Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bakanlık Kerpe Koyu’nu korumaya aldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü, Kerpe Koyu’nu korumaya aldı. 1. Derece Sit Alanı ilan edilen koyda, tekneler demir ve ağ atamayacak, alanda inşaat çalışması yapılamayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı

SEBO İMZATarihi yapıların sıkça rastlandığı ilimizde Kandıra Kerpe Koyu için önemli bir karar alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’nün bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre Kerpe Koyu 1. Derece Sit Alanı ilan edildi. Koyda, fiziki, inşai ve uygulama yapılmamasına ve her türlü fiziki müdahale ve kaçakçılığa karşı gerekli can ve mal güvenliği tedbirlerinin ilgili idarelerce alınmasına karar verildi.

YOĞUN KÜLTÜR VARLIĞI

Sit alanı sınırları içerisinde sondaj çukurları, batık alanları ve çok sayıda taşınır kültür varlığı olması ve oluşacak tahribata engel olmak amacıyla gemi, tekne vb. deniz taşıtlarının çapa, demir ve ağ atmaması gerektiği duyuruldu. Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Sualtı Kazı Çalışmalarında tespit edilen 2 adet mendirek kalıntısı, gemi batıkları, çeşitli mimari bulgular ile yoğun kültür varlığı bu alanda ortaya çıkarılmıştı.

BAKANLIKTAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE:

Kocaeli İli, Kandıra İlçe, Kerpe Kıncıllı Mahallesinde, herhangi bir sit alanında bulunmayan, kadastro harici alanda Karadeniz sınırları içerisinde kalan Kerpe Koyu’nda Koruma Bölge Kurulu üyelerince yerinde yapılan incelemeler neticesinde; Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Sualtı Kazı Çalışmalarında tespit edilen 2 adet mendirek kalıntısı, gemi batıkları, çeşitli mimari bulgular ile yoğun kültür varlığı bulunduğu anlaşılmış olup ve Kocaeli Kültür Varlıklarını söz konusu kalıntıların 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği taşıması sebebiyle karar eki haritada sınırları belirtilen alanın “1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak ilan edilmesine, sit fişinin onaylanmasına, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararının | inci maddesinde yer alan Koruma ve Kullanma Koşullarının bu sit alanı için belirlenmesine; 1. Derece Arkeolojik Sit alanında fiziki, inşai ve uygulama yapılmamasına ve her türlü fiziki müdahale ve kaçakçılığa karşı gerekli can ve mal güvenliği tedbirlerinin ilgili idarelerce alınmasına, sit alan: sınırları içerisinde sondaj çukurları, batık alanları ve çok sayıda taşınır kültür varlığı olması ve oluşacak tahribata engel olmak amacıyla gemi, tekne vb. deniz taşıtlarının çapa, demir ve ağ atmamasına bu konuda gerekli kontrollerin ilgili birimlerce sağlanmasına, Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 29.08.2022 tarih ve 4437324 sayılı yazısı ile öneri alanın bir kısmının Kerpe Doğal Sit-Nitelikli Doğul Koruma Alanında kaldığı anlaşıldığından konunun ayrıca ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunca değerlendirilmek üzere, Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilmesine karar verildi.

KERPE NEDEN ÖNEMLİ?

Antik ismi Kalpe olan ve İ.Ö. beşinci yüzyıla kadar giden eski ve önemli bir yerdir. Karadeniz sahilinde doğal korunaklı bir liman olan Kerpe koyu yedinci yüzyılda Miletli veya Megaralı kolonistlerce karadeniz deniz ticaret yollarının kullanılması ve korunması amacıyla bir üs-pazar yeri(emporion) ve liman kenti olarak kuruldu.Kerpe Bitinya Krallığı’nın ardından Roma, Bizans ve Ceneviz gemilerinin uğrağı haline gelmiştir. Osmanlı döneminde Istanbul’un odun, kömür, tomruk gibi ihtiyaçları Kerpe’den sağlanmıştır.

Stratejik konumu nedeniyle Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşim devam etti. Aynı zamanda Ceneviz gemilerinin de uğrağı haline gelen Kerpe, Osmanlı döneminde ise İstanbul’un odun ve odun kömürü ihtiyacını karşılamıştır.

Eskiden pek bilinmeyen Kerpe, tanıyanların kıskançlıkla kendilerine sakladıkları bir yerdi. Yıllarca, eletriksiz, susuz hatta yolsuz olmasına rağmen tutkunları tarafından vazgeçilemeyen bir yerleşim yeriydi. Günümüzde bu sorunlar bulunmamaktadır ve Kerpe’ ye olan talep çok daha artmıştır.

kerpe koy