Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

15 Temmuz’da Kocaeli’de neler oldu?

2014 yılında iktidar partisi

2014 yılında iktidar partisi AKP ile ters düşen Fethullah Gülen yapılanması içerisinde bakanların da olduğu bir grup AKP’liyi dinlemiş ve Türkiye’nin en büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu başlatmıştı. AKP ile Gülen hareketi arasındaki çatlak bir anda büyük bir savaşa dönüştü. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yapan yargı ve emniyet birimleri görevden uzaklaştırıldı. Söz konusu Gülen yapılanması önce PDY (Paralel Devlet Yapılanması) olarak görüldü ve bu yapılanmaya maddi destek sağlayan iş adamlarına operasyon yapıldı. 2016 yılında hız kazanan operasyonlarla bu yapılanmaya büyük darbe vuruldu.

PDY, FETÖ’YE BÜRÜNDÜ

Kocaeli’de de Gülen yapılanmasının iş adamlarına yönelik büyük operasyonlar yapıldı. Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ yurtdışına kaçtı. Pek çok ünlü iş adamı gözaltına alındı ve tutuklandı. Özdağ ismi oldukça önemli. Burada bir kenara not edelim ileride hatırlayacağız. Söz konusu operasyonlar sonrasında 15 Temmuz 2016 akşamı İstanbul ve Ankara’da bir hareketlilik başladı. Boğaz köprüleri trafiğe kapatıldı. Kimse ne olduğunu anlayamamıştı ki TRT’de okunan bir bildiri ile bunun hain bir darbe girişimi olduğu ortaya çıktı. PDY bu defa Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olarak karşımıza çıktı.

ERDOĞAN’DAN “SOKAĞA ÇIKIN” ÇAĞRISI

AKP iktidarına karşı bir darbe girişiminde bulunan FETÖ’cü askerlere karşı AKP lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halka ‘sokağa çıkın’ çağrısında bulundu. Bu çağrı geniş yankı buldu. Türkiye’nin dört bir yanında milyonlarca vatandaş sokağa döküldü. 251 şehit, 2 bin 193 gazi 15 Temmuz’un ağır bilançosu olarak hafızalara kazındı. Darbe girişiminde İstanbul ve Ankara savaş uçaklarıyla bombalandı. Kocaeli’de ise tanklar sokağa çıktı. o gece Başiskele Seymen Tank Tabur Görev Komutanlığı, bir grup tankı kışla dışına çıkartarak Sakarya yönüne yönlendirdi. Gebze’de bulunan Turkcell Veri Merkezi işgal edildi. Kandıra 1.Motorize Piyade Tugay Komutan Yardımcılığı ’da yine bir grup asker kışladan ayrılarak Sakarya’ya gitti. Gölcük Donanma Komutanlığı darbecilerin eline geçti. Askeri gemiler sefere çıkartıldı. Cengiz Topel Deniz Hava Üs Komutanlığı da yine darbeci askerlerin kontrolüne geçti.

ASKERİ ARAÇLARA EL KOYDULAR

15 Temmuz gecesi Kocaeli’ deki ilk askeri hareketlilik Seymen Kışlası olarak bilinen General Nahit Şenoğul Kışlasında yaşandı. Kışlayı kontrolüne alan darbeci hainler, dört adet tanka, bir adet ZPT (Zırhlı Personel Taşıyıcı ) araca ve bir adet askeri Land Rover marka araca el koydu. Kışladan çıkarılan askeri araçlar Sakarya’ya gitmek için yola çıktı. Sakarya 1.Motorize Piyade Tugay Komutanı Uğur Coşkun’un emri üzerine kışladan çıktığı belirlen bu askeri araçlar Kartepe Eşme’de polis ekipleri ve halkın direniş ile durduruldu. Araçlarda bulunan askerler gözaltına alındı.

ASKERLERE “TOPLANIN” EMRİ

15 Temmuz gecesi önemli bir hareketliliğin yaşandığı yerlerinden biride Kandıra’da buluna askeri birlikti. Kandıra 1.Motorize Piyade Tugay Komutan Yardımcılığındaki hareketlilik saat 22.30 sularında başladı. Birlikte görevli 30 asker, aldıkları talimat gereği saat 22.30 sıralarında birliklerinde toplanarak saat 23.00 sularında ise 5 adet askeri araçla kışladan çıkarak Sakarya’ya doğru harekete geçti. Kandıra’dan Sakarya’da giden darbeci askerler, Valilik yakınlarında polisin kurmuş olduğu barikatın ve vatandaşların kendilerine engel olması üzerine, Sakarya 1. Motorize Tugay Komutanlığına geri gitmek zorunda kaldılar. Darbe girişimin bastırılması sonrası bu girişime kalkışan 8 rütbeli asker gözaltına alınarak tutuklandı.

GÖLCÜK DONANMASI BOŞALTILDI

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kocaeli’ de en hareketli olan yerlerin başında Donanma Komutanlığı Gölcük Deniz Ana Üssü’ydü. Darbenin bastırılmasından sonra başlatılan soruşturmada o gece Donanma’da neler yaşandı hepsi ortaya çıktı. Ankara ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından hazırlanan iddianamede Donanma Komutanın nasıl kaçırıldığı da ortaya çıktı. İddianameye göre; Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ile Kurmay Başkanı Tümamiral İskender Yıldırım’ın yanına gelen Gölcük Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, “terör saldırısı ihbarı alındığını ve güvenli bir bölgeye gitmeliyiz” diyerek Donanma Komutanı kaçırıldı. Donanma Davası’ndan yargılanan 53 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

PERŞEMBE PAZARI’NA KOŞTULAR

Askeri darbe girişimi sonrası sokağa çıkan binlerce kişi Perşembe Pazarı alanına koştu. Burada AKP Kocaeli İl Binası önünde toplanan vatandaşlar darbe girişimini lanetledi, darbe girişiminin bastırılmasını sevinçle kutladı. Perşembe Pazarı alanına ilk gelen isimlerden biri dönemin KOTO Başkanı Murat Özdağ idi. Murat Özdağ 15 Temmuz’da kısa bir süre sonra gözaltı kararı ile aranacak, bir süre sonra yurtdışından dönerek teslim olacaktı. Yaklaşık 2 yıl cezaevinde FETÖ’ye destek sağladığı için tutuklu kalan Özdağ daha sonra tahliye edildi. Tek başına Murat Özdağ ismi bile FETÖ’nün iktidar partisi AKP ve devlet kurumlarına nasıl sızdığının, nasıl yakın ilişkiler kurduğunun bir kanıtıydı. 15 Temmuz akşamı Murat Özdağ’ın yanı sıra on binlerce vatandaş Perşembe Pazarı alanında sabaha kadar uyumadı.

VATAN NÖBETİNE PANDEMİ ÖNLEMİ

15 Temmuz 2016’da FETÖ mensuplarının darbe girişimine karşı tüm Türkiye ile birlikte sokağa çıkan Kocaeli halkı, hain girişim sonrasında günlerce Vatan Nöbeti tuttu. Bu nöbet halen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü yıldönümünde devam ediyor. Bu akşam da darbe girişimi sonrasında adı değiştirilen Perşembe Pazarı’nda (İzmit Milli İrade Meydanı’nda) Vatan Nöbeti ve çeşitli etkinlikler var. Nöbet bu akşam saat 20.30’da başlayacak ve gece yarısı sona erecek. Her yıl milyonlarca kişinin akın ettiği meydanlarda bu yıl pandemiye karşı tedbir alınacak. Vatandaşların mesafeli olarak alanlarda olması sağlanacak.

FETÖ’NÜN HER ŞEYİ ELİNDEN ALINDI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’cülere yönelik operasyonlar kapsamında Kocaeli başta TÜBİTAK, Emniyet, Askeriye, Milli Eğitim, Yargı olmak üzere çok sayıda kişi terör örgütü üyesi olmak suçundan görevlerinden uzaklaştırılacak ihraç edildi. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen kurumlara sızmış FETÖ’cülerin ayıklanması halen sürüyor. Bugüne kadar ülke genelinde 125 bin personel görevlerinden alınarak ihraç edildi. İçişleri Bakanlığı 42 bin77, Milli Eğitim Bakanlığı 33 bin 716, Milli Savunma Bakanlığı 13 bin 410, YÖK- Üniversite 7 bin 323, Sağlık Bakanlığı 7 bin 299, Adalet Bakanlığı, 6 bin 994, Başbakanlık 4 bin 384, Maliye Bakanlığı 2 bin 491 kişi. Öte yandan terör örgütüyle ilişkili olduğu belirlenen 2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatıldı. Bunların 1.410’u dernek, 19’u federasyon, 4’ü konfederasyon, 109’u vakıf, 19’u sendika, 881 eğitim kurumu, 108 öğrenci yurdu,47 sağlık kuruluşu, 15 üniversite FETÖ nedeniyle kapatıldı. Darbe sonrası terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla 511 bin kişi gözaltına alındı. FETÖ’den halen tutuklu olan kişi sayısı 30 bin 821 kişi.