Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

20 yıldır atanamayan öğretmen tavuk yetiştiricisi oldu!

20 yıldır atanamayan fizik öğretmeni İsa Erdoğan, memleketi Samsun’da başladığı büyükbaş hayvancılığı sonrasında Kocaeli’ye taşındı. Ağabeylerinin kurduğu tavuk çiftliğinin başına geçen Erdoğan öğrenci yetiştirmek isterken tavuk yetiştiricisi oldu.

20 yıldır atanamayan fizik

Uğur ENÇ minMilli Eğitim Bakanlığı tarafından atanamayan öğretmenlerin hayata tutunma savaşı sürüyor. Türkiye genelinde gerekli diploma ve özellikleri barındıran ancak atanamayan 300 bine yakın öğretmen var. O öğretmenlerden biri de Samsunlu İsa Erdoğan. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Fizik Öğretmenliği Bölümü’nden 2000 yılında mezun olan Erdoğan 20 yıldır öğretmen olarak atanmayı ve öğrenci yetiştirmeyi bekliyor. Erdoğan 2 çocuğuna bakabilmek için tavuk yetiştiriciliği yapıyor.

Atanamayan öğretmen İsa ErdoğanÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPTI

Bir dönem sözleşmeli öğretmenlik de yapan İsa Erdoğan yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı: “19 Mayıs Üniversitesi Fizik Öğretmenliği Bölümü’nden 2000 yılında mezun olmuş bir öğretmen adayıyım diyeyim. Ama adaylığımız da kalmış sayılmaz artık. Atanma ümitlerimiz de tükendi. Yaşımız da 45’e ulaştı. 2000’den sonra ücretli öğretmenlik yaptım 2.5 yıl kadar. Bunun 1.5 yılını İstanbul Sultanbeyli’de ortaokul ve lise kısımlarında yaptım. O dönemde devletin Milli Eğitim Bakanlığı’nın içinde sigortasız çalıştırılan işçi olarak çalıştım. Daha sonra memleketim olan Samsun’a gittim. Orada bir ilkokulda 8 ay kadar öğretmenlik yaptım. Daha sonra ücretli öğretmenlikten bir gelecek sağlayamayacağımı anlatım.”

5 YILDIR KOCAELİ’DE

Büyükbaş hayvancılık yapmaya başlayarak öğretmenlik mesleğinden ayrılan Erdoğan, “Çiftçi bir ailenin çocuğu olduğum için çiftlikle uğraşmaya karar verdim. Memleketimizdeki arazilerde büyükbaş hayvancılıkla uğraşmaya karar verdim. Kendi çabamla bir şeyler yapmaya çalıştım. Borçlandım. Yardım aldım. Belli bir düzeye getirdik ama zorlukların ardından şu anda süreç bizi Kocaeli’ye getirdi. Ağabeylerimin kurduğu tavuk çiftliğinde sorumlu olarak çalışmaya başladım. 5 yıldır Kocaeli’de ikamet ediyorum. Öğretmenlik yapamadığım için bu sektörün içindeyim.” dedi.

Atanamayan öğretmen İsa Erdoğan 4

ÖĞRETMENLİK YAPAMADIĞI İÇİN ÜZGÜN

Öğretmenlik yapamadığı için üzüntü duyduğunu ifade eden İsa Erdoğan, “Pişman mıyım? İş yönünden pişman değilim. Ama öğrenim gördüğüm dalda görev yapamadığım için bir hasret var içimde. Eğitim aldığım alanda mesleğimi icra etmek isterdim. Toplumdaki insanlar bize değişik bakıyor. Eğitim fakültesini bitirdik, bizden kaynaklanmayan durumlardan dolayı atanamadık. ‘Bir öğretmenliği bitirmiş ama gidiyor büyükbaş havyanlarla, tarım alanında, kanatlı grubuyla’ diyorlar. Farklı bakış açışı var. Bu biraz üzüyor tabi.” şeklinde konuştu.

GÖREVE ÇAĞIRSALAR HAZIRIM

Öğretmenlik için 20 yıl sonra dahi hazır olduğunu ifade eden Erdoğan “Ailemle yaşadığım ortam güzel. Yemyeşil bir doğadayız. Ancak yaşam şartları hep zor. İktidarların uygulamış olduğu politikalardan dolayı 2000 yılından bu yana atanamayan ve sayısı her geçen yıl artan 300 bine yakın öğretmenden biriyim ben. Okulumu bitireli 20 yıl oldu. Şu anda göreve çağırsalar hazırım. Ancak artık şansımız çok azaldığı için sınavlar girmeye tenezzül etmiyoruz. Binlerce öğretmen atanamıyor. Aslında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı öğretmen açığı biliniyor. 100 bine yakın öğretmen sözleşmeli olarak çalışıyor. Milli Eğitim’in açığı sözleşmeli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Kadro açılmıyor.” dedi.

Atanamayan öğretmen İsa Erdoğan 7“FETÖ MAĞDURUYUM”

MEB’deki FETÖ yapılanmasının mağdurlarından olduğunu belirten Erdoğan, “Yeni mezun olan öğretmenler çok güç durumda. Bizim aileden gelen bir çiftçilik uğraşımız olduğu için şanslıydık. Benim atanamamamdaki en büyük etken yönetimdeki kadrolaşma idi. 2016 yılında FETÖ olayı ortaya çıktı malum. En büyük kadrolaşmanın eğitim camiasında olduğunu biliyoruz. Ben okulu bitirip sınavlara girdiğimde bu sebeple atanamadım. FETÖ’den en büyük zarar gören kişilerden biriyim. Şu anda kadrolaşma FETÖ olmayabilir ama farklı adlarla Milli Eğitim’de kadrolaşma devam ediyor. 300 bin öğretmen açıkta atanmayı bekliyor” ifadelerini kullandı.

İHTİYAÇLAR BAHÇEDEN

Kocaeli’de kent merkezinden uzak yeşil bir bölgede çiftlikle ilgilenen Erdoğan, çocuklarıyla birlikte bahçede her ürünü ürettiklerini söyledi. Erdoğan, “Kocaeli’de şu anda yaşadığım yer ağabeylerimin kurduğu bir tavuk çiftliği. 2 çocuğum Kocaeli’ye geldiğimde yeni doğmuştu. Kocaeli’deki bu büyük aile yatırımına geldim. Burada çalışıyorum. Küçük bir ev yaptık. Yemyeşil bir arazi içerisindeyiz. Keçilerimiz, evcil hayvanlarımız var. 140 bin kapasiteli tavuk çiftliğimiz var. Etlik piliç üretimi yapıyoruz. Bu sektörde de ekonomik sıkıntılar bitmiyor. Ödemelerde sıkıntılar oluyor. Ancak ayakta durmaya çalışıyoruz. Boş zamanlarımda evle ilgileniyorum. Küçük bir fırın yaptım. Bütün zamanımı burada geçiriyorum. Hemen her ihtiyacımı kendi bahçemden karşılıyorum” dedi.

Atanamayan öğretmen İsa Erdoğan 3“YENİ MEZUNLARA ÜZÜLÜYORUM”

Mezun olan öğretmenlerin istihdam edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı: “Ben hep öğretmen olmak isterdim. Mesleğimi yapamama sebebim ben değilim. 20 yıldır mesleğimden uzaklaştırıldım. Bilgilerim elbette köreldi. Ancak göreve her zaman hazırım. Kısa bir tekrar ile yeniden iyi bir öğretmen olacağıma inanıyorum. Bugün çağırsalar göreve hazırım. Ben en çok yeni mezun olan öğretmenlere üzülüyorum. Devlet istihdam olmayan bir alanda öğrencilerin yetişmesine izin veriyor. Eğer herkese diploma vermek ise mesele elimizde kağıt parçası ile sokaklarda dolaşmak zorunda kalırız. Mesele sadece diploma değil, mezun olan herkese istihdam sağlanabilmesi.”