Muharrem Ayı’nın gelmesiyle birlikte Müslümanlar tarafından aşure tatlısı yapılmaya başlandı. Türkiye’de de yapılmakta olan tatlı ile ilgili milyonlarca kişi araştırma yapıyor. Aşure tatlısının ne olduğunu, tarihini ve tarifini merak eden milyonlarca kişi bu sorulara yanıt arıyor. İçinde birçok besini barındıran tatlı hakkında araştırmalar sürüyor. Peki, Aşure nedir? Ne zaman yapılır? Nasıl yapılır? Tarihi nedir? Sorularının cevabı haberimizde…
AŞURE TATLISI NEDİR?
Müslümanlar için en önemli aylardan birisi olan Muharrem Ayı’nda yapılan tatlı hakkında Kocaeli’de ve Türkiye’de yaşayan milyonlarca kişi tarafından araştırma yapılıyor. Müslümanlar tarafından yapılan bu tatlının ne olduğunu, tarihini, ne zaman yapılacağını ve tarifi ile ilgili araştırma yapıyor. Peki, aşure nedir? Türkiye ve Balkanlar’daki Müslümanlar tarafından yapılır. Büyük Tufan’ın sonrasında Nuh, karaya ayak basmasıyla birlikte elinde kalan son malzemelerle tatlısını yapmıştır. Büyük Tufan sonrasında Nuh tarafından yapılan bu tatlı o günü anmak için büyük ve bol miktarlarda Türkiye’deki ve Balkanlar’daki Müslümanlar tarafından yapılır.
NE ZAMAN YAPILIR?
Müslümanlar için en önemli aylardan birisi olan Muharrem Ayı’nda yapılan tatlı hakkında Kocaeli’de ve Türkiye’de yaşayan milyonlarca kişi tarafından araştırma yapılıyor. Türkiye’de ve Balkan ülkelerinde yapılan ve içerisinde birçok malzemeyi barından tatlının ne zaman yapılacağını soran kişiler sorduğu soruya yanıt aramaya devam ediyor. Türkiye’de ve Balkan ülkelerinde yaşayan Müslümanların yaptığı ve içerisinde çok sayıda malzemenin yer aldığı tatlı Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesine göre Muharrem Ayı’nın 10. Gününde yapılıyor.
TARİHİ NEDİR?
Müslümanlar için en önemli aylardan birisi olan Muharrem Ayı’nda yapılan tatlı hakkında Kocaeli’de ve Türkiye’de yaşayan milyonlarca kişi tarafından araştırma yapılıyor. Türkiye’de ve Balkan ülkelerinde yapılan ve içerisinde birçok malzemeyi barından tatlının tarihi hakkında bilgiler merak ediliyor. Peki aşure tatlısının tarihi nedir? Büyük Tufan’ın sonrasında Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda durduğu zaman Nuh ailesinin elinde tükenmek üzere olan erzaklardan geriye kalanlar ile bir yemek yaparak kutladıkları iddia edilir. Tahıllar ve kuru meyveler gibi ürünleri birlikte pişirerek bir tatlı haline getirilir. Alevi kültüründe de önemli bir yeri olan tatlı, Kerbela Savaşı’nda Hz. Hüseyin’in şehit olması sonrasında bu tatlı yapılır. Hiçbir hayvansal ürünün bulunmaması nedeniyle şiddettin protesto edildiği söylenir.
HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?
Müslümanlar için en önemli aylardan birisi olan Muharrem Ayı’nda yapılan tatlı hakkında Kocaeli’de ve Türkiye’de yaşayan milyonlarca kişi tarafından araştırma yapılıyor. Türkiye’de ve Balkan ülkelerinde yapılan ve içerisinde birçok malzemeyi barından bu tatlıda peki hangi malzemeler kullanılıyor? 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı fasulye, 2 su bardağı buğday, 1 su bardağı kuru kayısı, 1 su bardağı kuru incir, 1 su bardağı kuru üzüm, 1 çay bardağı kuş üzümü, 1 su bardağı fındık, 1 su bardağı fıstık, 1 su bardağı portakal kabuğu rendesi, 1 adet elma (küp doğranmış), 1 çimdik tuz, 2 su bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı buğday nişastası (isteğe bağlı)
NASIL YAPILIR?
Müslümanlar için en önemli aylardan birisi olan Muharrem Ayı’nda yapılan tatlı hakkında Kocaeli’de ve Türkiye’de yaşayan milyonlarca kişi tarafından araştırma yapılıyor. Türkiye’de ve Balkan ülkelerinde yapılan ve içerisinde birçok malzemeyi barından bu tatlı nasıl yapılıyor? Aşurenin yapımı için bir gece önce nohut ve fasulyeyi aynı kapta bol su ile ıslatılatın bunun yanı sıra buğdayı da yıkayıp sıcak su ile ıslatılır. Ertesi sabah ise nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-30 dakika pişirin ve buğdayı da aynı şekilde ayrı bir tencerede yaklaşık 30-40 dakika haşlayın. Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve kuş üzümünü küçük parçalara kesin. Meyveleri bir tencerede yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika kaynatın, sonra süzün. Büyük bir tencereye haşlanmış buğday, nohut ve fasulyeyi koyun. Eğer suyu yetersizse, üzerine sıcak su ekleyin. Karışım kaynamaya başlayınca içine kaynatılmış meyveleri ekleyin. Portakal kabuğu rendesi, elma, fındık ve fıstığı ekleyin. Bir çimdik tuz ve şekeri ilave edin. Sürekli karıştırarak 5-10 dakika daha kaynatın.