarının 6 aylık yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranında otomatik olarak artırılmasını öngören bir madde de yer aldı.