Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükşehir’in 705 bin TL’lik 15 Temmuz organizasyonu ihalesi tartışma konusu oldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tek günlük 15 Temmuz Anma Programı organizasyon ihalesini 705 bin TL’ye Murat Gökmen isimli şahıs aldı. İnternette yapılan aramada şahısla ilgili rastlanan tek bilgi Ak Partili meşhur yönetici Gökhan Meriç’in sahibi olduğu GES Ajans’ta yaptığı yer (konum) bildirimi…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tek

Uğur EnçKocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı Organizasyonu İçin Sahne Dekor, Ses Sistemi, Işık Sistemi Kurulumu ve Canlı Yayın Hizmeti ihalesinin sonuç ilanı yayınlandı. Dün yurt genelinde ulusal yayın yapan pek çok basın kuruluşunda bu ilanla ilgili haberler yer aldı. 705 bin TL’ye organizasyon yapılması eleştirildi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin en borçlu belediyesi olduğu anlatıldı. Ulusal basın olaya tek taraftan baktı. Yerel dinamikleri bilmediği için işin asıl odağını kaçırdı.

EN BORÇLU BELEDİYE İFADESİ DOĞRU DEĞİL

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne Türkiye’nin en borçlu belediye demek doğru değil. İbrahim Karaosmanoğlu tarafından yıllarca ödenmeyen Yuvacık Barajı borçları şu anda ödeniyor. Belediyenin borçları yönetilebilir bir hale geldi. 6.5 milyardan fazla borcun 3 yıl içerisinde 4.5 milyara kadar gerilemesi de bunun bir göstergesi. Bir kurumun ne kadar borcu olduğundan çok o borcun yönetilebilir olup olmadığı, kurumun kasasında para bulunup bulunmadığı önemli. Bir süre önce açıklanan rakamlara göre belediyenin kasasında 750 milyondan fazla nakit mevcut. Borçlar da aksatılmadan ödeniyor. İşin bu kısmında bir sorun yok. Asıl sorun bir başka tarafta.

KİMSE NEDEN YAZMADI?

Kocaeli’de genel olarak haber üretmekten imtina eden, sosyal medya paylaşımlarını, ajansların ve ulusal basın kuruluşlarının haberlerini sitelerine kopyala yapıştır yapan yerel basın kuruluşlarından bir tanesi dahi büyükşehir belediyesinin 15 Temmuz ihalesiyle ilgili haber yayınlamadı. Kimse büyükşehire dokunmak istemedi. Canlı yayını, ışık, ses ve sahne dekorlarını düşündüğünüzde 705 bin TL söz konusu ihale için çok büyük bir rakam değil. Ancak yine de yüzde 15 ile yüzde 40 arasında bir kar payı var. Güzel para… Peki bu para kime gitti?

MURAT GÖKMEN HAKKINDAKİ TEK BİLGİ…

Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden yayınlanan 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı Organizasyonu İçin Sahne Dekor, Ses Sistemi, Işık Sistemi Kurulumu ve Canlı Yayın Hizmeti ihalesinin sonuç ilanına göre söz konusu işi Murat Gökmen isimli bir şahıs firması almış. Söz konusu firma ihaleye tek başına katılmış. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyon ihalelerine genel olarak iki firma alıyordu. Bu firmalardan biri Ak Parti gençlik kolları başkanı Erkan Bakıroğlu’na ait Er Ajans bir diğeri ise Ak Parti yöneticisi Gökhan Meriç’e ait GES Ajans’tı.

Yer Bildirimi Murat Gökmen

AK PARTİ’NİN PRENSLERİ KATILMADI

Belediye ihalelerinde birbirleri ile yarışmayan, birinin girdiği ihaleye bir diğeri girmeyen Bakıroğlu ve Meriç bu yıl gerçekleştirilen 15 Temmuz Organizasyon ihalesine katılmıyor. İhaleye katılan tek firma olan Murat Gökmen’le ilgili ise çok ilginç bir detay dikkat çekiyor. Murat Gökmen ismi internette aratıldığını tek bir sonuç çıkıyor; Gökhan Meriç’in sahibi olduğu GES Ajans’ta yapılan yer (konum) bildirimi. Ne firmadan, ne şahıstan ne de bu zamana kadar yapılan bir işten haber alınamazken Murat Gökmen isimli şahsın GES Ajans’taki yer bildirimi söz konusu ihalenin yine iktidar partisi ile bağı olan bir firmaya gittiğini gösteriyor. Murat Gökmen kimdir, GES Ajans ile bağı nedir bilinmiyor.

7 İHALENİN 6’SINDA FİRMALAR TEK BAŞINA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2017 yılından bu yana 15 Temmuz organizasyonları gerçekleştiriyor. Bugüne kadar 2 tanesi 2017 yılında olmak üzere toplam 7 ihale gerçekleştirildi. Bu 7 ihalenin 6’sına firmalar tek başına katıldı. 2017 yılındaki ihaleleri Baydaroğlu ailesinin 2 farklı şirketi kazandı. İlk ihale RNA İletişim Danışmanlık ve Reklam firmasına giderken, ikinci ihaleyi MKB Teknik Proje Tasarım İletişim firması kazandı. İlk ihalenin bedeli 193 bin 550 lira iken ikinci ihale 193 bin liraya bağlandı. 2018 yılında ihaleyi MKB Teknik Proje Tasarım İletişim 223 bin liraya aldı. 2019 yılında hak geçmemesi için ihale MKB’ye değil RNA’ya verildi. Aile aynı olsa da firmalar farklıydı. RNA İletişim Danışmanlık ve Reklam firması tek başına girdiği ihaleyi 296 bin liraya kazandı.

GÖKHAN MERİÇ İHALEYE GİRDİ, FİYAT KIRDI

2020 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal tasarımlarını yapan Momentum Agency 320 bin lira muhammen bedelli ihaleye tek başına girdi ve ihaleyi 315 bin liraya aldı. Geçtiğimiz yıl ise 15 Temmuz Organizasyon ihalesi herkesi şaşırttı. Organizasyon işi için 400 bin lira muhammen bedel belirlenmişti. Büyükşehir tarihinde ilk defa ihaleye 3 firma katıldı. Ak Partili yönetici Gökhan Meriç’in firması GES Ajans 3 firma arasından sıyrıldı ve ihaleyi 168 bin 946 liraya aldı. Bir önceki yıl 315 bin liraya mal olan 15 Temmuz etkinlikleri neredeyse yarı fiyatına yapıldı. Bu yıl, haziran ayında yapılan yeni ihaleye ise ne GES Ajans ne de bugüne kadar ihale alan, 15 Temmuz organizasyon işlerinde tecrübeli olan firmalar katıldı. Murat Gökmen ihaleye tek başına girdi.

İŞİN BEDELİ 1 YILDA 5 KATINA ÇIKTI

24 Haziran 2022 yılında gerçekleştirilen ihalenin tahmini bedeli geçtiğimiz yıla oranla neredeyse yüzde 80 arttı. Sokaktaki enflasyona yakın olan bu artış sonrasında verilen teklif ise geçtiğimiz yılın 5 katı oldu. Bir önceki yık Ak Partili Gökhan Meriç’in firması GES Ajans tarafından 168 bin 946 liraya gerçekleştirilen organizasyon için bu yıl hakkındaki tek bilgi GES Ajans’taki yer (konum) bildirimi olan Murat Gökmen’e 705 bin lira ödeme yapıldı. Bir önceki yıl ihaleye katılan 3 firma bu defa neden katılmadı, neden teklif sunmadı bilinmiyor. Bir önceki yıl 400 bin lira tahmini bedel olmasına rağmen 168 bin 946 liraya yapılabilen işin 2017 yılından bu yana nasıl 193 bin liradan başlayan ve her geçen yıl fiyatlarla yapıldığı, bu yıl nasıl olup da işin 5 katı fiyata alıcı bulduğu merak ediliyor.