Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

4 aydır sokağa çıkmaları yasak… 65 yaş ne zaman normalleşecek?

21 Mart’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilen 65 yaş ve üzeri vatandaşların yasağı kimi esnetmelerle devam ediyor. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sokağa çıkabiliyor, şehirler arası seyahat için resmi kurumlardan izin istiyor.

21 Mart’ta sokağa çıkma

Uğur ENÇ min 5Corona virüsü tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. 11 Mart’ta ülkemizde ilk vaka görüldü. Sadece 14 gün sonra, en riskli yaş grubunda gösterilen 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkması yasaklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 yılı verilerine göre, ülkemizde 7 milyon 550 bin 727 65 yaş ve üzerindeki vatandaş var. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar İl İdaresi Kanunun 11. Maddesi ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27. Maddesi kapsamında evlerine kapanmak zorunda kaldı. Risk grubundaki vatandaşlar tam 45 gün boyunca evlerinden dışarı çıkamadı. Bu sürede vatandaşların ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılandı.

45 GÜN SOKAĞA ADIM ATAMADILAR

45 gün boyunca evlerinde bir kez olsun çıkamayan vatandaşlara 4 Mayıs’tan haftada bir gün 4 saat dışarı çıkma imkanı tanındı. Pazar günleri saat 11.00 ile 15.00 arasında sokağa çıkan vatandaşlar evlerine yürüme mesafesindeki park ve bahçelere giderek nefes alma fırsatı buldu. Hava sıcaklıkları her geçen gün artış gösterdiği için 16 Mayıs’ta 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkma saati değiştirildi. Sokağa çıkma izni 12.00-16.00 saatleri arasına alındı. 1 Haziran’da yeni normalleşme süreci ile birlikte Türkiye genelinde pek çok yasak kaldırıldı ancak 65 yaş ve üzeri vatandaşların yasak uygulaması sadece esnetildi.

4 AYDIR DEVAM EDEN YASAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan yeni normalleşme süreciyle birlikte 65 yaş ve üzeri vatandaşların her gün 10.00 ile 22.00 saatleri arasında sokağa çıkmasına izin verilmeye başlandı. 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma yasağının tam olarak ne zaman biteceği hakkında açıklama yapılmadı. Bugün (27 Temmuz Pazartesi) itibariyle 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkma yasağı kararının üzerinden tam 4 ay 5 gün (128 gün) geçmiş durumda. Halen akşam 20.00’den sonra sokağa çıkamayan 65 yaş üzeri ve vatandaşlar şehirlerarası seyahat edebilmek için de resmi kurumlara başvurmak zorunda kalıyor. Söz konusu yasak ne zaman bitecek bilinmiyor.

“BİLİMSEL BİR TEMELİ YOKTUR”

Türk Tabipler Birliği (TTB) önceki gün bir basın açıklaması yayınlayarak 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarla ilgili devam eden yasakları eleştirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ““65 yaş ve üzerine getirilen kısıtlamalar ölçüsüz, grup içerisinde de eşitsiz ve tutarsız olmuştur. Uygulamanın sonuçlarını gösteren epidemiyolojik bir rapor yayınlanmamıştır. “Bu dönemdeki gözlemlerimiz başta kas iskelet sistemi ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları olmak üzere, 65 yaş ve üzeri yaştaki hastalarımızın yakınmalarında artış yaşandığını göstermektedir. Her gün yalnızca 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilme izni verilmesi tıbben doğru değildir, bilimsel bir temeli yoktur: 20.01-09.59 arası sokağa çıkmanın olumsuz etkileri kanıta dayalı olarak açıklanmalıdır.”

65 YAŞ ÜSTÜ SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

65 yaş ve üzeri vatandaşlar, Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi almak üzere, Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden veya elektronik ortamda e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemine girerek seyahat izin başvurusunda bulunabiliyor. Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesine başvuracak 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, kendileri ile aynı durumda bulunan (65 yaş ve üzeri) eş, kardeş ve birinci derece yakınlarını da kapsayacak şekilde en fazla 6 kişi için seyahat izin belgesi başvurusu yapabiliyor.