Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Arkas Holding’in ortağı olduğu Autoport Liman İşletmeciliği 30 Kasım 2023 tarihinde ‘Autoport deniz terminali modernizasyon ve tevsi projesi’ işi için ÇED süreci başlattı. Firmanın başlattığı ÇED sürecine dair nihai karar verilirken, 455 bin metreküplük dolgu yapılacak. Daha önce mahkeme sürecinin yaşandığı liman yerindeki kapasite miktarı yapılacak olan çalışmanın ardından iki kat artacak.
DAVA SÜRECİ YAŞANDI
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 2007 yılında Arkas Holding ortaklığında Başiskele’nin Yeniköy Sepetlipınar Mahallesi’nde dev bir liman inşa etmişti. Söz konusu liman için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden 49 yıllık tahsis alan Zeytinoğlu, o dönem büyük bir dava süreciyle karşı karşıya kaldı. Zeytinoğlu’nun limanıyla ilgili Danıştay söz konusu tahsisi iptal etti. Ancak tahsis iptali sonrasında liman yıkılmadı. Zeytinoğlu uzun uğraşlar sonucunda söz konusu alan için yeniden tahsis aldı. Tahsis işlemi sonrasında bütün usulsüzlüklerini yasal zemine oturtan Zeytinoğlu şimdi dev limanını büyütmeye hazırlanıyor.
4 DÖNÜM RIHTIM, 144 DÖNÜM LİMAN EKLENECEK
Başiskele’nin Yeniköy Sepetlipınar Mahallesi Arpalık mevkiinde faaliyetlerini sürdüren Autoport Liman İşletmeleri, İzmit Körfezi’ni doldurmak için 30 Kasım 2023 tarihinde ‘Autoport deniz terminali modernizasyon ve tevsi projesi’ için ÇED süreci başlattı. Bu kapsamda, İzmit Körfezi’ndeki 243 bin 351 metrekarelik alanda mevcut dolgu ve iskele alanına ilave olarak 150 bin 707 metrekarelik proje alanında birçok işlem yapılacak. Rapora göre, 4 bin 75 metrekare rıhtım, 50 metrekare kedi yolu bağlantısı, 100 metrekare dolfen, 1.859 metrekare ro-ro rampası, 64 metrekare yangın pompa istasyonu ve kalan 144 bin 559 metrekarelik alanda ise platform, yükleme, boşaltma ve depolama amaçlı liman tesisi tevsi ile modernizasyon işlemi gerçekleştirilecek.
AUTOPORT 150 DÖNÜMLÜK EKLEME YAPACAK
Autport Liman İşletmeleri’nin Başiskele’de denizi dolduracağı proje kapsamında 12 bin 118 metrekarelik kazıklar üzerine platform ve 134 bin 441 metrekarelik alanda toplam 455 bin metreküp dolgu işlemi uygulanacak. Limanla ilgili olarak 110 bin metrekarelik alanda 487 bin metreküp dip taramasının gerçekleştirileceği ÇED raporuna yansırken, 243 bin 351 metrekarelik liman alanına 42 bin 840 metrekaresi kara parçası, 62 bin 525 metrekaresi de denizde olmak üzere 150 bin 707 metrekarelik ekleme yapılacak. Limana yapılacak olan kapasite artışıyla toplam alan 394 bin 58 metrekareye ulaşacak.
300 KARGO GEMİSİ LİMANA YANAŞACAK
Ayrıca mevcut durumda Autoport Liman İşletmeleri’nde 650 bin adet araç ve 2 milyon ton genel kargo elleçleme kapasitesi bulunuyor. Yıllık ortalama 230 civarında Ro-Ro gemisi ve 200 civarında da genel kargo gemisinin hizmet verdiği limanda gemi sayısı ise ciddi miktarda artacak. Buna göre, yılda 1 milyon 150 bin adet araç, 2 milyon 500 bin ton genel kargo elleçleme, 250 civarında Ro-Ro gemisi ve 300 civarında da kargo gemisi her yıl limana yanaşacak.
PROJEDE NİHAİ KARAR AÇIKLANDI
Başiskele’deki liman işletmeciliğinin 2023 yılında yaptığı ÇED başvurusuna dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın nihai kararı ise 30 Nisan 2025 tarihinde açıklandı. Söz konusu kararla ilgili olarak olumlu karar verilirken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 10 gün süreyle görüşe açıldığını belirtti. Bakanlık yaptığı açıklamada söz konusu zaman zarfında görüş, öneri ve şikayetlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na veya Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılabileceğini belirtti. Autoport’un limanda yapacağı kapasite artışına dair herhangi bir sorun olmaması durumunda 2025 yılının ikinci çeyreğinde inşaat işlemleri başlayacak ve 2027 yılında da tamamlanacak. 1 milyar 743 milyon 723 bin 160 liraya mal olması beklenen söz konusu liman projesi 50 yıl boyunca aktif olacak.
TOPLAM 105 KİŞİ GÖREV ALACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai kararın verildiği projede çalışan kişi sayısı da değişecek. Mevcut durumda 80 personelin görev aldığı limandaki çalışan sayısı 105’e yükselecek. Autoport Liman İşletmeleri’nin yapacağı projenin inşaat aşamasında ise 90 personel görev alacak.
DENİZ TRAFİĞİ ARTACAK
Başiskele’ye yapılacak olan projenin ardından limana yanaşacak gemi sayısı iki katına yükselecek. Kocaeli’nin hem sanayi kenti olması hem de İstanbul Boğazı’na yakın bir noktada bulunması nedeniyle her gün yüzlerce geminin geçtiği Marmara Denizi’ndeki trafikte de ciddi bir artış meydana gelecek. Yaşanacak olan gemi trafiği nedeniyle Körfez’deki habitat ciddi şekilde yara alacak.
MÜSİLAJIN GÖLGESİNDE YENİ SÜREÇ
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Arkas Holding ortaklığıyla Başiskele’ye kurulan limanda bir pürüz çıkmazsa inşaat işlemleri resmen başlayacak. Marmara Denizi için bir canavar olan müsilajın geri döndüğü dönemde yapılacak uygulama kente, denize, doğaya ve havaya da zarar verecek.
MUHALEFET SESSİZ Mİ KALACAK?
Autoport Liman İşletmeleri’nin Başiskele’de yapmaya hazırlandığı kapasite artışıyla ilgili yasal süreç devam ederken, gözler bir yandan da muhalefete çevrildi. Kentteki muhalefet grubu geçmiş yıllarda Dubai Port ve Safi Port gibi liman işletmelerine ses çıkarmıştı. Başta CHP birçok kesimle irtibatı olan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ortaklarından olduğu liman projesindeki kapasite artışına karşı muhalefetin herhangi bir adım atmayacağı merak konusu oldu.