Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

2020 Hac için yeni kurallar!

Corona virüsü salgını sonrasında

Uğur ENÇ minCorona virüsü salgını sonrasında normalleşme sürecine giren ülkelerden biri olan Suudi Arabistan camilerin Pazar günü açılmasını kararlaştırdı. Müslüman alemi için manevi değeri bulunan pek çok mekana ev sahipliği yapan Suudi Arabistan Kurban Bayramı öncesinde “Bu yıl Hac farizesi gerçekleştirilebilecek mi” sorusuyla da gündemimizde geniş bir yer tutuyor. Suudi Arabistan’daki normalleşme süreciyle ilgili Kudret Turizm’in yöneticisi Sabahattin Tomrukçu çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Arabistan’daki yetkililerle temas halinde olduklarını ifade eden Tomrukçu Hac farizesine izin verileceğini söyledi.

HER AN AÇIKLANABİLİR

Uzun yıllardır Hac ve umre seyahatlerini organize eden Sabahattin Tomrukçu, “Medine’de Mescid-i Nebevi dün itibariyle açıldı. Sokağa çıkma yasağında kısıtlamalar olduğu için Kabe açılmadı şu anda. Suudi Arabistan’da bizim Türkiye kadar virüs olayı olmadı. Onlar çok daha önce tedbirlerini aldılar. Şu anda normalleşe sürecine başladılar. Hac Bakanlığı dün açıldı. Bugün-yarın Hac farizesiyle ilgili bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Aldığımız duyumlara göre Hac için izin verilecek” dedi.

65 YAŞ VE ALTINDAKİLER GİDEBİLECEK

Bu yıl hac uygulamasında pek çok değişikliğe gidileceğini ifade eden Tomrukçu, “Bizim Suudi Arabistan’daki resmi makamlarla görüşmelerimize göre Hac farizesine izin verilecek. Bununla birlikte pek çok yeni tedbir ve önlem gündemde. Kabe giriş ve çıkışlarına özel ateş ölçer cihazlar monte ediliyor. Bu montaj kısa süre içerisinde tamamlanacak. Hac bu yıl kısa süreli olacak. 15 gün sürecek. Kimi sünnetleri yerine getiremeyeceğiz maalesef. Bir de 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar için yasak uygulanacak. 65 yaşın altındakiler Hac’ca gidebilecek” şeklinde konuştu.

UMRE EYLÜL AYINDA

Umre için Hac kararını beklediklerini belirten Tomrukçu açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı: “Kimi ülkeler, mesela Endonezya vatandaşlarını Hac için Suudi Arabistan’a göndermeyeceğini açıkladı. Bizim Türkiye hazır olduğunu söyledi. Önümüzdeki bir hafta içerisinde Suudi Arabistan Hac Bakanlığı açıklama yapacak. Ve Hac kararı duyurulacak. Bu sene Hac için izin verilirse ağustos ayının başında umre seyahatleri başlayabilir. Ancak biz her ihtimale karşı Türkiye’deki bütün firmalarla ortak olarak hazırlıklarımızı eylül ayına göre yaptık. Şu anda Türkiye’deki bütün firmalar eylül ayında umre için hazırlar.”

Sabahattin Tomrukçu
Sabahattin Tomrukçu