Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükakın Marmara Denizi’ndeki tehlikeye dikkat çekti: Balık tutacak deniz kalmayacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından küçük ölçekli balıkçılara malzeme dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Tahir Büyükakın Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa dikkat çekerken, “Marmara Denizi öldüğünde tutacak deniz kalmayacak” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından küçük ölçekli balıkçılara malzeme dağıtım töreni

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından küçük ölçekli balıkçılara malzeme dağıtım töreni düzenlendi. Bu yıl dördüncü kez yapılan destekleme töreni Maide Restoran’ın karşısındaki Deniz Düğün Salonu’nda gerçekleşti. Bu yıl yapılan törende 333 balıkçıya malzeme desteğe veren büyükşehir belediyesi, 4 yılda toplam 1.229 balıkçıya desteklemiş oldu. Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın müsilaja dikkat çekti. Büyükakın yaptığı açıklamada; “Oksijen azaldıkça balıklar ve yararlı türler zarar görüyor. Denizin hayatı yavaş yavaş son buluyor. Marmara Denizi öldüğünde tutacak deniz kalmayacak” ifadesini kullandı.

Buyukakin Marmara Denizindeki tehlikeye dikkat cekti Balik tutacak deniz kalmayacak1

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin balıkçılara verdiği destek arasında tekne bakım malzemesi, epoksi macun, antifauling boya, beyaz yağlı boya, balıkçı tulumu, kaban, yelek, çizme ve Türk bayrağı yer alıyor. Balıkçılar, müsilaj sorununa karşı 12 metre altında, 41 plakalı, balık avlama ruhsatlı, “Mavı Kart” uygulaması kapsamındaki teknelerden de yararlanabiliyor.

Buyukakin Marmara Denizindeki tehlikeye dikkat cekti Balik tutacak deniz kalmayacak2

DİP ÇAMUR, MÜSİLAJ İÇİN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Dağıtım töreninde açıklamalarda bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şu ifadeleri kullandı; “Dip çamuru temizliği aynı zamanda müsilaj açısından önemli bir çalışma. Oksijen seviyesi şu anda düşüyor. Müsilaj sadece ağlara yük getirmesi olarak algılanmamalı. Müsilajın sebebi bir mikroorganizmadır. Bu organizma azot ve fosfor ile besleniyor. Evlerdeki kanalizasyonlardan geliyor. Marmara Denizi’ne günlük 4,5 milyon metreküp kanalizasyon akıtılıyor. Bunun yüzde 53’ü ön arıtma ile salınıyor. Kocaeli’de kanalizasyon suyumuzu tamamen arıtarak denize bırakıyoruz. Ama bizim dikkat etmemiz yetmiyor. Diğer illerin de dikkat etmesi gerekiyor.

Kocaeli Buyuksehir Belediye Baskani Tahir Buyukakin 1

BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ MARMARA DENİZİ’NİN TEMİZLİĞİ

Müsilaj denizin ishal olması demektir. Müsilaj çoğaldıkça oksijen azalıyor. Oksijen azaldıkça balıklar ve yararlı türler zarar görüyor. Denizin hayatı yavaş yavaş son buluyor. Marmara Denizi öldüğünde tutacak deniz kalmayacak. Bizim birinci önceliğimiz Marmara Denizi’nin temizliğidir. Tüm Marmara’da arıtma tesisleri çalıştırılırsa denizin oksijeni 5 yılda eksi hale gelecek. Ama diğer iller aynı hassasiyeti göstermiyor. Müsilajın diğer bir sebebi ise hatalı tarımsal faaliyetlerdir. Bu belediyelerle doğrudan alakalı değil.

Buyukakin Marmara Denizindeki tehlikeye dikkat cekti Balik tutacak deniz kalmayacak3 1

DERELERE ZEHİRLİ SULAR BIRAKILIYOR

Üçüncü problem ise endüstriyel kirlilik. Bu da Ergene havzasından kaynaklanan endüstriyel kirlilikten geliyor. Şehrimizde de zaman zaman derelere zehirli sular bırakılıyor. Ama biz affetmiyoruz ve zehirli suyu bırakanların ocağına incir ağacı dikecek cezalar kesiyoruz. Biz bu çalışmaları yaparken sizlere de mütevazi birer hediye veriyoruz. Üretimin desteklenmesi önümüzdeki dönemde hayati önem taşıyor. Küresel ısınma ile birlikte kuraklık riski ciddi gıda krizine neden olacak.

Buyukakin Marmara Denizindeki tehlikeye dikkat cekti Balik tutacak deniz kalmayacak2

BARAJIN DOLULUK ORANI YÜZDE 10 AŞAĞIDA

Şu anda barajımızın doluluk oranı geçen yıla göre 10 milyon metreküp daha aşağıda. Eğer yağmur yağmazsa sonbaharda su sıkıntısı yaşayacağız. Avcıdere ve İhsaniye Barajı’nı sonbahara yetiştirmek için çalışıyoruz. Türkiye ciddi su stresi yaşayan bir ülke. Bu nedenle fabrikaların gri suyu kullanması için çalışıyoruz. Şu anda 40 milyon metreküp kadar gri su üretiyoruz. Sanayinin bu suyu kullanması için teşvik veriyoruz. Bu yazı kuyularla ve Sapanca ile götüreceğiz. Ballıkaya Barajı tamamlandığında su sıkıntısını çözeceğiz.”

Buyukakin Marmara Denizindeki tehlikeye dikkat cekti Balik tutacak deniz kalmayacak3