Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Birleşik Metal kuru gürültü çıktı!

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS), metal sektöründeki toplu sözleşme süreci çalışma barışı korunarak tamamlandı. Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları ile 29 Ocak'ta atılan imzalardan 4 gün sonra, Birleşik Metal-İş Sendikası'yla da anlaşma sağlandı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası‘na (MESS) üye 201 iş yerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, tam uzlaşmayla tamamlandı. 1 Eylül 2019’dan itibaren iki yıl boyunca yürürlükte olacak sözleşme, MESS ile Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları arasında 29 Ocak 2020 tarihinde imzalanmıştı.

Son olarak, 2 Şubat günü yapılan görüşmede DİSK’e Birleşik Metal-İş Sendikası ile de diğer iki işçi sendikasıyla aynı şartlara sahip sözleşme üzerinde anlaşmaya varıldı. 7 Ekim’de başlayan toplu görüşmeler; MESS’in çabalarıyla, çalışma barışı ve üretimin sürekliliği korunarak anlaşmayla sonuçlandı. Birleşik Metal’in aynı şartları kabul etmeyecekleri iddiası da çürüdü. Aynı anlaşmaya imza atıldı. 

SÖZLEŞME YILLIK ORTALAMA YÜZDE 24,3 ARTIŞ İÇERİYOR

Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş’le imzalanan sözleşmenin kapsamı:

* İlk altı ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17,3 artış gerçekleşecek. Ücretler, takip eden ikinci altı ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak.

* Dönem enflasyonu, bu oranın üzerinde gerçekleşirse aradaki fark ücret artışına eklenecek. Böylece Eylül 2019’dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24,3 olacak.

* İlk altı ay için saat ücreti 12 TL altında olan çalışanlara, saat ücreti 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak.İyileştirmenin üzerine yüzde 17 oranında ücret zammı uygulanacak.

* Sosyal yardımlar birinci yıl yüzde 20 oranında artacak. MESS üyesi işyerlerinde çalışanlar yılda dört maaş ikramiye alıyor. İkramiye dışında bayram, yakacak, yıllık izin yardımları veriliyor ve öğrenim, evlenme, yemek, ulaşım gibi sosyal yardımlar kalemi altında çalışanlar destekleniyor.

* Çalışanların özel hastanelerde ameliyat dahil kapsamlı tedavi olmasına olanak sağlayan MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası devam edecek.