Türkiye’nin ilk kağıt fabrikası olarak 1934 yılında Türkiye’nin ilk kağıt mühendisi olan Mehmet Ali Kağıtçı tarafından temelleri atılan ve 1936 yılında dönemin Ekonomi Bakanı Celal Bayar tarafından açılan SEKA Kağıt Fabrikası uzun yıllar Türkiye’nin kağıt ihtiyacını karşıladı. 2005 yılına kadar hizmet veren kağıt fabrikası bu tarihte kapatılarak müzeye çevrildi. YouTube üzerinden yayın yapan Kafa TV’nin “Can Yılmazla Geri Vites” programında ünlü oyuncu Can Yılmaz kağıt fabrikasının yeniden açılması için çağrı yaptı.
TÜRKİYE’NİN KAĞIT MERKEZİYDİ
1933 yılında Sümerbank’ın araştırmaları sonucunda İzmit’te kurulmasına karar verilen ve 1934 yılında Türkiye’nin ilk kağıt mühendisi Mehmet Ali Kağıtçı tarafından temelleri atılan SEKA Kağıt Fabrikası 6 Kasım 1936 yılında dönemin Ekonomi Bakanı Celal Bayar tarafından açıldı. Türkiye’nin ilk kağıt fabrikası olan SEKA Kağıt Fabrikası, dönemin parasıyla 198 milyon Dolar tutarındaki bir maliyetle hizmete girdi. İzmit ve Balıkesir’de gazete ve kitap kâğıdı üretimi yapılan fabrika, 1997 yılında özelleştirme kapsamına alındı.
BALIKESİR’DEKİ FABRİKA 1.1 MİLYON DOLARA SATILDI
Türkiye’nin kağıt sorununu yıllarca karşılayan fabrikalar özelleştirme kapsamına alındı ve 2003 yılında Balıkesir’deki kağıt fabrikası Albayraklar Grubu’na 1 milyon 100 bin dolara satıldı. Danıştay’ın satış için iptal yönünde karar vermesi sonrasında ise AK Parti hükümeti yasal düzenleme yaparak fabrikayı Albayraklar Grubu’na verdi.
KOCAELİ’DEKİ FABRİKA MÜZE OLDU
Balıkesir’den sonra sonra sıra Kocaeli’ye geldi ancak Kocaeli’deki fabrikanın özelleştirilmesine karşı çıkan Selüloz-İş Sendikası eylemler yaptı. 2005 yılında kapatılan SEKA Kağıt Fabrikası’nın 500 dönüm arazisi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devrildi. Çalışanları ise ya emekli oldu ya da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmaya başladı. Fabrikanın yeri ise günümüzde bilim merkezi ve kağıt müzesi olarak kullanılıyor.
TÜRKİYE KAĞITTA DA DIŞA BAĞIMLI OLDU
Türkiye’nin önemli bir ihtiyacını karşılayan kağıt fabrikaları gazete ve kitap kağıtlarını yıllarca üretti ve Türkiye’nin kağıt konusunda dışa bağımlı bir ülke olmasına engel oldu. Ancak AK Parti döneminde kapatılarak müzeye çevrilen fabrika sonrasında birçok alanda dışa bağımlı hale gelen Türkiye kâğıdı da ithal etmeye başladı ve masraflar arttı. Artan masraflar kitapların fiyatlarını da vurdu.
CAN YILMAZ’DAN ÇAĞRI
Kağıt fabrikalarının kapatılması nedeniyle kitap fiyatlarının yükselmesi YouTube’nin Kafa TV isimli kanalında her cuma günü yayınlanan “Can Yılmaz’la Geri Vites” programında da gündeme geldi. Ünlü oyuncu Can Yılmaz SEKA Kağıt Fabrikası’nın yeniden açılması için çağrı yaptı.
“SEKA TEKRAR KURULSUN”
İsmail Saymaz, Candaş Tolga Işık ve Can Yılmaz arasında geçen sohbet sırasında kitap satış oranın düştüğünü İsmail Saymaz söyledi. Bunun üzerine Can Yılmaz kendi yazmış olduğu kitabın 250 liradan satıldığını belirtti. Saymaz, yayınevlerinin 250 sayfadan fazla kitap basmadıklarını çünkü maliyetin arttığını ifade etti. Can Yılmaz da bunun üzerine; “Madem böyle bir konuya geldik; arkadaş bu ülke neden kâğıt üretilmiyor? Neden biz Finlandiya’dan kâğıt alıyoruz? Benim kitabım o yüzden 250 lira. Ben halka ulaşmak istiyorum. Finlandiya’dan kâğıt alımını derhal kesin ve SEKA tekrar kurulsun” ifadelerini kullandı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör