Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP Kartepe’den denetleme ve faaliyet raporuna şerh: “Tuz kokmuş! Bu işler vicdan yaralar”

Kartepe Belediyesi Nisan ayı meclisi iki oturumla gerçekleşti. İlk oturumda görüşülen 2022 Mali Yılı Denetim raporu ile ikinci oturumunda görüşülen faaliyet raporuna CHP Kartepe Meclis Üyeleri şerh koydu.

Kartepe Belediyesi Nisan ayı

CHP Kartepe İlçe Başkanı Nilay Merttürk öncülüğünde İlçe Binasında bir araya gelen Meclis Üyeleri Sabri Soyer, Özlem E. Çankaya, Ayla Aydın Demir, Hasan Bayrak, Esat Alioğlu ve Yakup Kalmuk 2022 Mali Yılı Denetim raporu ile faaliyet raporuna verdikleri şerh gerekçelerini değerlendirdiler. Denetim ve Faaliyet Raporunun incelenmesi ve hazırlanmasında, emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Nilay Merttürk, CHP Kartepe olarak Kartepe’nin ve Kartepeliler’in hakkını sonuna kadar savunacaklarını dile getirdi.

“BÜTÇEDE 33 MİLYON AÇIK VAR!”

Bütçe Geliri Kesin Hesap Cetvellerinde tutarsızlıklar olduğunu ifade eden CHP Kartepe İlçe Başkanı Nilay Merttürk, 2022 Mali yıl içerisinde belediye bütçesinin 33.616.635,65 TL açık verdiğini ve Muhasebe tekniğine uygun olmamakla beraber, rakamlar arasında farklılıklar olduğuna ifade etti. Başkan Merttürk; “İncelemesi yapılan bir kısım ihale dosyasında tarafımızdan yapılan tespitler neticesin de kamu zararına neden olunduğu, gereksiz, kontrolsüz ve taraflı yapılan bu ihaleler neticesinde Belediyenin ve kamunun zarara uğratıldığı tespit edilmiştir” dedi.

“KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Merttürk; “2022 yılı bütçesi sapması yüksek bir bütçe haline gelmiştir ve bunun tarafımızca kabul edilmesi mümkün değildir. Belediye tarafından hazırlanan bütçenin daha isabetli ve gerçekçi bir bütçe olması noktasında bütçe hazırlanırken daha dikkatli, şeffaf ve kapsayıcı olunmalıdır. Belediyeler “kendi şirketim” anlayışıyla yönetilerek, bakkal defteri tutarcasına disiplinsizce idare edilecek; muhtarın oğluna, meclis üyesine, yandaşa iş paslanacak yerler değildir! Hak, hukuk ve adalet ister!” ifadesine yer verdi.

“ADRESE TESLİM İHALE”

“Belediyenin yaptığı doğrudan teminlerdeki uygulamada, belediyenin acil ihtiyaç olarak kullanılan doğrudan temin yöntemini, yeni bir satın alma yöntemi olarak kullandığı görülmektedir” diyen Meclis Üyesi Sabri Soyer; “Doğrudan teminlerde görülmektedir ki; teklif veren firmalar birbiri arasında anlaşarak danışıklı bir döğüş sistemi uygulamakta, dolayısıyla olması gereken fiyatların üzerinde kâr marjlarıyla teklifler verildiği kanaatine varılmaktadır. Ayrıca ihalelerde yer alan firmalar ve kişilerin aktif siyaset yaptıkları İlçe Başkanlığı, İlçe yöneticisi, Meclis Üyesinin ya da Belediye Müdürlerinin yakını olduğu ve ihalenin adrese teslim şeklinde verildiği görüşü tarafımız da hâsıl olmuştur” dedi.

“KARTEPE HALKI GÖZ GÖRE GÖRE ZARARA UĞRATILIYOR”

CHP Kartepe Denetim Komisyonu Üyesi Sabri Soyer şerh gerekçesini şu sözlerle dile getirdi; “Kestane Festivali, Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri, Ayva Festivali gibi organizasyonlarda İhaleye konu malların toptan fiyatı ile alınmış olmasına rağmen piyasa fiyatlarının üzerinde fahiş rakamlarla alındığı ve bu ürünlerin birçoğunun Kartepe’miz de ki üreticisi dikkate alınmayarak, dışardan alındığı ya da organizasyon firmaların üzerinden temin edildiği tespit edilmiştir. Bu ve benzeri satın alımlar ile Kartepe Halkının paralarının nasıl keyfi harcandığı ve kamu maliyesinin zarara uğratıldığı açıkça tespit edilmiştir” dedi.

“MECLİS ÜYELERİNDEN HİZMET ALINMIŞ”

Soyer; “Denetime tabi dönemde araç – gereçlerin yedek parça ve tamir bakım giderlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. 112 lastik tamiri yapılmış ancak hangi araca yapılmış, plaka ve bakım bilgisi mevcut değildir. 31.10.2022 tarihinde de etik kuralların dışına çıkılarak hali hazırda Meclis Üyeliği devam eden şahsın sahibi olduğu firma ile çalışılmış, hizmet alınmıştır. Ayrıca başka bir Meclis Üyesine ait iş makinasının belediye tarafından kiralandığı da belirlenmiştir” ifadesini kullandı.

“KARA LİSTEYE ALINMASI GEREKENLERE ÖDÜL VERİLİYOR”

“Belediyenin onarım işini yapan firma ile (Sözleşmede yer alan elemanları bünyesinde çalıştırmadığı için) sözleşme fesih edildiği halde ödeme yapılmış ve ceza kesilmemiş” ifadelerine yer veren Sabri Soyer; “Sözleşmede yer alan evraklar, asıl olması gerekirken fotokopi. Parke işini yapan bir diğer firmaya ise aynı gerekçelerle ihale şartnamesine uymadığı için ceza uygulanmış. Bu firmayla yola devam edilmemesi gerekilirken, hafriyatın dökümü firmaya ait olmasına rağmen belediye döküm sahasını da ödül verircesine firmanın kullanımına vermiş. Elle kazı yapıldığı ifade edilen işte, makine ile kazı yapıldığı da saptanmış. Oysa yerel yönetimlerin şeffaflığı ve güvenirliğini tehlikeye atan bu tür firmaların belediyemizin kara listesine alınıp ihalelerden men edilmesi gerekirdi” dedi.

“TUZ KOKMUŞ!”

Açıklamasına devam eden Soyer; “Doğrudan temin usulü ile yapılan Tuz nakliyesi işinde tekliflere baktığımızda Teklif verenler; Köseköy’de bulunan taşıyıcılar Kooperatifi, bu kooperatifin başkanı ve kooperatif başkanının oğlu olarak karşımıza çıkıyor. Arz ve izahına çalışılan nedenlerle yapılan tespit ve değerlendirmeler neticesinde Adrese teslim bir ihale yapıldığı, kamu yararından çok kişisel menfaat ve adamcılık gözetilerek iş ve ihalelerin kişiye özel teslim edildiği anlaşılmaktadır. Babadan oğula geçen bir doğrudan temine müsaade etmek demokrasiden ve haktan uzaklaşan bir yönetimin habercisidir. Tuz nakliyesi bize artık “Tuzun koktuğunu” göstermektedir” ifadesini kullandı.

“BU İŞLER, VİCDANLARI YARALAR”

“Yaklaşık maliyet oluşturmak için firmalardan teklifler almak ve bu firmaların da ihaleye katılmasına göz yummak, ihale kanununa uygun değildir. İhaleye giren firmalar arasında rekabet ortamı oluşmadığından, kamu zararı oluşur” şeklinde konuşan Soyer; “Kamuda oluşan bu zarar ve birilerine yarattığınız fırsatlar, diğer insanlara fırsat eşitsizliği olarak yansımaktadır. Aynı yıl içerisinde, aynı içerikte olmasına ve tek seferde alınmasında hiçbir sakınca olmamasına rağmen bazı ihaleleri açık ihale sınırının altına çekerek veya birden fazla ihaleye bölerek doğrudan temin limitine getirerek 3 teklif alıp ihaleyi belirli firmalara sunmak vicdanları yaralar. Aynı günde 2-3 dosya açılan, sözleşme yapıldığı günde işe başlamış gösterilen firmaların yanı sıra, gün ve sayısı tutmayan 70 gün karla mücadele ettiğini belirten saha tutanakları, saati, plakası hiçbir belgesi olmayan işler ayyuka çıkmıştır” dedi.

“İLÇEMİZ İÇİN BÜYÜK KAYIP”

Hanımeli Pazarına dikkat çeken Meclis Üyesi Soyer ise; “Hanımeli Pazarı tanıtımı için 35 adedi 3500 TL’den diğerleri 1000 TL’den olmak üzere yaklaşık 50 gazeteye ilan verilmiştir. Bu gazetelerin yazılı ve internet gazetesi şeklinde ayrım yapılarak fiyatlandırıldığı kanısı ile yola çıksak da, Kocaeli genelinde bu sayıda basılı gazete olmadığı gerçeği önümüze çıkmaktadır. Basın kuruluşları arasındaki fiyat farkı anlaşılır, kabul edilir ve doğru değildir. Ayrıca tanıtımına bu denli para harcanan pazarın bugünkü hali ortada iken harcanan bedel Kartepeliler için büyük kayıptır” şeklinde konuştu.