Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

99 depreminin simge köpeği Mancs’ın heykeli Macaristan Cumhurbaşkanı katılımıyla açıldı

1999 depreminin sembol köpeği olan Macar arama-kurtarma köpeği Mancs’ın heykelinin açılışına Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak katıldı. Novak, törende yaptığı konuşmada, “Mancs’ın heykeli de bizim için sembol oldu. Mucizenin, cesaretin sembolü oldu” dedi.

1999 depreminin sembol köpeği
Nazim Ozgun Erbulan 1

1999 depreminin sembol köpeği olan Macar arama-kurtarma köpeği Mancs’ın heykeli İzmit’te bulunan Pişmaniyeciler Meydanı’na konuldu. Mancs heykelinin açılışına Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Macaristan protokol, Kocaeli Vali Yardımcıları, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ömer İslamoğlu ve Kocaeli İtfaiyesi katıldı. Konuşmalar sonrasında Mancs’ın heykeline Hope (Umut) isimli Macaristan arama-kurtarma köpeği tarafından karanfil bırakıldı.

“KOCAELİ EN GÜÇLÜ ŞEHİRLERDEN BİRİSİ”

İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bugün 99 depreminde Kocaeli’deki kurtarma faaliyetlerine katılmış olan Mancs’ın heykelinin yapımı ayrı bir önem taşıyor. Mancs’ın sahibi ve ekibindeki arkadaşlara bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ülkelerimizdeki dostluk anlaşmalarının 100’üncü yılını yaşıyoruz. Şimdiye kadar başarılı ilişkiler yürüttük. Kocaeli bu konuda en güçlü şehirlerden bir tanesi olacak. Bu konuda iyi niyetimizi belirtmek isterim” dedi.

“DOSTLUĞUMUZUN GÜÇLENMESİ DİLEĞİYLE”

“Mancs’ın sahibi ve onun ekibindeki arkadaşlar depremlerde 35 kişinin kurtarılmasına sebep oldular” diyen Büyükakın, “Bunun için teşekkür etmek istiyorum. Ülkelerimizin arasındaki dostluk anlaşmalarının 100’üncü yılını idrak ediyoruz bu yıl. 2024 yılı ortak kültür yılı olacak. Büyükelçimiz ve başkonsolosumuzla şimdiye kadar başarılı çalışmalar yürüttük. Kocaeli bu çalışmalarda inanıyor ve umuyorum ki en güçlü şehirlerden bir tanesi olacak.  Buna benzer birçok etkinliği hem Türkiye’de hem de Macaristan’da göstermek üzere şimdiden iyi niyetimizi belirtmek isterim. Mancs heykelinin anısının dostluğumuzun anısını yıllarca yaşatmasını temenni ediyorum. Dostluğumuzun güçlenmesi dileğiyle” ifadelerini kullandı.  

“TÜRK-MACAR DOSTLUĞU AFETLER SIRASINDA YÜKSELDİ”

Büyükakın’ın ardından konuşan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, şu ifadeleri kullandı, “Doğal afetler meydana gelir engel olamayız fakat sonrası nasıl hareket ettiğimiz çok önemlidir. Türk-Macar dostluğu afetler sırasında çok yükseldi. Örneğin 99 depremi veya şimdi meydana gelen depremler. Bu depremin ardından Macarlar yardıma koştu. Henüz deprem olmamıştı, biz Mancs’ın anısına heykel dikmeye karar verdik. 35 kişinin canını kurtardık. Biliyoruz ölen sayısı çok daha fazla. 50 bin kişi hayatını kaybetti 35 çok az diyebiliriz. Belki az diye düşünebilirsiniz. Fakat tek bir can dünya anlamına gelebilir.

“105 TON İLAÇ GÖNDERDİK”

Hem Ankara’yı ziyaret ettim hem de deprem bölgesini görmüş oldum. 5 yaşındaki Ahmet ile buluşma fırsatım oldu. Tüm ailesini kaybetti. Biliyorum siz bundan çok daha fazlasını gördünüz. Mucizeler, afetler. Ahmet’in ailesi sadece bir örnek. Onbinlerce, yüzbinlerce aile aynı durumda. Ahmet, hayatın simgesi oldu. Mancs’ın heykeli de bizim için sembol oldu. Mucizenin, cesaretin sembolü oldu. 105 ton ilaç malzemesi gönderdik ve dağıttık. Depremzedelere yardım eden bütün Macar vatandaşlara buradan da teşekkür etmek istiyorum. Türk-Macar diplomatik ilişkilerin yüzüncü yılını kutluyoruz bu sene. Diliyorum ki bir yüz sene daha sürsün.  Hope, Türkçe anlamı umut olan köpeğimizi sizlere umut olsun diye getirdik.”