Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükşehir Belediyesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Distilasyon Tesisi’ni kiralıyor!

Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezi aradan geçen 2 yılın ardından büyükşehir işletmesinden çıktı ve özel bir şirketin işletmesi için kiralanması kararı alındı

Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon

ugurKocaeli Büyükşehir Belediyesi, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) kapsamında Türkiye’nin ise en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezi’ni inşa etmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın büyük önem verdiği söz konusu merkez aradan geçen 2 yılın ardından büyükşehir işletmesinden çıktı ve özel bir şirketin işletmesi için kiralanması kararı alındı. Büyükşehir iştiraki olan Sekapark A.Ş. tarafından işletilen söz konusu merkezin kiralama ihalesi bugün gerçekleştirilecek. Bugün saat 11:112’de gerçekleştirilecek olan kiralama ihalesi 10 yıl süreli olarak yapılacak. Söz konusu ihalede aylık kira bedeli 60 bin TL olarak belirlenmiş durumda. İhaleye Sekapark A.Ş.’nin girip girmeyeceği, başka firmaların teklif verip vermeyeceği merak ediliyor.

BAŞİSKELE’DE KURULU

Bilindiği üzere distilasyon merkezi Başiskele ilçesi Kullar Sebze ve Meyve Hali’nin yanında yer alıyor. Söz konusu merkez, 42 dönüm alan içinde 2 bin 860 metrekare ana tesis kapalı alanı, 1000 metrekare üstü ön kurutma kapalı alanı, 777 metrekare idari bina alanı, 181 metrekare kazan dairesi ve 175 metrekare açık havuz olmak üzere toplam 4 bin metrekare büyüklüğünde alanda Kocaeli çiftçisine hizmet verilecek. Kocaeli içinde önemli bir kazanç kapısı olacak distilasyon tesisi, ana tesis binası, idari bina, ön kurutma dairesi binası, kazan dairesi binası ve açık havuz sistemi olmak üzere 5 bölümden oluşuyor.

UÇUCU YAĞLARDAN İLAÇ, KOZMETİK, TAKVİYE GIDA KULLANILACAK

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020’de hayata geçirilen TABİP kapsamında, Başiskele ilçesinde 42 dönüm alanda kurulan ve yaklaşık 25 milyon TL’ye mal olan Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinde, yetiştirilen demostrasyon bitkilerden, su buharı yöntemi ile uçucu yağlar elde ediliyor. Distilasyon (damıtma) tesisinde elde edilen katma değeri yüksek ürünler ilaç, kozmetik ve takviye gıda sektöründe kullanılıyor.

Büyükakın önce biberiye hasadı yaptı, sonra distilasyon tesisinin tanıtımına katıldı