Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AYM, SES Kocaeli Şube Başkanı’nın sendikal hakkını korudu

AYM, KHK ile görevinden ihraç edilen SES Kocaeli Şube Eş Başkanı Nilay Etiler’in valilik talebiyle sendikadan da ihraç edilmesini değerlendirdi. Mahkeme, sendikal hakkının ihlal edildiğine karar vererek yeniden yargılama yapılması amacıyla dosyanın bölge mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

AYM, KHK ile görevinden
Nazim Ozgun Erbulan 1

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) 2017 yılında yapılan genel kurulunda Kocaeli Şube Eş Başkanlığı’na seçilen Nilay Etiler, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attığı için KHK ile ihraç edildi. Etiler, konuyu mahkemeye taşırken Kocaeli 2. İdare Mahkemesi “idari davaya konu olabilecek bir idari işlem mevcut olmadığı ve KHK’nın hukuki denetimini yapma yetkisi bulunmadığı” gerekçesiyle davanın incelenmeksizin reddine karar verdi.  

VALİLİK SENDİKA GÖREVİNDEN ÇIKARILMASINI İSTEDİ

Süreç devam ederken Kocaeli Valiliği, 2017 tarihinde sendikaya yazı göndererek Etiler’in “KHK ile kamu görevinden ihraç edilmiş olması nedeniyle sendika temsilciliği yapamayacağını” belirterek bu görevden çıkarılmasını, yerine başka birinin atanmasını istedi. Sendika, valiliğe verdiği cevapta Etiler hakkında hukuksal sürecin tamamlanmadığını, bu nedenle talebin yerine getirilmeyeceğini bildirdi.

DAVA REDDEDİLDİ

Valilik, 2018 yılında Etiler’in sendika yönetim kurulu üyeliğinin sona erdiğinin tespiti talepli dava açarken dava, komisyon incelemesinin devam ettiği, bu süreçte sendikal haklarının ortadan kalkmadığı gerekçesiyle reddedildi. Kararın istinafa taşınması üzerine Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi, davanın kabulüne karar verdi. Yargıtay tarafından onanan kararın gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi; “672 sayılı KHK’nın 2. maddesine göre meslekten çıkartılanların yeniden kamu görevlerine kabul edilemeyecekleri, bu nedenle başvurucunun sendika üyeliğini devam ettirmesi mümkün olmadığı.”

AYM ‘İHLAL’ DEDİ

Mahkeme süreçlerini tüketen Nilay Etiler, sendikal hakkının ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM incelemesinde “Somut olayda kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin olarak hakkında kesinleşmiş herhangi bir yargısal karar bulunmayan ve bu sebeple 4688 sayılı Kanun’un 18. maddesinin yoruma ihtiyaç bırakmayacak açıklıktaki hükmü uyarınca sendika üyeliği devam eden başvurucu hakkında kanunun açık lafzıyla çelişen bir şekilde sendika üyeliğinin sona erdiğinin tespiti şeklinde hüküm verilmesi bariz bir takdir hatası teşkil etmektedir. Bu durumda başvurucunun sendika üyeliğinin sona erdiğine ilişkin tespit hükmünün kanuni dayanağının bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” ifadelerine yer verdi. AYM,  Etiler’in sendika hakkının ihlal edildiğini tespit ederken, kararın, yeniden yargılama yapılması amacıyla Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

nilay etiler