Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

2.3 milyon lira gecekondu parası yok oldu!

Satışı yapılan hazineye ait taşınmazlarla ilgili yüzde gecekondu payını ayırmayan Başiskele Belediyesi bu parayı amacı dışında kullandı. 2 milyon 313 bin 36 lira 27 kuruşun nereye harcandığı bilinmiyor.

Satışı yapılan hazineye ait

UgYur ENCY min 128Sayıştay denetçileri 2018 yılı incelemelerinde Başiskele Belediyesi’nde Hhzineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından %10 payın 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre oluşturulması gereken fon hesabına aktarılmadığını tespit etti. Denetçiler “Fon hesabı bulunmasına karşın herhangi bir para girişi olmadığı, gelen tutarların gelir olarak kaydedilerek amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir” dedi. Sayıştay denetçileri defterdarlığın sadece 2009-2018 yılları arasında belediyeye 2 milyon 313 bin 36 lira 27 gecekondu fonuna aktarılmak üzere pay gönderdiğini ancak bu paranın fona aktarılmadığını tespit etti.

AMACI DIŞINDA KULLANILAMAZ

Sayıştay fonda toplanması gereken paraların kullanım amacını da açıkladı. .Sayıştay raporların şu ifadeler yer aldı: “Teşkil edilen fonda toplanan paralar, belediyelerce, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının izni alınmak şartıyla: Bu kanundaki amaçlarda kullanılmak üzere arsa sağlanmasında, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca onanan plan ve projelere göre halk konutu, nüve konut veya geçici misafir konutu yapılmasında, ıslah olunacak gecekondu bölgeleri ile yeniden tesis edilecek önleme bölgelerinin yol, meydan, kanalizasyon, su, elektrik ve benzerleri gibi kamu hizmet ve tesislerinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca onanan projelerine göre yapılmasında veya onarılmasında, kendi bütçe imkânlarıyla karşılanamayan ve fakat bu kanun gereğince yapılması gereken tespit, harita alımı, plan ve projelendirme hizmetlerinde kullanılır.”

BELEDİYE KABUL ETTİ

Fondan toplanan paraların amacı dışında kullanılamayacağını belirten Sayıştay denetçileri paranın nereye harcandığını bulamadı. Gelir olarak kaydedilen bu paralar Başiskele Belediyesi tarafından farklı amaçlarla kullanıldı. Sayıştay denetçileri “4706 ve 775 sayılı Kanun’da belirtilen payların mevzuatında belirtilen yerlere harcanmasını temin ve takip açısından fon hesabının açılması, fonda toplanması öngörülen payların bu hesaba yatırılması gerekmektedir” dedi. Belediye ise cevabında yapılan hatayı kabul ederek, “4706 ve 775 sayılı Kanun’da belirtilen payların mevzuatında belirtilen yerlere harcanmasını temin ve takip açısından fon hesabı açılarak fonda toplanan payların bu hesaba yatırılarak izlenecektir” ifadelerini kullandı.