Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zamlı tarife! Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Yüzde 200 artacak

25 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren trafik sigortasıyla ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre, trafik sigortasında mevcut olan basamak sistemi genişletilerek dinamik basamak modeline geçilecek, tarife zamlanacak

25 milyon araç sahibini

Bu modelde kaza yapmayan sürücüler önemli bir avantaj elde ederek yüzde 50 indirim imkanı elde ederken, riskli sürücüler için ise prim tutarı yüzde 200 artacak. Posta Gazetesi’nden Hülya Çaylak’ın haberine göre bu yeni modelin 2023 Ocak ya da Şubat ayında hayata geçirilmesi planlanıyor.

YÜZDE 200 ARTACAK

Konuyla ilgili bilgi veren Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, şu an 1 ile 7 arasında olan basamak sistemine sıfır ve 8’i eklediklerini belirterek, “Sıfır basamağı ‘çok riskli sürücüler’ grubunu temsil edecek. 1 yılda 3’ten fazla kaza yapanlar bu gruba alınacak ve primleri yüzde 200 artacak. 8’inci basamak ise ‘çok iyi sürücüler’ için olacak. 5 yıldır kaza yapmayanlar buraya dahil olacak ve poliçeleri yüzde 50 indirimli olacak” dedi. Şu anda 7’nci basamaktaki indirim oranı yüzde 42.

6.5 MİLYON KİŞİ

7’nci basamakta 13 milyon araç kullanıcısı bulunduğunu söyleyen Eroğlu, “Buradaki 6.5 milyon kişiyi 8’inci basamağa alıyoruz. Bunlar 5 yıllık kazasızlık durumunu doldurmuş. Bu kişilere net yüzde 50 indirim yapılacak. Sıfırıncı basamağa geçenler ise 6 bin 62 kişi olacak. Kişi sayısı az görünse de poliçe, iyi ile kötü sürücü arasındaki farkın bir sembolü olmak zorunda. Sigorta sektörü, trafik canavarının yol açtığı zararı ödemek zorunda değil ve 25 milyon araç kullanıcısı da bu maliyete katlanmamalı” diye konuştu.

BASAMAK NEDİR?

Mevcut uygulamada araçların sigorta primleri 7 basamakta belirleniyor. İlk kez araç alıp trafiğe çıkanların basamağı 4’ten başlıyor. Sürücüler kazaya karıştıkça 1’inci basamağa kadar düşüyor. Üç yıl hiç kaza yapmayanlar 7’nci basamağa yükseliyor. 7’nci basamağa yaklaştıkça sigorta ucuzluyor, 1’e yaklaştıkça pahalanıyor. Poliçenin ilk yılı hasarla kapatılırsa, sigorta bedeli yüzde 50 artıyor. Art arda üçüncü yılı da hasarlı kapatıp 1’inci basamağa düşenler için fiyatlar yüzde 150 artırımlı oluyor.

KİŞİ TEMELLİ POLİÇE

1 yılda 3’den fazla kusurlu şekilde trafik kazası yapanların ‘trafik canavarı’ olarak adlandırıldığını vurgulayan Eroğlu, “Çok riskli sürücüleri İçişleri Bakanlığı ile paylaşacağız. Bu kişilerin psikoteknik eğitim almalarını, trafik eğitimi tamamlamalarını ve sürücü belgelerine geçici süreyle el konmasını önereceğiz” dedi. Elektrikli araçlara fazla indirim verileceğini de belirten Eroğlu, Togg’a yerli olduğu için daha fazla indirim yapılabileceğini de söyledi. Kişi temelli trafik sigortası sisteminden de bahseden Eroğlu, “Bu sigortayla ticari araçlarda çalışan şoförlerin sicillerine kaza işlenecek ve kusurlu şoförlerin iş bulması zorlaşacak” diye konuştu.