Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükakın’sız mecliste usul tartışıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat Ayı Toplantısının ikinci oturumu bugün yapıldı. Tahir Büyükakın’ın katılmadığı oturumda CHP’liler ile Zinnur Büyükgöz arasında usul tartışması oldu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat Ayı Toplantısı’nın ikinci oturumu bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz başkanlığında gerçekleştirildi. 18 gündem maddesinin görüşülüp karara bağlandığı meclis toplantısında İzmit Körfezi’ni çamurdan temizleme projesi karar bağlanırken Orhan Tanış, “Bu usulden vazgeçmelisiniz hep bu şekilde ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

KÖRFEZ’İ TEMİZLEM PROJESİ KONUŞULDU

Gündemin 12’inci maddesi olan İzmit Körfezi Temizleme Projesi ile ilgili slayt gösterimiyle başlayan mecliste aynı zamanda Daire Başkanı Mesut Önen yaptığı sunumda, “ İzmit Körfezi’nde biriken bir çamur tabakası var. Burası hem su hem çevre kalitesi açısından sorun teşkil ediyor 2002 yılında TÜBİTAK ile başladığımız çalışmada buradaki çamur miktarını belirledik. 2017 yılında da çamurun nasıl çıkarılması gerektiğine dair değerlendirmelerde bulunduk, rapor oluşturduk. Ancak geçen yıl yaşadığımız musilaj sorununda İstanbul Üniversitesi ile birlikte bir rapor oluşturduk. Toplamda bizim yönetmemiz gereken çamurun çıkarılması 15 metre derinliğe kadar 3.8 milyon çıkarılması gerektiğini ortaya koyan bir rapor oluşturduk. Bu yapmış olduğu çamuru tüplere basarak, gemiyle temizleyecek. Aynı işlemi Mogan gölünde de yaptık, bu çamur susuzlaştırıldıktan sonra ortadan kaldırmış olacak” şeklinde bilgilendirmede bulundu.

TAŞDEMİR: ÇAMUR İÇİNDEN ZEHİR ATIK ÇIKACAK MI?

CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir konu ile ilgili daire başkanına, “Bu çamur çıkarıldıktan sonra nerede depolanacak, çamur içinden zehir atık çıkacak mı? Biz Bunları bilmek isteriz. Önemli bir konu” sorusunu yöneltirken Büyükgöz Taşdemir’e ilave bilgi ile ilgili yazılı karar verileceği bildirildi. Başkan Büyükgöz ise Taşdemir’e cevap olarak, “Bizler tabii ki de bilgilendiriyoruz sizi ama zaten oy çokluğuyla gelmiş. Bazı ihaleler yetki almadan yapılamıyor. Bunlar yapılmayacak anlamına gelmiyor. Bu aşamaya geldiğinde de meclisimizin tekrar bilgilendirilmesi gerektiğini bildiririz” ifadelerini kullanırken Önem, “Geçen yıl İstanbul Üniversitesiyle birlikte hazırladığımız raporda tüm bu soruların cevapları yazıyor” şeklinde cevap verdi.

ORHAN TANIŞ TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Meclis Üyesi Orhan Tanış,” Bu yaklaşık 5-6 senedir süren bir çalışma ve belli bir aşamaya geldi. Bu atıkların nasıl bertaraf edileceğini de öğreniyoruz. Böylesi önemli bir konuda Perşembe günü bunu meclis gündemine getirip Salı günü ikinci toplantıda 20 dakikalık bir toplantıda geçirmeyi uygun bulmuyoruz. Sizdeki bilgi bizde yok. Onu okumak isterdik. En azından daha kapsamlı bilgimiz olurdu ona göre oyumuzu verirdik. Bu usuldür. Eğer bir aciliyeti varsa en azından planlanıp önümüze getirilmesi lazımdı bizim de inceleme yapmak için zamanımızın olması gerekiyordu. Biz şimdi buna evet diyeceğiz ama birçok şeyi bilmeden evet diyeceğiz. Bu usul doğru değil bunu değiştirmeniz gerekiyor. Bunu 1 ay sonraki mecliste raporu okumu bir şekilde gelsek daha doğru olacaktı ben mümkünse bu usulü uygulamamanızı istiyorum” şeklinde konuştu.

Önem, “Çıkan analiz sonuçları 48 noktadan alınan örneklere bakılarak yapıldı. Burada bir paçallık söz konusu sadece tek bir konuya odaklanmamak gerekiyor karada depolama yöntemiyle denizde boşaltım yöntemiyle, doğada peyzaj yöntemiyle boşaltılması yapılabilir. İstanbul Üniversite’sinin hazırladığı rapor da bu yönde” ifadelerini kullandı.