Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Hisareyn köyündeki kaçak lojistik tesisi ile ilgili CHP Grubu’nun soru önergesi üzerine kısa bir konuşma yaptı. Kocaeli Barış Gazetesi’nden Merve Dişli’nin haberine göre Sezer söz konusu tesisle ilgili bütün topu Kocaeli Valiliği’ne attı. Belediyenin hiçbir yaptırımı olmadığını iddia eden Sezer, her ay milyonlar kazanan kaçak tesisin neden mühürlenmediğini ise açıklamadı.
Sezer’in konuşmasında şu ifadeler yer aldı: “Şimdi esasen önergede sorulan iki konu var. Birincisi bu konuyla alakalı gereken incelemeler zabıtalar yapmış mıdır ikincisi işlem yapılmış mıdır? 17 Ocak tarihinde bir açıklama yapıldı. Ben o açıklamaların tekrarını söylemek istiyorum. Şimdi imar kanunu 37’inci maddesi ek fıkra 4 var. Bu fıkraya dayalı olarak buranın açık depolama amaçlı kullanılması izin verildi. Bu izin verilen yerler 19,20,21 numaralı parsellerdir. Toplam alan 58 bin 678 metrekaredir. Bu taşınmazların bulunduğu alan şuyulandırma yapılmamış özel mülkiyete konu olan alandır. Bu alanın dışında yapılan yerlerle alakalı olarak tarımsal statüsü korunacak yerlerdir. Buralar da Gölcük Belediyesi’nin verdiği izin ve çalışma ruhsatı yoktur. Kocaeli Valiliği İl Tarım Müdürlüğü tarafından Temmuz 2024’te ruhsat verilen yerlerin dışında kalan yerlerde arazi kullanım kanunun yasaya aykırılık bulunduğuna dair tapularına şerh konuldu.
PROSEDÜR BASINA YANSIDIKTAN SONRA BAŞLAMIŞ
Yasal olarak idare takibe alındıktan sonra kamuoyunun gündemine yansıdı. Basına yansıdıktan sonra başlamış bir prosedür de var. Şerh konulduktan sonra 21’inci maddeye uyarınca para cezası kesiliyor firmaya. Biz haberdar olduktan sonra bu aykırılığın sona ermesi için yazı yazdık. Bu konuyla alakalı görüştüğümüzde bizim tarafımızdan bir süre verilemeyeceği karışıklığa sebep olacağı ifade edildi. Kocaeli Valiliği İl Tarım Orman Müdürlüğü’ne müracaat edilerek ruhsat alınabiliyor. Bunun istisnaları var. Netice itibariyle verilecek olan sürede buradaki aykırılık giderilmedikçe bu cezanın 3 katı kadarı uygulanacağını söylüyor. Bu aykırılık giderilmedikçe belediye tarafından talepte bulunulur, bu konuyla alakalı biz de yasal alanda sorumluluk bizde olmamasına rağmen takibini yaptık. Bahsedilen alandan çitlerin kaldırıldığını arazinin temizlenme çalışmalarının başladığını tespit ettik, buradaki aykırılık giderildi. Burada tespit edilen alanda uydu görüntüleri var. Bunun üstünde cüruf var diye iddia vardı, ne olduğuna ben de baktım demir tozu varmış. Valiliğin yaptığı denetim raporunda cüruf bulunmadığı tespit edildi. Yasal prosedür devam ediyor. Takip eden de Kocaeli Valiliği ve İl Orman Müdürlüğü’dür. Para cezası da verilmiştir.”