Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükakın yapamadığı tek projeyi açıkladı!

“Yerli ve Yerinde Hizmet ve Eser Dolu 4 yıl” başlığıyla Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, tamamladığı ve yapımı devam eden projeleri anlattı.

“Yerli ve Yerinde Hizmet

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Yerli ve Yerinde Hizmet ve Eser Dolu 4 yıl” başlığıyla Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programla tamamladığı ve yapımı devam eden projeleri anlattı. Programa siyaset ve iş dünyası ile dernek temsilcileri de ilgi gösterdi.

55 BİN ARAÇ TRAFİKTEN ÇEKİLECEK

Başkan Büyükakın, “2035 yılına gelindiğinde Kocaeli’de hareketlilik 4 kat artacak. Gözünüzü kapatın ve kentteki yolarda trafiğin 4 kat artacağını düşünün bu mümkün mü? Buna çözüm olarak toplu taşımayı öne çıkarmalı ve raylı sistemlere geçmemiz gerekiyor. Gebze – Darıca Metrosu’nun ihalesi tamamlanmıştı. Ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bunu yapabilecek bir bütçesi yoktu. Başka hiçbir iş yapamazdık. O dönemde bu projeyi bakanlığımıza devrettik. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin üzerinden büyük bir yükü kaldırdık. Bu yük yaklaşık 25 milyar TL’dir bugünkü fiyatlarla. O dönemde merkezi hükümet Kocaeli’ye destek vermiyor, vergilerimiz bize geri dönmüyor diyenler biz metroyu bakanlığa devrettiğimizde, siz neden yapmıyorsunuz dediler. Bizi iş bilmezlikle suçladılar. Oysa iş bilmek, kentin geleceğini düşünmek bu projeyi bakanlığa devretmekle olur. İnşallah 2024’ün sonunda bu metro günde 55 bin aracın trafikten çekilmesini sağlamış olacak.

“D-100’ÜN ÜZERİNDEN KÖPRÜ YAPTIK”

Tramvayda iki hattı tamamladık. 800 metre tramvay yaptın deseler de işlimize baktık. İlk hat Plajyolu’na 2.1 km çalışmayı bitirdik. Cezaevini oralarda imalatlar zordu. Hele hele Kuruçeşme’ye d-100’ün üzerinden geçmemiz gerekiyordu. Bu hat şehrin tüm trafiğinin üzerinden geçerek şehrin trafiğini neredeyse hiç durdurmayarak bu çalışma tamamlandı. Yaklaşık 3 km hattı o bölgeye uzattık. Şehir Hastanesi’ne uzatılacak tramvayı da bizim yapmamız gerekiyordu. Yine burayı da Ulaştırma Bakanlığı’na yaptırmak akıllıcaydı. Önceden niye merkeze yaptırmıyorsun diyenler şimdi niye sen kendin yapmıyorsun. Sizin lafınızla bu şehri yönetmiyoruz. Biz yerli yerinde bir şey yapıyoruz. Bu arada 18 tramvay aracı var. 6 tane yeni araç alandı. Bir tane tramvay aracı 70 milyon TL. 10 tane de yeni alacağız.

YAPAMADIĞIMIZ TEK ŞEY

Kamu makamlarını üstlenmek isteyenler ağızlarından çıkanı bilerek konuşacak. Körfez’den gelen yolcu yükünü buraya taşıyamazsınız. Yolcu sayısı metroyla yapılır. Yapamadığımız tek şey de Kuzey metro hattı. Yap işlet devretle kredi bulmak lazımdı. Yaklaşık yüzde 15 döviz faizi istiyorlardı. Metro yaptı desinler diye yapabilirdik. Veysel Dayı Yuvacık’ta bomba bulmuş eve götürmüş. Niye eve bomba koydun? Demişler. ‘Veysel’in bombası var’ desinler demiş. Bu şehrin 50 yılına ipotek koyamazdım. Metro yapma imkanını şimdi kredi olarak kazandık. Değerlendirmesini yapıyoruz.” diyerek ulaşıma dair çalışmaları anlattı.