Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükakın’dan toplantıda Atatürk vurgusu

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmit’te düzenlediği basın toplantısının 98’inci yıl dönümü, pandemi önlemleri kapsamında kısıtlı katılımla kutlandı. Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Atatürk’ün devlet için verdiği mücadeleye dikkat çekti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 16 Ocak 1923’te İzmit’te ilk kez düzenlediği basın toplantısının 98’nci yıl dönümü olan 16 Ocak Basın Onur Günü, İzmit’te bu kez pandemi önlemleri kapsamında kısıtlı katılımla kutlandı.  Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin Atatürk Anıtına çelenk takdiminde bulunduğu programda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın Atatürk’ün devlet için verdiği mücadeleye vurgu yaptı.

PANDEMİ NEDENİYLE BÖYLE KUTLUYORUZ

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan günün anlam ve önemini belirtmek adına yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Bu coşkuyu yıllardır sürdürüyoruz. Barbaros Tantan, Metin Karan, Bedri Dölkeleş, Sadun Çetin, Yalçın Arslan’ın girişimiyle tarihin tozlu sayfalarından bu belgelere ulaştı. Herkesin evde olduğu bir dönemde bu töreni coşkuyla kutlayacaktık ama pandemi nedeniyle böyle kutluyoruz” 

TOPLANTININ DÜZENLENDİĞİ YERDE ANDILAR

Atatürk Anıtı’nın ardından basın toplantısının düzenlediği yer olan Kasr-ı Hümayun Müzesinde o günkü toplantının anma programı gerçekleştirildi. Programa Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve Gazeteciler Cemiyet Başkanı Cemal Kaplan ve gazeteciler katıldı. Pandemi süreci nedeniyle katılım kısıtlı sayıda oldu.

TARİH EZBERLE OLMUYOR

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz programda yaptığı konuşmada şunları kaydetti, “Hepimizin bildiği gibi 19 Mayıs 1919’da başlayan ve zaferle sonuçlanan bağımsızlık hareketimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde dünyaya gösterilen törenlerden bir tanesidir. Mandayı ve işgali reddeden bir anlayışla ve zaferlerle kurtuluş savaşı sonuçlanmıştır. Bu yıl yine basın mensuplarımızın da bundan onur duyacağını düşünüyorum. Dünden ders alınırsa felaketler olmaz. Tarihi sadece ezberlemekle olmuyor. Neden o döneme geldiğimizi sorgulamalıyız dolayısıyla birlik ve beraberliğimizi geliştirmeliyiz. 1919’dan buraya nasıl geldik bundan sonra bu duruma nasıl düşmeyiz bunun çalışmalarını yapmalıyız. Dünyadaki büyün gelişmeleri takip etmeliyiz. Kocaeli sadece bir sanayi şehri değil, bilim sanayi ve kültür şehridir” 

 BASIN EMEKÇİLERİNE TEŞEKKÜR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise, “Burada çok önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Yeni kurulacak olan devletin yönetim biçiminin Cumhuriyet olacak sözünü o toplantıda ifade ettiler. Kadına seçilme hakkının verileceği ifadesi geçti. Merkezin Ankara olacağı gibi ifadeler vardı ama daha önemli olan akşam saatlerinde altı basın mensubuyla başlayan toplantının sabah saatlerine kadar sürmesi çok değerlidir. Atatürk, annesinin bile cenazesine gidemeyip buradaki toplantıya devam etmiştir. Annesinin cenazesine bile iştirak edemeyecek kadar bu devlet için mücadele vermiş oldu. Bugünün basın onur günü olarak kutlanması da ayrı bir güzel. Basın şehitlerimize baş sağlığı diliyor ve halkımızın haber alması için çalışan basın emekçilerimize teşekkür ediyorum” dedi

KADINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI

Programda son olarak konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “ Bugün gerçekten basın açısından onurlu bir gün. İlk ve tek basın toplantısında Cumhuriyet’in ilanının burada verilmesiyle Cumhuriyet kimliğinde çok önemli bir kazanımı olduğunu düşünüyorum. Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle Halide Edip Adıvar’ı mecliste görebilecek miyiz sorusuna elbette bir gün göreceksiniz demesi çok kıymetli. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vefat edenlere baş sağlığı diliyorum. Böyle bir zor durumda halkın haber alması için bu zor süreçte dışarıda mücadele ediyorlar. Çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.