Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP’li üyenin bu konuşmasını AKP’liler de alkışladı

Derince Belediye Meclisi bugün

Derince Belediye Meclisi bugün gerçekleştirildi. Denetim Komisyonu‘nda yer alan CHP’li Meclis Üyesi Nuri Paşa, çok kapsamlı bir konuşma ve rapor ortaya koydu. Bu rapor sonrası Paşa’nın sunumunu tüm gruplar alkışladı.

CHP’li Meclis Üyesi Nuri Paşa’nın konuşması şöyle: “2019 yılı denetim raporu ile ilgili grubum adına söz almış bulunmaktayım. 01.01.2019 – 31.12.2019 tarihleri arasındaki yapılan işlemlerle ilgili yaptığımız çalışmalar sonucundaki düşüncelerimizi kısaca sizlerle paylaşacağım. 2019 yılı gider bütçesi 85 milyon TL olarak tahmin edilmiştir. Fakat gider bütçesi 73 milyon 30 bin 316 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu da   bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 85,92’dir. Yatırıma ayrılan bütçe ise 10 milyon 952 bin 456 TL’dir. Bu rakam bütçenin yüzde 15’ine denk gelmektedir. Bu bütçe yatırımlar için oldukça yetersiz bir bütçedir. Mal alım ve bakım onarım giderleri 19 milyon 30 bin 649 TL’dir. Yani bütçenin yüzde 26,06’sını oluşturmaktadır.

Taşıtların bakım ve onarım giderleri oldukça yüksek görünmektedir. Onarım ve bakım konusunda bazı firmalar tekelleşmiş durumundadır. Belediyemiz bu konuda maliyetleri   düşürücü alternatifler geliştirmelidir. Belediye borçları toplamı 71 milyon 495 bin 369 TL’dir. Tahsil edilemeyen alacaklar 74 milyon 326 bin 547 TL’dir. Bu da oldukça yüksek bir rakamdır. Belediyemiz bu konuda ciddi bir çalışma yürüterek kurumun zarara uğramasının önüne geçmelidir. Belediye alacaklarını tahsil etmiş olsa bugün borç yerine kasasında para olmuş olurdu.

DERİNCE VERGİ GELİRLERİ

2019 Yılında vergi gelirlerinin toplam tahakkuku: 53 milyon 394 bin 104 TL’dir. Tahsil edilen tutar 21 milyon 989 bin 653 TL’dir. Tahsil edilemeyen tutar 31 milyon 404 bin 451 TL’dir. Vergi gelirlerinin tahsilat oranı yüzde 41,18’dir. Bu oran oldukça düşük bir orandır.

DERİNCE KİRA GELİRLERİ

2019 Yılı Kira Gelir tahakkuk tutarı : 46 milyon 961 bin 860,35 TL’dir. 2019 Yılı Kira Gelir Tahsilat tutarı 9 milyon 48 bin 932,41 TL’dir. 2019 Yılı Kira Gelir Tahsil edilemeyen  tutarı 37 milyon 912 bin 927,94  tl’dir. 2019 Yılı Kira Gelir Tahsilat oranı yüzde 19.27’dir. Kira       tahsilatlarında oldukça yetersiz kalınıyor. Belediyemize ait gayrimenkullerin ve diğer kira   bedellerinin niçin tahsil edilemediği başlı başına bir sorun. Ya kurumun     hukuk     bölümünde    ciddi   zafiyet  var  ya   da    belediyemiz   bu   konuda   gerekli   hassasiyeti göstermemektedir.

*2019   yılı    tahakkuk   eden   vergi   ve diğer gelirlerin tahsilat   oranı toplamı : % 50,38  olarak gerçekleşmiştir.

*Tahsilatlarda başarısız bir dönem yaşıyoruz.     Tahsilatlara   gerekli önem verilmemektedir.

*Takipli    alacaklarda   geçmiş   yıllara   oranla  daha az tahsilat yapılmıştır.

*Birimler arasında  düzenli  planlama yapılmadığından dolayı ekleme  ve aktarma çok fazla yapılmıştır.

Ekleme ve Aktarma yapılan tutar: 22.583.558,00 tl’dir. Bu da bütçenin %30’dur.

Bu   durum   bizlerin   bütçelerinize   neden  muhalefet şerhi  koyduğumuzu çok iyi açıklamaktadır. Düzenli ve dengeli  bir bütçe yapılabilmesi    durumunda birimler arasında sık  sık   ekleme ve aktarma  yapılmasına  ihtiyaç duyulmayacaktı.

DERİNCE DOĞRUDAN TEMİNLER :

*Doğrudan  teminlerden   mal   alımlarında   %10  luk  yasal limit aşılmıştır.

*Doğrudan    teminlerde     genellikle   aynı firmalardan mal alım   ve   yapım  işleri yapılmıştır .

Doğrudan     teminle  yapılan     mal    alım    ve     yapım işlerinde   fiyatlar   piyasa   koşullarına    göre    oldukça yüksektir.Buna birkaç örnek vermek gerekirse

199081 Nolu fatura ile yapılan Parke işçilik 14 TL/m2

064061 Nolu fatura ile yapılan Parke nakliyesi  6tl/m2

149813 Nolu fatura ile alınan İkili Salıncak 1 adedi  1650,00 TL+KDV

149792 Nolu fatura ile alınan İkili Salıncak 1 adedi  2750,00 TL+KDV

İdare malı malzeme ile Kalıp Yapılması 1m2 80,00 + KDV

145504 Nolu Fatura ile yapılan idare malı malzeme ile hatıl yapım işi 1mt 35,50TL+KDV

A4 Nolu Fatura ile yapılan idare malı malzeme ile hatıl yapım işi 1mt 50,00TL+KDV

Yapılmıştır.

*Doğrudan    teminlerde     yan     teklifler  genelde aynı firmalardan  alınmıştır.   Yan   teklifler   aynı   kalem  ve aynı yazı karakteriyle yazılmıştır.

*Doğrudan       teminlerde       ilçe   esnafı   fazla    tercih edilmemiştir.

*Doğrudan teminlerde fiyat farklılıkları oldukça  dikkat çekmektedir.

Örneğin : Plywood ,bordür , parke,çay, alçıpan ,salıncak  gibi bir çok örnek verilebilir.

Ayrıca faturalarda gerekli ayrıntılar belirtilmemiştir.

*Proje   ve    tasarım   çalışmaları    için    genellikle il   dışındaki firmalarla çalışılmıştır . Örneğin Araptepe ’deki proje  için Kayseri  firması ile çalışılmıştır.

*İhale edilmesi  gereken   bazı   alım   ve   yapım   işleri  doğrudan teminle yapılmıştır.

İhale    ile    araç     kiralaması     yapılırken   otobüs  ve   minibüs   kiralamaları  doğrudan  teminle  ve  hep  aynı firmaya verilmiştir.

*Reklam  ve  tanıtıma    fazla harcama yapılmıştır.

Reklam    işi   genelde   aynı   firmaya doğrudan teminle verilmiştir.

* Belediyemiz   imkanları   ile  yapılabilecek   bazı işler  doğrudan   temin yolu ile yaptırılmıştır.  Bunlara örnek vermek gerekirse;

Yollarda yapılan asfalt kasisler

Parke nakliyesi

İftarlarda masa ve garson hizmet alımı

Üç adet satış reyonu yaptırılması(Harikalar Sahilinde kullanılmak için 61.950,00 tl+kdv)

*Şartsız bağışlarda dikkat çeken yüksek rakamlar bulunmaktadır. Örneğin ;

1 kişi 3 seferde 700 bin TL bağışta bulunmuş.

Bu şartsız bağışın niçin ve  hangi amaçla yapıldığını sn. Başkandan öğrenmek istiyoruz.

*Belediyenin altyapı ve üst yapı çalışmalarında hazır betonun  oldukça  fazla  kullanılması  yine dikkat çekici bir konudur.

*İhale   ile  alınan   taş    tozundaki  irsaliyeler düzensiz bir şekilde yazılmıştır.

Kantar     fişlerindeki    giriş      ve    çıkış      tarihlerinde     uyumsuzluklar   söz  konusudur  ,  kamyon   ve  tırlarda abartılı tonajların olduğunu görmekteyiz.

*Yelken A.Ş.’ nin   belediyemize  yüklü  miktarda  borcu  olmasına   rağmen kestiği faturaları tahsil etmiştir.

DERİNCE Encümen Kararları :

* Encümenin      aldığı    kararlara     gerekli     önem verilmemiştir , kararlardan sonra  tahakkuk edilmesi gereken evraklar   8  ay , 10   ay    hatta   1    yıl     sonra

Tahakkuk  edilmiştir .  Bazı kararlar  ise   hiç   tahakkuk edilmemiştir.

Bunlardan bazılarını örnek vermem gerekir ise; Cahit Özbay 27 bin 450 TL, Nurettin Üzmez 42 bin 840 TL, TEB 5 bin 580 TL. Şirket genel müdürleri belediye personeli midir? Belediye personeli ise hangi statüde çalışmaktadırlar. Maaşı belediyemi yoksa çalıştığı kurum mu veriyor? Belediye tarafından ödeniyor ise mesai saatlerini neden şirkette geçirmektedirler.

Sonuç olarak:

Belediyenin   kaynaklarını   verimli   ve   daha    faydalı kullanmak gerekmektedir.  Planlamalar daha iyi yapılmalıdır. Yatırımlara   daha   fazla  kaynak   ayrılmalı  ,    gereksiz   harcamalardan   kaçınılmalıdır. Tahsilatlara   daha   fazla önem verilmelidir. Yapmış   olduğumuz     değerlendirmelerin    tarafınızca dikkate alınacağını ümit ederek yüce   meclisi   saygıyla selamlıyorum.