Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Belediye araçlarını kimler kullandı?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapım işleri ihaleleri için müteahhitten aldığı araçların işin kontrolünde görevli personel tarafından kullanılması gerektiği halde işle ilgili olmayan birimlerde kullanıldığı tespit edildi. Söz konusu araçları kim kullanıyor belli değil. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapım

SEBO min 137Sayıştay denetçileri 2018 yılı incelemelerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapım işleri ihaleleri için müteahhitten aldığı araçların işin kontrolünde görevli personel tarafından kullanılması gerektiği halde işle ilgili olmayan birimlerde kullanıldığını tespit etti. Söz konusu tespite geniş yer verilen raporda şu ifadeler yer aldı: “İhale edilen yapım işlerinin şartnamelerinde, Yüklenici, Yapı denetim görevlisinin kullanımı için yer teslimini takip eden 2 hafta içerisinde …adet binek tipi (klimalı) ruhsatlı .. model ve üstü asgari 1230 cc- 85 hp otomobil ekipmanları ile birlikte temin etmekle yükümlü olacaktır. Araçlarla ilgili tüm giderler (akaryakıt masrafları dâhil, aylık her araç için 4’er depo yakıt) ogs sistemi, tamir ve bakım masrafları ile vergiler, kasko dâhil sigorta primleri gibi masraflar yükleniciye ait olacaktır^ hükmü yer almıştır. 

BELEDİYE KARŞISINDAKİ İŞE 8 ARAÇ

İdare ihale edilen parasal tutarını dikkate alarak araç sayısını belirlemiştir. Örneğin Belediyenin karşısında yaptırılan 2017/082967 ihale kayıt numaralı işte 8 araç istenmiştir. İdarenin yapı denetim görevlisinin kullanımı için işin özelliğine göre bir veya iki aracı vermesinin işin şartnamesinde öngörülmesi işin doğasına uygundur. Ancak alınan araçların işin yapı denetim görevlisinin haricindeki kişilerce kullanılması da, yapı denetim görevlisi yerine idari işlerde görevli kişilerce teslim alınıp iade edilmesi de uygun değildir. Şartname de istenen araç sayısının yüklenicinin teklifini etkilediğinin dikkate alınması gerekir. Teknik şartnamede istenen aracın işle ilgisinin olması gerekmektedir. 

ALAKASIZ İŞLERDE KULLANILDI

Uygulamada genel olarak teknik şartnamelere işle ilgisi olmayan ya da gerekli olandan daha fazla araç yazılarak aslında araç kiralama işi yapım işlerine ilişkin ihalelerin kapsamına alınmaktadır. İdare işle ilgili olmayan araçları iş kapsamında talep etmiştir. İdare tarafından teslim alınan bu araçlar idarenin ihale kapsamındaki işle ilgisi olmayan çeşitli birimlerinde kullanılmaktadır. İhale edilen işlerin şartnamelerinde istenen araçların işin niteliğine uygun sayıda olması ve yapı denetim görevlisinin kullanımı için verilmesi gerekir.”

BELEDİYE: ÖZEN GÖSTERİLECEK

Belediye ise cevabında şu ifadelere yer verdi: “İdaremiz tarafından ihalesi yapılan işlerde görevli olan yapı denetim görevlilerinin belli sayıda olmaları sebebiyle bir yapı denetim görevlisi farklı birkaç işte görevli olmaktadır. Bu nedenle temin edilen araçlar ilgili birimlerce teslim alınarak yapı denetim görevlilerine iş durumuna göre kullanımına verilmektedir. Tarafımızca ihale edilen işlerde işin durumuna göre yapı denetim görevlileri aynı işte İnşaat Mühendisi, Mimar, Peyzaj mimari, İnşaat teknikeri, Makine mühendisi, Makine teknikeri, Elektrik mühendisi, Elektrik teknikeri şeklinde olabilmektedir. İhaleye çıkarken araç sayıları bu çerçevede değerlendirilmektedir. Bundan böyle de gerekli dikkat ve özen gösterilecektir.”