Türkiye’de bir süredir yaşanan soruşturmalar kapsamında siyasi parti genel başkanları, belediye başkanları, gazeteciler, akademisyenler, öğrenciler, avukatlar hatta menajer bile tutuklu. Tutukluluk fazla olması nedeniyle cezaevlerinin artık yetersiz geldiği Türkiye’de Adalet Bakanlığı da yeni cezaevleri için harekete geçmişti. 25 Şubat itibariyle 395 cezaevinin bulunduğu Türkiye’ye yapılacak yeni cezaevlerinden birisi de Dilovası’na inşa edilecek. Bu kapsamda cezaevinin imar plan yapımı ve imar uygulaması için Adalet Bakanlığı ihaleye çıktı. Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının ihalesini Konya’nın Meram ilçesinde faaliyet gösteren Örnek Şehircilik Planlama Yönetim Şirketi 2 milyon 490 bin liraya ihaleye aldı.
KOCAELİ’YE ÜÇÜNCÜ CEZAEVİ
Ak Parti döneminde yapılan Silivri Cezaevi, Diyarbakır Cezaevi, Aksaray Cezaevi, Denizli Ceza İnfaz Kurumu, Adıyaman Cezaevi ve yapımı devam eden Konya Cezaevi’ne Kocaeli de ekleniyor. Mevcut durumda Gebze’de 35 tutuklu odasının olduğu kadın kapalı cezaevi, 1040 kişi kapasiteli Kandıra T Tipi Cezaevi, 758 kişi kapasiteli Kandıra Açık Cezaevi, F tipi cezaevi ve T tipi cezaevinin bulunduğu Kocaeli’ye yeni cezaevi de Dilovası’nda yapılacak.
İHALESİ PAZARLIKLA YAPILDI
Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı ‘Kocaeli Dilovası ceza infaz kurumu alanı imar planına esas jeolojik- jeoteknik etüt yapımı, 1/5000 ölçekli nazım imar planı, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapımı ve imar uygulaması hazırlanması işi’ için 19 Mart’ta ihaleye çıktı. Adalet Bakanlığı’nın pazarlık usulüyle çıktığı ihaleye katılmak için 4 firma doküman indirdi. Yaklaşık maliyeti 2 milyon 583 bin 750 lira olan ihaleye 2 firma teklif verirken, söz konusu ihaleyi Konya’nın Meram ilçesindeki Sahibiata Mahallesi Taşcami Uzunharmanlar Caddesi’nde faaliyet gösteren Örnek Şehircilik Planlama Yönetim Danışmanlığı Mimarlık Şirketi aldı.
14 EKİM’DE SONA ERECEK
Kocaeli’ye eklenecek olan yeni cezaevi için ihaleyi alan Örnek Şehircilik firması ile Adalet Bakanlığı arasında sözleşme imzalandı. 11 Nisan’da imzaların atıldığı sözleşme kapsamında çalışmalar 17 Nisan’da başlarken, 14 Ekim 2025 tarihinde ise sona erecek.