Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP’den Büyükşehir’e denetim raporu eleştirisi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi nisan ayı meclis toplantısında denetim raporu okundu. CHP adına denetim raporu ile ilgili eleştirileri Mehmet Nuri Paşa anlattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi nisan

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi nisan ayı meclis toplantısı birinci oturumu bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın başkanlığında gerçekleştirilen mecliste 92 madde görüşülüp karara bağlandı. Mecliste denetim komisyonu raporu gündeme geldi.  Kocaeli Büyükşehir Belediye meclisinde ilk olarak yeni atanan isimler belirlendi. Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Yavuz Tilki, Özel Kalem Müdürü Ünal Engin, 2958 No’lu Daire Başkanı Ahmet Akpınar olarak belirlendi.

DOĞRUDAN TEMİN ELEŞTİRİSİ

Denetim komisyonu raporunda herhangi bir sorun olmadığı belirtildi. CHP Meclis Üyesi Mehmet Nuri Paşa, denetim raporu ile ilgili, “Kiralama yapmaktan ziyade satın alınmasının daha doğru olduğunu düşündüğümüz bazı konular var. Çadır, ses sistemi, sahte direkleri bunları yıl içerisinde defalarca kiraladık. Satın alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bazı ihaleler doğrudan temin ve 21-f ile alınmış. Acil gerektirmeyecek örnek, yatay işaretleme çizgi işleri. Aynı dönemde ihale yoluyla yapılması daha avantajlı olması gerekirken doğrudan temin ile yapıldı. Elektrik alımı yapılmış, 3 ayda 3 adet fatura bunlar da doğrudan temin ile yapılmış. Bunların planlamaları daha düzgün yapılırsa kurum açısından daha sağlıklı olur diye düşünüyorum” dedi.

“TELEFONLA TEKLİF VERİYORLAR”

Paşa ayaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Kısa süreli araç kiralamalarda bu tarzda genelde aynı firmalar tercih edildi. Detay gerektirecek bazı hususlarda bile fiyatlarımızı telefonla almışız. Zarfla veren kişi işi almış, yan tekliflerde çokça rastladığımız konular var. Örneğin, Kongre Merkezi’nde kullanılmak üzere mobilya alımı. 39 farklı kalem, yaklaşık 70 adet alım yapılmış, alan firma zarfla vermiş, yan teklifler telefonla verilmiş. Bu ne kadar doğru bir fiyatlandırma? Bunlara biraz daha önem verirsek daha iyi olur diye düşünüyorum. Süpürge aracının damperli kamyona çevrilmesiyle ilgili hizmet alımı var. İşi alan kişi teklifi zarflarla diğerleri telefonla veriyor. Teknik şartnamede baya özelliği olan bir alım.

“SANDVİÇ 500 LİRA OLMAZ”

Birkaç faturada ben denk geldim. Faturalardaki yazılım şekillerinin bilmece özelliğine sahip. Bir örnek verecek olursak Malazgirt Zaferi bisiklet turu için alım yapmışız. Faturada “25 adet kumanya (sandviç çarpı 500 eşittir 12 bin 500) yazıyor. 25 adet yemek, 12 bin 500” yazıyor. Bir sandviçin 500 lira olmayacağını biliyoruz. Şartnamede sandviçin 200 adet olduğunu görüyoruz. Bazı firmalar fiyatları verirken yüksek fiyat veriyor, ikinci alımlarda düşük fiyatlar veriyorlar. Bu tarz art niyetli firmalarda ihalelerde tercih etme durumu olmayabilir ama doğrudan temin ihalelerinde tercih etmeme lüksüne sahibiz.

“ŞARTNAMESİ OLMAYAN ALIMLAR VAR”

Pazarlık usulü ihalelerde 3-4 firma davet ediyoruz. Bu tarz mal ve hizmet alımlarında firma sayılarını çoğaltmamız hem kurum hem de ekonomik açıdan sağlıklı olur hem de iş kalitesi daha da yükselir diye düşünüyorum. Üstgeçitler ile ilgili bir ihale vardı. Ben üstgeçitten düşmüştüm, dalga geçmişlerdi. Tekrar kontrol ettiğimde 2022’nin 10’uncu ayında ihale bitmiş. 10 milyon 245 bin TL ihale. Toplamda 23 milyon 271 bin TL’ye bitmiş. 2021 yılında yürüyen merdiven ve asansörlerle ilgili defalarca doğrudan temin ve 21-f’le ilgili alım yapmışız. Şartnamesi olmayan alımlar da var. Teknik şartnamesi yok bazı firmalar fiyat vermiş. Kopyalayıp yapıştırma şartnameleri var. Dikkat edilmeli. Kocaeli mutlu kent, güzel bir kent. Proje ağırlıklı alımlarımız genelde Ankara ağırlıklı olmuş. Kocaeli’de böyle bir firma yok, varsa biz Ankara’yı mı talep ediyoruz, bilemiyorum.  Çok sağlıklı bir denetim yapamıyoruz. Çok silik evraklar var. Okunamayacak durumda olan evraklar var. Çok eksik bilgiler var.”