Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bu bir senaryo ama… Kocaeli’de deprem 18 bin ölü, 229 bin yaralı!

2017 yılının Aralık ayında kentimizde 7.0 büyüklüğünde bir deprem oldu. Yaşanan depremde 18 bin kişi öldü, 229 bin yaralandı. AFAD’ın gecikmeden müdahale ettiği depremde toplam 62 bin bina yıkıldı… Kocaeli Valiliği’nin deprem için senaryo işte bu kadar acı…

2017 yılının Aralık ayında

Kocaeli Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Kocaeli İl Afet Müdahale Planı’nı yaklaşık 3 yıl önce yayınladı. Planda kentimizde gerçekleşecek olası bir deprem senaryosu da yer aldı. Bu senaryoya göre kentimizde gerçekleşecek 7.0 büyüklüğünde bir deprem çok acı sonuçlar doğuracak. 1 milyon 830 bin 772 kişinin yaşadığı kentimizde bu yıl aralık ayında meydana gelecek depremle ilgili senaryo şöyle; “Deprem saat 14.48’de gerçekleşti. Kentimize sınırı olan bütün iller bu depremden etkilendi. AFAD ekipleri 4. seviye olarak belirledikleri müdahale planını devreye soktu.

AFAD HAREKETE GEÇİYOR…

AFAD Başkanlığı yerel ve destek il ekiplerine ek olarak tüm ulusal düzey hizmet gruplarının planlanan 4. seviye saha destek ekip ve ekipmanlarıyla yapılan intikal planları çerçevesinde, AFAD ile koordineli olarak harekete geçmesini Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri’ne duyurmuştur. Afet nedeniyle Başbakanlık Genelgesi’ne istinaden uluslararası yardım çağrısı yayımlanmış olup arama-kurtarma başta olmak üzere her türlü ayni ve nakdi yardım kabul edilmektedir. İlk belirlemelere göre AFAD Deprem Daires’inden alınan harita ve veriler (ilçe bazında tahmini yaralı ve can kaybı çok büyük boyutlara ulaştı.

Kocaeli deprem688 BİN VATANDAŞ EVSİZ KALDI

Kent genelinde bulunan 274 bin 624 binanın 62 bin 472’si yıkıldı. Toplam 229 bin kişinin yaralandığı depremde 142 bin kişi ayakta tedavi gördü, 52 bin kişi hafif yaralandı, 34 bin kişi ise ağır yaralı olarak hastanelerde tedavi altına alındı. Büyük yara aldığımız depremde 18 bin 320 kişi hayatını kaybetti. Depremle birlikte evi yıkılan yahut ağır ve orta hasar alan 688 bin vatandaşımızın barınma ihtiyacı ortaya çıktı. Münhasır bir AFAD Lojistik Merkezi oluşturulana kadar İl Afad Müdürlüğü depoları, AFAD lojistik merkezidir. Bu depo Kartepe ilçesindedir. İzmit merkeze 15 km mesafededir. İnternet bağlantılarında sorun sebebiyle bir sure internete bağlanılamamıştır. İldeki baz istasyonlarının bir kısmı hasar görmüş olup, kullanıcılar bazı bölgelerde sabit ve mobil ses, data, SMS hizmetlerini aşırı trafik yoğunluğundan veya sistem kesintilerinden dolayı alamamaktadır.

ELEKTRİKLER KESİLDİ

Ayrıca Yuvacık barajında tehlike teşkil edebilecek verilerin tespit edildiği haberi merkeze intikal etmiştir. Diğer taraftan içme suyu ihtiyacının karşılandığı kaynağın kesilmesi ve derin kuyunun göçmesi sonucu şehre içme suyu temin edilememektedir. Şehrin su boru hattı ve atık su hattı zarar gördüğünden bazı mahallelerde şehir suyu kesik, atık sular ise kontrolsüzce ortama karışmaktadır. Kocaeli ili şehir merkezinde, Çayırova ve Gebze ilçelerinde elektrik hatları zarar görmüştür. Güvenlik nedeniyle şehir merkezinin ve Başiskele ilçe merkezinin tamamında 24 saat süre ile enerji kesilmiştir.  Yine şehrin bazı noktalarında doğalgaz borularında kırıklar oluştuğu ve bu sebeple doğalgaz sızıntısı olduğu haberi alınmıştır. İzmit, Gölcük, Derince ilçelerinde halkın arabalarıyla uzaklaşmak istemesi sebebiyle kargaşa ve trafik sıkışıklıklarının meydana geldiği, ilçe merkezlerini otoban ve D-100 karayoluna bağlayan yollarda trafiğin kilitlendiği bildirilmiştir.

HEREKE VİYADÜĞÜ YIKILIYOR

Şehre ulaşım sağlanan bazı karayolları ve tren yolu zarar görmüştür. Kocaeli’nin İstanbul ile bağlantısını sağlayan otoban üzerindeki Hereke viyadüğünde ayaklardan birinde kırılma meydan geldiği ve viyadüğün bir kısmının dağ yamacına doğru kaydığı bildirilmiştir. İstanbul istikametinde Gebze ilçesi sınırlarında karayolunda gerçekleşen zincirleme kaza nedeniyle ulaşımın aksadığı bildirilmiştir. Zincirleme kazaya karışan ve hasar gören araçlar arasında LPG tankeri bulunmaktadır.

kocaeli deprem 2KİMYASAL SIZINTI VAR

Sakarya yönünde Kartepe ilçesi sınırları içindeki karayolunda ise akaryakıt tankerinin devrildiği belirtilmiştir. İzmit ilçe merkezine yaklaşık 44 km. uzaklıkta yer alan Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde bazı kimyevi madde üreten tesislerinin ciddi hasar aldığı ilk anlarda bildirilmiştir. Yaklaşık 1 saat sonra OSB’deki kimyevi madde üreten bir tesiste yangın çıktığı bilgisi de alınmıştır. Körfez ilçesinde yer alan Tüpraş’ta bir yangının başladığı, mevcut yangın söndürme imkanlarının yetersiz olduğu acilen takviyeye ihtiyaç olduğu bildirilmiştir. Çok yoğun bir dumanla birlikte, havaya kimyasal madde ve gazın yayıldığı bildirilmiş ve acilen ekipler istenmiştir.

BİR HASTANE AĞIR HASAR ALDI

Şehirde 13 adet kamu ve askeri, 14 adet özel hastane bulunmaktadır. İki devlet hastanesi ile bir özel hastane depremde ağır hasar almış ve kullanılamaz duruma gelmiştir. İçerideki hastaların acilen diğer hastanelere sevk edilmesi gerekmektedir. Deprem sonrasında şehrin değişik bölgelerinde birçok konutu etkileyebilecek yangınların çıktığı bilinmektedir. Depremden 6 saat sonra Gebze, Körfez, Karamürsel ve Gölcük ilçelerinde çok sayıda köyün zarar gördüğü bildirilmiştir. Köylerde ev ve ahırın yıkıldığı bilgisi gelmiştir ancak sayı bilinmemektedir. Kandıra ilçesinde tarım alanlarını sulama amaçlı yapılmış Arıklar Göleti, deprem sırasında hasar görmüş ve gölet suyunun acilen tahliye edilmesi gerekmiştir. Göletten deşarj vanası vasıtasıyla dere yatağına tahliye edilen fazla miktarda suyun gerçekleştirdiği taşkınla 5 km’lik tarım alanında, seralarda ve bazı konutlarda su baskını meydana gelmiştir.

kocaeli deprem 3

HİÇBİR ŞEY YAPMIYORUZ!

Su baskınında telef olan hayvanlar nedeniyle salgın hastalık riski olabileceği bildirilmiştir. Afetin gerçekleşmesinden 1 gün sonra şehrin farklı yerlerinde az ve orta düzeyde hasar görmüş 3 AVM 155’i arayarak yağmaya karşı güvenlik önlemi talep etmektedir…” Okuduğunuz bu senaryo, Kocaeli Valiliği’nin yani devletin ön gördüğü Kocaeli deprem senaryosu. Devletin bu öngörüsü bile tüyler ürpertici… Kent genelinde 62 bin bina yıkılıyor, 688 bin kişi evsiz kalıyor, 18 bin kişi yaşamını yitiriyor… Peki Kocaeli bu olası senaryonun sonuçlarını hafifletmek için ne yapıyor? Hiçbir şey! Kent sadece senaryoyu hazırlıyor, tahmini yapıyor ancak atılan, elle tutulur somut bir adım yok. Kocaeli Valiliği’nin senaryosu gerçek olursa, Kocaeli uzun yıllar toparlanamaz. 1999 yılında büyük darbe yiyen kentimizde devlet, yeni bir acıyı ön görüyor. Ancak bu acının yaşanmaması için hazırlanacak tedbirleri maalesef bugünlük öncelikli konularımız arasında yer almıyor.

TABLO