
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde kente kazandırılacak Körfezray Metro Hattı Projesi’nde çalışmalar devam ediyor. 6 TBM ile sürdürülen tünel kazılarında 8 bin 278,5 metre ilerleme kaydedilirken, toplam fiziki gerçekleşme oranı da yüzde 27,64’e ulaştı. Kartepe-Körfez arasında hayata geçirilecek proje için Büyükşehir Belediyesi önemli bir ihaleye çıkmaya hazırlanıyor.
1 EKİM’DE İHALEYE ÇIKACAK
Ulaşım Daire Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü “Kuzey Hafif Raylı Sistem (LRT) Hattı Boyunca Jeomorfolojik Tehlike ve Yüzey Deformasyonu Tespit ve İzleme Sistemi Oluşturulması Hizmeti” işi için 1 Ekim 2026 tarihinde ve saat 14.00’te ihaleye çıkacak. Büyükşehir Belediyesi’nin ihale toplantı salonunda gerçekleştirilecek işi yüklenen firma çalışmaları 15 gün içinde tamamlayacak.
1.000 METRELİK HAT OLUŞTURULACAK
Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıracağı çalışma boyunca 1.000 metre genişliğinde hat oluşturulacak. İhaleyi alan şirket, çalışmalar boyunca Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Sentinel-1 uydularından yararlanacak. Çalışma alanlarının mekânsal deformasyon paternini belirlemek için interferometrik sentetik açıklı radar (InSAR) tekniği uygulanacak. Meskûn alanlardaki mevcut bina, alt ve üst yapıların analizi için de PSInSAR ve/veya Phase Linking yöntemi kullanılacak.
Söz konusu iş kapsamında kentsel alanların yapısal bütünlüğünü tehdit eden jeolojik ve heyelan, karstik çökme, düşey zemin hareketleri gibi jeomorfolojik tehlikeler milimetrik düzeyde incelenecek.
Deformasyon Paterni: Bir malzemenin, nesnenin veya yerkabuğunun dış bir kuvvete (stres/basınç) maruz kaldığında gösterdiği şekil değiştirme, bükülme, kırılma veya kayma biçimidir.
İnterferometrik sentetik açıklı radar: Uydular veya uçaklar tarafından çekilen iki veya daha fazla radar görüntüsünü birleştirerek, yeryüzündeki milimetrik seviyedeki hareketleri ve şekil değişikliklerini uzaktan algılama yöntemiyle ölçen son derece hassas bir jeodezik tekniktir.
YAPAY ZEKADAN YARARLANILACAK
Kocaeli metrosundaki hat boyunca kentsel alanlar, üst ve altyapılar ve buna ilişkin yatırımların deformasyon tespitinde yapay zeka ve Görsel Dil Modelleri kullanılacak. Körfez-Kartepe arasındaki yaklaşık 35 kilometrelik alanda gerçekleştirilecek çalışmalarda elde edilen sonuçlar “Deformasyon Görüntüleme” sisteminin içerisine yüklenerek Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımına hazır hale getirilecek.
