Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs Ayı Toplantısı 2. Oturumu bugün gerçekleştirildi. 2024 yılı bütçe kesin hesabının görüşüldüğü meclis toplantısında CHP Grubu adına İzmit Belediye Başkanı, Grup Başkanvekili Fatma Kaplan Hürriyet konuştu. Hürriyet konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bütçe açığı 1.5 milyar lira olarak görülüyor. Her geçen yıl bütçe açığı giderek artıyor. Bir İzmit Belediyesi bütçesi kadar ciddi bir bütçe açığı var. Araç kiralamalarını her zaman ki gibi israf olarak görüyorum. Gerçekleşme oranlarına baktığımızda gelir ve giderlerde tahminlerin çok altında kalmış. Stratejik planda 90-95 oranlarında gerçekleşme ön görülmüş. Gelir yüzde 83, gider ise yüzde 87 oranında gerçekleşmiş. Yeni stratejik planda da gelir ve gider gerçekleşmelerinde hedefler düşürülmüş. Geri vitese takma var.
DAİRE BAŞKANLIKLARINA AYRILAN BÜTÇELER
Koydukları hedefleri gerçekleştirme yerine hedefleri düşürülüş. 4,5 milyarlık bir ek bütçe var. İmha edilen ödenek de 4 milyar 637 milyon lira iptal edilmiş. Ek bütçe yapılmadan bütçe yapılabilirmiş. Bütçe yönetimi itibariyle bir öngörüsüzlük var. Kesin hesapta afet işlerinde kentsel dönüşüm ile ilgili eksik kalındığını gördük. Bütçeler bizi haksız çıkarmadı. Afet İşleri bütçesi 250 milyon, harcanan para 21 milyon. Kentsel dönüşümde 350 milyon harcayacağız demişsiniz ama 145 milyon harcamışsınız. Kentsel dönüşüm ve afet yönetimi ile ilgili alakası olmayan hizmetler yapılmış. Dirençli şehir için 145 milyon harcanırken basın yayın daire başkanlığına 1 milyar 131 milyon lira harcanmış.
KENTSEL DÖNÜŞÜME 5 YILDA 11 MİLYAR LİRA
Depreme hazırlık ve dirençli kentler hep ağzımızdan düşmüyor ama stratejik planda da bu konuda yeterli yatırım yok. Yeni hedeflerde kentsel dönüşüme 5 yılda 11 milyar lira ayrılmış. 5 yılda en az 275 milyar bir bütçe varken, 5 yılda 11 milyar ayrılmasını doğru bulmuyoruz. Kesin hesap bize bazı yanlışları gösterdiği için yeni dönem için bu kaygılarımızı paylaşmak istedik. Ne zaman borç desek hemen Yuvacık Barajı borcu önümüze konulup bu sizin borcunuz deniliyor. Kamu idarelerine kısa vadeli 624 milyon. Toplam 721 milyon lira görünüyor. Bütçe açığından bile az bir borç. Piyasa borcu 4 milyar 324 milyon. Toplamda borç 8,5 milyar. Çok ciddi bir rakam. Bu borçların içindeki piyasa borçlarındaki artış çok dikkat çekici. Genel toplamı en çok etkileyen piyasa borcu. 2 milyara yakın bir piyasa borcu artışı var. Toplam borç bütçenin yüzde 28’ine denk geliyor.”
BERNA ABİŞ CEVAP VERDİ
Hürriyet’e cevap veren başkanvekili Berna Abiş, “Sermaye gelirlerine bakmanızda fayda var. Varlıklardan 6 milyar 330 milyon bir gelir elde edeceğiz demişiz ama kullanmamışsız. 1 milyar 751 milyon satış geliri var. Biz aldığımız otobüslerimizi gider olarak gösteriyoruz Ulaşım Park’a verirken gelir olarak gösteriyoruz. Biz satış işlemi yapmıyoruz. 4 buçuk milyarlık satışı yapsaydık bizim 3 milyar artımız olacaktı. Satış işlemi yapılmadı. Muhasebede mali veri vardır. Bir firmanın bir verisi iyiyse o firmanın hep iyi olduğu anlamına gelmez. Bütçe harcamalarından bahsediyorsunuz ama sermaye gelirleri yüzde 50’lik sermaye geliri yapmış bu muazzam bir olay. Biz eğer arsalarımızı ve taşınmazlarımı satmış olsaydık bugün bütçemiz açık değil fazla verirdi. Biz eğer yüzde 10, yüzde 20 oranlarında bir yatırım yapmış olsaydık, bugün olduğu gibi yüzde 50 oranlarında yatırım yapmamış olsaydık yine bütçemiz fazla vermiş olacaktı.“ ifadelerini kullandı.