Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ak Parti İzmit’te Şanbaz Yıldız’ın binasını sordu!

İzmit Belediye Meclisi’nde Şanbaz Yıldız’a ait olan Körfez Mahallesi’ndeki bina gündeme geldi. Ak Parti Grubu binada kaldırılan kaçak yapıları ve cezai işlem yapılıp yapılmadığını sordu.

İzmit Belediye Meclisi’nde Şanbaz

İzmit Belediye Meclisi’nde Şanbaz Yıldız’a ait olan Körfez Mahallesi’ndeki bina gündeme geldi. Ak Parti Grubu binada kaldırılan kaçak yapıları ve cezai işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Ak Parti Grubu’nun konuyla ilgili soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Belediyemiz, Körfez Mahallesi, 602 ada, 25 nolu parselde yer alan bina ile ilgili 04.01.2022 tarihinde bazı soruların cevaplandırılması ile ilgili soru önergesi vermiştik. Söz konusu soru önergemize yazılı olarak verilen cevaplarda aydınlatılması gereken bazı hususlar tarafımızca tespit edilmiştir. Şöyle ki;

KAÇAK BİR İMALAT…

Belediyemiz Yapı Kontrol Müdürlüğü 31.01.2022 tarih ve 621 sayılı cevabi yazısında söz konusu parselde yer alan yapının Şanbaz Yıldız adına ruhsatlı ve iskânlı olduğunu belirterek, ‘İskan verildiği tarihten sonra yapılan aykırı imalatlar müdürlüğümüz uyarıları neticesinde projesine uygun hale getirildiğinden dolayı, söz konusu bina ile ilgili herhangi bir mühür işlemi yapılmamıştır’ denmektedir. Belediyemiz Yapı Kontrol Müdürlüğüne ait yazıdan da anlaşılacağı üzere Şanbaz Yıldız tarafından iskan aşamasından sonra ruhsata aykırı olacak şekilde ruhsatsız kaçak bir imalat yapıldığı anlaşılmaktadır.

YAZILI BİLDİRİM YAPILMASI GEREK

Yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacını taşıyan 3194 sayılı imar kanunun 32. maddesinde ‘Bu Kanun hükümlerine göre; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Yapının imar mevzuatına aykırı olduğuna dair bilgi, tapu kayıtlarının beyanlar hanesine kaydedilmek üzere ilgili idaresince tapu dairesine en geç yedi gün içinde yazılı olarak bildirilir.

MÜHÜRLENİR

Aykırılığın giderildiğine dair ilgili idaresince tapu dairesine bildirim yapılmadan beyanlar hanesindeki kayıt kaldırılamaz. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası muhtara bırakılır, bir nüshası da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilir. Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister. Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.’ denmektedir.

KAÇAK YAPININN TESPİTİ

Bu hükümden de anlaşılacağı üzere Şanbaz Yıldız tarafından yapılan kaçak yapının tespiti sonrası;

1.Durum tespiti yapılmalıydı.

2.Yapı mühürlenerek inşaat durdurulmalıydı.

3.Yapı ile ilgili durum tapu kayıtlarına işlenmek üzere ilgili tapu müdürlüğüne bildirilmeliydi.

4.Yapının aykırı kısımlarının uygun hale getirilmesi için yapı sahibine bir ayı geçmeyecek şekilde süre verilmeliydi.

5.Mühür işlemi sonrası ifade edilen hususların tamamı ile ilgili Belediyemiz encümenince karar alınmalıydı.

6.İmar kanununun 32. maddesine aykırı hareket edildiği için de aynı kanunun 42. maddesine istinaden Belediyemiz encümenince para cezası verilmeliydi.

Ancak Belediyemiz Yapı Kontrol Müdürlüğü’nün 31.01.2022 tarih ve 621 sayılı cevabi yazısından da anlaşılacağı üzere yapı ile ilgili durum tespiti yapılmamış, yapı mühürlenmemiş, konu Belediyemiz encümenine getirilmemiş, idari para cezası da verilmemiştir.

AK PARTİ’DEN SORULAR

Dolayısıyla;

1.Söz konusu kaçak yapı hâlihazırda İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı olan Şanbaz YILDIZ’a ait olduğu için mi İmar kanunu hiçe sayılarak konu encümene getirilmeden görevi/güveni kötüye kullanmak suretiyle bir uygulama gerçekleştirilmiştir?

2.Yapı tespit tutanağı tutulmadığı için Belediyemiz Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından tespit edilen ruhsatına aykırılıkların ne olduğu bilinmemekle birlikte, cevabi yazı ekinde gönderilen fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla bahçe mesafesi içinde kaçak olarak yapılan iki katlı yapının bir katı alınmış, bir katı ise durmaktadır. Bu durum ruhsata uygun mudur?

3.Yazımız ekinde yer alan fotoğraflarda görüleceği üzere söz konusu yapının asma katı çelik kullanılmak suretiyle tam kata çevrilmiştir. Bu durum ruhsata ve meri mevzuata uygun mudur? 1.Derece deprem bölgesi olan ilimizde yapılan bu imalatın binaya vereceği zarar ile ilgili bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılan bu imalat ile ilgili söz konusu yapının yapı denetim firmasının bilgisi var mıdır?

SORDULAR, CEVAP ALAMADILAR

Ayrıca aynı soru önergesinde hâlihazırda yapıda faaliyet gösteren bir zincir marketin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olup/olmadığı hususu sorulmuş olup, bu soruya istinaden de Belediyemiz Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü 01.02.2022 tarih ve 161 sayılı yazısında “Söz konusu Körfez Mahallesi, 602 ada, 25 parselde bulunan yapı ile ilgili başvuru Dosyası incelenmekte olup, İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmemiştir.” denmektedir.

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin işyeri açılması başlıklı 6. maddesinde ‘Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz…’ denmektedir. Dolaysıyla;

1.Söz konusu yapı hâlihazırda İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı olan Şanbaz Yıldız’a ait olduğu için mi yönetmelik hiçe sayılarak ruhsat düzenlenmeden işyerinin çalışmasına müsaade edilmektedir?

2.Ruhsatına aykırı olarak yapılan ve yukarıda da ifade edildiği üzere deprem riski karşısında binayı sıkıntıya sokacak imalat ile söz konusu binada ruhsatsız çalışan işyerinin çalışmasına göz yummaya devam edecek misiniz?

Yukarıda ifade edilen sorularımıza öncelikle mecliste sözlü ve sonrasında tüm bilgi ve belgeleri ile yazılı cevap verilmesi hususunu bilgilerinize arz ederiz.”