Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükakın açıkladı! İşte Türkiye’nin en borçlu belediyesi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın 4 yıllık sunumunda belediye borçları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Büyükakın açıklamasında Türkiye’nin en borçlu belediyesini de duyurdu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı
ugur

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın 4 yıllık sunumunda belediye borçları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Büyükakın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “647 beyannamedeki projeyi tamamladık. 320 beyanname harici projeyi tamamladık. 254 projemiz devam ediyor beyannameye dahil olan. 76 proje ise beyanname harici devam ediyor. Bu kadar işi yaptık. Bu kadar işi yaparken milletin bir kuruşunu ziyan etmedik. Beyannamemizin yüzde 92’si tamamlandı. Bunu tamamlarken Körfez dip çamuru için, Gebze Hal Binası için, afet mutfağı için de bütçeler ayırmayı başardık. Bugüne kadar 18.7 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Bunun 15 milyar lirası beyannamemizde yer alan projeler, 3.7 milyar lirası ise beyanname dışı projeler.

6 MİLYAR BORÇ İLE DEVRALDIM

Bunları yaparken bizim borcumuz olmayan Yuvacık Barajı’ndan kalan borçları da ödedik. Bunu tartışmak için söylemiyorum. Fakat hangi adımı atarsak bize hep Türkiye’nin en borçlu belediyesi dediler. 6 milyar lira borç ile devraldım ben belediyeyi. Bugüne kadar 4 milyar lira borç ödedim. Şu anda öyle bir sağlama bağladık ki borç işini, kalan 108 taksiTimiz var ve sabit. 21 milyon lira aylık olarak ödenecek.

ARTIK METROYU KENDİMİZ YAPABİLİRİZ

Eskiden yüzde 25 kesinti yapılıyordu. Şimdi sadece 21 milyon liralık ödeme yapılacak aylık. Artık buna faiz de yok. Birikmeyecek de… Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin borçla ilgili hiçbir endişesi kalmamıştır. Hem bu kadar iş yapıp hem de borç ödemişiz. İsraf etmiş olsaydık nasıl ödeyecektik? Bizim borcumuz bu dönemde hiç artmadı. Biz borç alamayan bir belediye idik. Borç almak istediğimizde borçlanamıyorduk. Şu anda 32 milyar 351 milyon 312 bin 531 lira borçlanabilecek ve bu borçlanma ile iş yapabilecek güce sahibiz. Borçlanarak yapmak doğru ise bugün biz Kuzey Metro Hattı’nı yapabilecek hale de geldik. İlk başta Gebze Metrosu’nun yapılamayacağını söylemiştim. Fakat biz 4 yıllık süreçte borçlu değil güçlü belediye olduk. Artık Kuzey Metro Hattı’nı borçlanarak yapabilecek ve bu borcu ödeyebilecek hale geldik.

İSTANBUL’UN BORCU NE KADAR?

Belediyenin borcu sadece hazine borcu değildir. Hazine borcunda biz açık ara birinci idik. Şimdi 2 milyar liraya düştü. Ankara’nın 1 milyar lira borcu var. Bu borç bizim borcumuz değil. 300 milyon dolara yapılacak olan barajı 2.2 milyar dolara yapanlar bu borcun hesabını versin. Biz borcu ödüyoruz. Hazine borcu açısından İstanbul, İzmir ve Antalya’nın borçları düşük. Fakat dış borçlara, kredilere baktığınızda Antalya’nın 4 milyar lira borcu var. İzmir’in borcu 14 milyar lira. İstanbul’un borcu ise 78 milyar lira. Yine adil olun bakın. İstanbul’un bütçesi benim 10 katım kadar. Yani benim 10 katım kadar borcu olabilir. Benim şu anki borcum Hazineye olan Yuvacık borcu dahil 2 milyar lira. Yani İstanbul’un borcu 20 milyar lira olabilir. Peki ne kadar? 78 milyar lira kadar.”