Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

1 buçuk milyar harcayan İSU’ya CHP’den şerh!

İSU Genel Kurulu’nda İSU 2021 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. CHP, “Ortada harcanmış 1.316.466.000-TL bir harcama varken, ciddi sorunların çözülmemiş olmasından ötürü Faaliyet Raporuna muhalefet şerhi koyduğumuzu belirtiyorum” dedi

İSU Genel Kurulu’nda İSU

Sebahattin AydınİSU Genel Kurulu’nda İSU 2021 Yılı Faaliyet Raporu bugün görüşülüyor. CHP Grubu, rapora şerh koydu. Şerhin gerekçeleri Engin Taşdemir tarafından açıklandı. Taşdemir, şunları söyledi:”Öncelikle içme suyu konusunda ve diğer bir çok altyapı çalışmalarında Kocaeli Halkına yapmış olduğunuz çalışmalardan ötürü tüm İSU çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yapılan bu genel kurulunda Kocaeli için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

İSU’NUN GELİR VE GİDERLERİ

İSU nun 2021 tahmini Gelir bütçesi 1.108.567.000-TL, Gerçekleşen Gelir Bütçesi 1.166.514.126-TL, 2019 yılı tahmini Gider bütçesi 1.316.466.000-TL , Gerçekleşen Gider Bütçesi 1.283.319.061-TL’dir. Sadece abonelere satmış olduğu su,atık su ve kanalizasyon bakım v.b elde ettiği gelir 932.710.351-TL. Genel olarak mali durum bu. Şimdi Faaliyet Raporu ve sahadaki konulara bakalım. Su numunelerinde yapılan testlerde hiçbir sorun olmadığı yazıyor. Oysa alt yapı çalışmaları yapıldıktan sonra bazı mahallelerde günlerce çeşmelerden sapsarı çamur gibi su aktı. Bunların numunesi yapıldı mı? Cevabını almak istiyorum.

“AÇIKÇA SÖYLÜYORUM”

Yenilenebilir Elektrik konusunda İSU’nun kendi tükettiği elektriğin %17 sini üretiyor olması olumludur. Fakat yeterli değildir. Mutlaka bu konuda yatırım yapılarak kendi elektrik ihtiyacının %50 sini karşılaması anlamlı olacaktır. Gelelim en önemli konulardan birisine Alt yapı çalışmaları… Alt yapı zor iştir. Meşakkatlidir. Vatandaşın sabır göstermesi gereken bir durumdur. Bunların hepsi doğru.  Ama siz alt yapı konusunda ısrarla size söylediklerimizi dikkate almıyorsunuz. Açıkça söylüyorum; her şeyi kendinizin bildiğini düşünüyorsunuz.

“DENETİM YAPMIYOR”

Mahalledeki vatandaş bir çok şeyi sizden de bizden daha iyi biliyor. Birçok mahallede alt yapı çalışmasını yerinde gidip inceledik. Israrla söylüyorum. Söylemeye devam edeceğim.  İSU tüm altyapı işlerini ihale ediyor. Bu ihaleyi alan firmalar alt taşerona onlarda alt taşerona veriyor.  İSU bu konuda çalışmaları yerinde günlük veya haftalık inceleyip denetim yapmıyor.  Denetim konusunda zayıfsınız. Mesela size sormak istiyorum?

“İLK YAĞMURDA BOZULACAK YOLLAR”

Alt yapı çalışmalarında değiştirdiğiniz borudan tutun orada kullandığınız ekipmana kadar tüm bu çalışmalarda hedeflediğiniz bir süreç var mı? Bu alt yapı en az 50 yıl gider diyebiliyor musunuz? İncelediğimiz birçok yerde 3-5 yıl sonra ciddi alt yapı sorunları çıkacağını tespit ettik.  Bütün bunları söylememize rağmen dikkate almıyorsunuz. ,oysa harcadığınız paranın kamu parası olduğunu hatırlatmak isterim. Tam bir plansızlık ve kamu zararı söz konusudur. Haftalardır asfaltlama yapılmayan mahalle ve sokaklar var.  Asfalt yapılan yerlerde hiç inceleme yaptınız mı? Yapılan asfaltlama bazı yerlerde gelişigüzel sadece alt yapıyı örtmek için yapılmış. İlk yağmurda bozulacak onlarca yol var.

SANAYİNİN SUYU

Diğer önemli konulardan biride, özellikle küresel ısınma ve buna bağlı olarak iklim değişikliğinden ötürü önümüzdeki süreçte içme suyu hayati önem kazanmaktadır. Kentimiz, bildiğiniz gibi sanayi kenti olması münasebetiyle, sanayi kuruluşlarının tüketmiş olduğu su oldukça fazladır.  Önümüzde bu gerçekler varken, sanayi kuruluşlarının kullanmış olduğu suyun geri kazanım suyu olması gerekmektedir. Sanayide kullanılan geri kazanım suyu hala 1/3 yani çok düşük seviyededir. Geçtiğimiz yıl gri suyun tarımsal sulamada ve endüstride kullanımı ile ilgili talebimiz olmuştu. Bu konuda alt yapı yatırımları yapılmasını talep etmiştik. Bu konuda faaliyet raporunda bir çalışma göremedik. Hala arıtma yapılarak denize dökülüyor.

KÖTÜ KOKULAR

Geçtiğimiz yıl yasa ile köylerimiz tekrar eski haline gelerek mahalle statüsünden köy haline dönmüştü. Bu konuda köylerde su fiyatları ile ilgili bir indirime gitmeyi düşünüyor musunuz? Ayrıca tarafımıza, kırsal alanlarda ki vidanjör hizmeti ile ilgili ciddi şikayetler gelmektedir. Bu konuda sıkıntıların çözülmesi lazım.  Kandıra Cezaevi arkasındaki dere de sık sık lağım suyu görülmektedir. Cezaevinin kanalizasyon suyunu arıtmadan dereye deşarj ettiği söyleniyor. Bu konuda bir denetim yapıldı mı? Büyükşehir belediyesinin arkasındaki otopark kısmının olduğu alanda bazı günlerde denizden çok kötü koku yayılmaktadır.  Burada arıtma sürekli yapılmıyor mu? Mesela arıtma tesislerinde deşarj suyu analiz sonuçları internet sitenizde yayınlanıyor mu? Biz baktık ama göremedik. Şunu özellikle sormak istiyorum? Kocaeli genelinde asbestli boru miktarı ne kadardır?

KÖYLERDEKİ FOSEPTİK

Köylerdeki foseptik taşıma konusu, Geçen yıl Kurban Bayramında köylerde nüfus yoğunluğu yaşandığı için  Örneğin, Akçat köyüne ait ana foseptik taşmış dereye ulaşan kanalizasyon suları içme suyuna karışmış ve vatandaşlar zehirlenmişti. Önümzüdeki Kurban Bayramında yine köylerde yoğunluk yaşanacağı için köylerin ana foseptik depolarının bayramdan önce boşaltılarak yoğunluktan dolayı taşması önlenmelidir.

İSU’NUN YAPTIĞI ZAMLAR!

Su faturaları ile ilgili bir konuya da değinmek istiyorum. Örneğin ocak ayı 1.kademe:3.27-TL   2.kademe: 5.96-TL, şubat ayı 1.kademe: 3.71-TL 2.kademe: 6.77-TL, mart ayı 1.kademe: 4.12-TL  2.kademe: 7.52-TL, nisan ayı 1.kademe: 4.32-TL  2.kademe: 7.88-TL, ortalama 1. kademede %32,23 2. kademede %32,25 zam yapılmış. Bunun gerekçesini öğrenmek istiyoruz.

İHALELER İLE İLGİLİ

Bir çok ilçede yapılan ihalelerde , başlangıç ve bitiş tarihine göre baktığımızda, onlarca ihalenin bitiş süresi yaklaşmasına rağmen yapılan işi görünce neredeyse yarısı yapılmamış görünüyor. Bunun sebebi nedir?  Bunlardan bazıları, İzmit, Kartepe ve Körfez İlçeleri Dere Islahı, Kanalizasyon ve İçme Suyu İnşaatının başlama tarihi 09.03.2021 – Bitiş Tarihi: 03.03.2022 olmasına rağmen 2.600 m kanalizasyon hattının 958 m si, 4.040 m dere ıslahının 2.090 m si yapılmıştır. Bitiş tarihi geçmesine rağmen 1.630 m içme suyu hattı ve kalan İşlerin yapımı devam etmektedir.

Gebze İlçesi Balçık ve Tavşanlı Mahalleleri Atıksu Terfi Merkezleri, Kanalizasyon, Dere Islahı ve İçme Suyu İnşaatının 1.170 m içme suyu hattının 1.104 m si, 5.418 m kanalizasyon hattının 2.408 m si, 2.690 m dere ıslahının 1.450 m si, 2 adet atık su terfi merkezinin 1 adeti yapılmış olup Bitiş Tarihi: 16.04.2022 geçmesine rağmen işlerin yapımı devam etmektedir. andıra İlçesi Muhtelif İçme Suyu, Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaatının 12.430 m kanalizasyon hattının 4.818 m si, 80 m yağmur suyu hattı ise tamamlanmamış olup işlerin Bitiş Tarihi 25.04.2022 geçmiştir.

“CİDDİ SORUNLAR ÇÖZÜLMEMİŞ”

Sizlere ayrıca diğer ilçelerdeki sahada yaşanan birçok problemi de aktarmak istiyorum. Son olarak Faaliyet Raporunun hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum.  Lakin bir konuyu da söylemeden geçmek istemiyorum. Osmangazi köprüsünün, uçurtma tepesinin, Sekapark’taki lalelerin,  hele hele en ilginci Kocaeli Stadyumunun İSU’nun Faaliyet Raporunda ne işi var? Bana bunun mantığını anlatacak bir arkadaş var mı? Bunu açıklarsanız çok sevinirim. Ortada harcanmış 1.316.466.000-TL bir harcama varken,  ciddi sorunların çözülmemiş olmasından ötürü Faaliyet Raporuna muhalefet şerhi koyduğumuzu belirtiyorum. Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum…”