Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP’liler ÇED’i yaptırmadı..!

Derince’de faaliyet gösteren Petrol

Derince’de faaliyet gösteren Petrol Ofisi’nin mevcut üretin alanına planlanan 93 milyon 500 bin liralık ilave tank kapasitesi arttırılma projesinin Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’ndeki ÇED toplantısına bölgede yaşayan vatandaşlar ve CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı, CHP Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP Derince İlçe Başkanı Birkan Koçak, CHP Derince Belediye Başkan Adayı Sertif Gökçe, CHP İl yöneticileri, CHP Derince İlçe yöneticileri ve çok sayıda meclis üyesi katıldı.

ŞUBE MÜDÜRÜNÜ UYARDILAR

Toplantının açılış konuşmasını yapmak isteyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi’yi CHP Derince eski meclis üyesi Ali Haymanalı uyararak açılış konuşmasını yaptırmadı. Haymanalı, “Kocaeli en riskli bölge. Bu kent limana, çevre kirliğine doydu. Biz bunu Derince halkı olarak istemiyoruz. Bilgilendirilmeyi de istemiyoruz. Çünkü 2011 yılında gördüğünüz yeşil alan şirket tarafından 2011 yılında sanayi alanına çevrildi. Biz, Derince halkı olarak bu bilgilendirmeyi istemiyoruz. Size de bu toplantının yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz bomba değil temiz çevre istiyoruz. Toplantı yaptırılmamış diye tutanak istiyoruz” dedi.

HARUN YILDIZLI MÜDAHALE ETTİ

Haymanalı’nın ardından söz alan Çevre Koruma Derneği Başkanı Nuriye Kazaner, “Bu tankların yapılmasına izin vermeyeceğiz. Kocaeli, sahipsiz değildir” dedi. CHP Derince Belediye Meclis Üyesi Erhan Akpınar ise “Derince’yi ilgilendiren bir konuda ne belediye başkanı ne de yetkilisi burada” ifadelerinde bulundu. Tepkilerin ardından vatandaşlar protesto amaçlı alkışlarken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri “Halk bilgilendirilme hakkını kullanmak istememiştir” şeklinde tutanak tuttu. Tutanağı CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı katılımcılara okudu. Toplantı sonrası açıklama yapan Yıldızlı, “Halkımızın istememesine rağmen, muhtarların istememesine rağmen böyle bir şeyin yapılabilmesine CHP örgütleri olarak her zaman halkımızın yanında olacağımızı beyan etmiş bulunmaktayız” dedi.

İKİ TARAFA DA GÜVEN YOK

Yıldızlı’nın ardından konuşan CHP Derince İlçe Başkanı Birkan Koçak, “Derince Belediyesi’nden kimse olmamasını kınıyoruz. Neden diğerleri değil de Derince’deki tesis? İzmit Körfezi eski, hurda, yağ kaçıran, sintine sularını bırakıp kaçan gemiler için cennet. Dünyanın diğer ülkelerinde denizlerde dolaşmaları bile yasak olan gemiler, İzmit Körfez’ine girip depolama tesislerine mal bırakabiliyor. Petrol Ofisi’nin son derece disiplinsiz, aşırı kar hırsı ve Derince Belediyesi’nin sorumsuz tutumları göz önündeyken bu projenin iki tarafına da güvenmemiz beklenemez. Doğamızın ve yaşam alanlarımızın risk altında olduğu açıktır. Bu tesisler yapılırsa İzmit Körfezi’ndeki deniz trafiği, Derince limanlar bölgesindeki kara tanker trafiği aklınız almayacak kadar karmaşık ve sıkışık hale gelecektir” dedi.

YEŞİL ALANA ÖNEM VERMEYEN BELEDİYE

Koçak sözlerinin devamında, “Tüm bunlara neden olan, yeşil alana önem vermeyen Derince Belediyesi’dir. Söz konusu alan 2011 yılında yeşil alanken sanayi arsasına çevrilip, depolama alanı diye projelendirilmiştir. Bugün ise aynı hatalar devam etmektedir. Yeşil alanları hafriyat döküm alanları olarak kullanılmakta, imara açılmaktadır. AKP’li belediyelerin yeşilden tek anladıkları dolar yeşilidir. Kocaeli’nin sanayi kenti olması nedeniyle çevre sorunları zaten çoktur. Hava kirliliği, çevre kirliliği rant uğruna heba edilmiştir. Derince halkının sahile bağı zaten sınırlıdır. Kalan yeşil alanlar yapılan değişikliklerle bugünlere hazırlanmıştır. Bu yapılanlarda kamu yararı, vatandaş yararı söz konusu değildir. Derince’nin sahilleri ranta peşkeş çekilmiş, Derince Belediyesi, Derince halkı yerine sanayi kuruluşlarına imar düzenlemesi yaparak yarar sağlanmıştır. Bu yatırımların çevreye ve insan sağılığına olan etkileri bir an önce açıklanmalı ve verilen kararlar gerekiyorsa gözden geçirilmelidir” dedi.

[gallery_metabox]