Gebze’nin Yağcılar Mahallesi Ören Mevkii’nde herhangi bir sit alanında kalmayan ve tescil kaydı bulunmayan tarım alanında özel mülkiyete ait 152 ada 17,18,21 (bir kısmı), 22,23,24,25,26,27 (bir kısmı) ve 28 parsellerde yer alan taşınmaz üzerinde Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross tarafından 2019 yılında yüzey araştırma çalışması yapıldı. Çalışma sonucunda bölgede arkeolojik sit alanı tespit edildi. Ross, bunun üzerine bölgenin arkeolojik sit alanı ilan edilmesi için öneride bulundu.
KAMU KURUMLARINDAN GÖRÜŞ ALINDI
Ayşe Çalık Ross’un önerisine ilişkin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 26 Kasım 2019 tarihindeki yazısı, tespit çalışmalarının başlatıldığına dair Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün (KVKBK) 13 Mayıs 2026 ve 9 Haziran 2026 tarihli yazılarınca kurum görüşü iletildi. Belediyeler ve bakanlıkların yazıları ile KVKBK uzmanları tarafından hazırlanan uzman raporu okundu.
3. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI İLAN EDİLDİ
KOÜ’lü profesörün çalışması sonucunda söz konusu alan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda belirtilen özellikleri taşıması nedeniyle 3.derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Alana ilişkin hazırlanan sit fişinin onanmasına, sit alanında kalan parsellerin tapu kütüğünün beyanlar hanesine “3.derece arkeolojik sit alanında kalmaktadır” şerhinin konulması için Kocaeli Tapu Müdürlüğü’ne bildirilmesine karar verildi.
KORUMA ESASLARI BELİRLENECEK
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince söz konusu alana ilişkin koruma esasları ve kullanım şartları belirlenecek, öneriler ise Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanarak Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulacak. Alanda her türlü emniyet tedbiri ise ilgili idareler tarafından alınacak ve aldırılacak.
