Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP’lilerden cami yorumu: Ortak akılla yapılmalı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit sahiline inşa edeceği konuşulan yeni cami projesi bugün gerçekleştirilen eylül ayı toplantısında görüşüldü. CHP Grubu projenin önemli olduğunu, ortak akılla yapılması gerektiğini ifade etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin İzmit

Uğur EnçKocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit sahiline inşa edeceği konuşulan yeni cami projesi bugün gerçekleştirilen eylül ayı toplantısında görüşüldü. Meclisin 30. gündem maddesi olan “İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun, İzmit Belediyesi, Karabaş ve Ömerağa Mahalleleri, Fuar, Panayır, Festival Alanı ve Cami Amaçlı 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği ve İlavesi ile ilgili raporu” ile ilgili konuşan CHP’li Orhan Tanış şu ifadeleri kullandı: “40 bin metrekare civarında ilave dolgu amaçlı bir teklif geldi önümüze. Yaklaşık 15 dönümlük bir alana da cami oturtuluyor. Bu konu komisyonda bizim önümüze geldi. İhtiyacın nereden doğduğunu sordum. Kent genelinde bulunan camilerin bazı cenazelerde, bazı günlerde yetersiz olduğu, 4-5 bin kişinin katılacağı büyük törenlerde böyle bir cami ihtiyacı olduğu dile getirildi.

SEMBOL PROJE

Kocaeli adına, İzmit Körfezi’nde bir sembol teşkil edecek, yüzlerce yıl belki ayakta kalacak bir eser olarak belirtildi. Bizim iki eleştirimiz oldu bu konuda. Projesini istedik ama henüz hazır değildi, göremedik. Sadece cami değil, yanındaki eklentilerle ilgili de vatandaşın vakit geçireceği alanlarla ilgili projeler varmış. Bunlar yapılabilir. Bunlar kentin zihninde kalıcı olan eserlerdir. İhtiyaç halinde yapılabilir. İhtiyaç olduğunda da yapılabilir, ihtiyaç olmadığında da yapılabilir. Bir takım köşe yazarları küçük olacak bu cami filan diye yazdılar. Bu cami büyük de olabilir. Buraya bir ev yapmıyoruz. Kalıcı bir eser yapıyoruz. Bu tür eserlerde mutlaka bir çoğulcu anlayış gereği önce kamuoyuna bildirilir. Bu kamuoyunda tartışılır, STK’lar görüş açıklar, ortak bir akıl çıkar ve uygulanır. Bunu yapabilmek adına sayın başkanımız bir açıklama yapsın, kamuoyu birkaç gün bu konuyu tartışsın ve ona göre karar verelim önerisinde bulunmuştum. Ancak komisyon kararı aldı ve şimdi önümüze geldi.

DOLGU MALİYETİ 80 MİLYON LİRA

İkinci bir husus da 40 bin metrekare civarında bir deniz dolgusu planlıyoruz. Bize göre denizlerin doldurulmaması, doğal halinde kalması gerekiyor. Büyük kamu yararı içeren, çok zorunlu hallerde deniz doldurulmalıdır. Bir alternatif olmazsa, başka bir yol olmazsa uygulanabilir. Burada 40 bin metrekare dolgu yapılacak. 200 bin metreküplük bir dolgu demektir bu. 80 milyon lira civarında sırf dolguyla ilgili işe başlamadan bir ilave maliyet getiriyor. Bunun iyice irdelenmesi gerekiyordu. Dolgu yaparak bu işi yapmayı bir defa tartışmamız lazım. Yaklaşık 100 yıllık periyotlarda Kocaeli’de büyük depremler oluyor. Bu depremlerde kıyıdaki dolgu alanlarının büyük bir çoğunluğunu deniz geri alıyor. Doğal sahil oluşuyor. Biz cami alanını kazıklı yapabiliriz. Ancak bunu yapsak bile etrafındaki alanlar olası bir depremde yok olacaktır.

ÖNCELİKLİ İHTİYAÇLAR DÜŞÜNÜLMELİ

Bu büyüklükte kamu kaynakları harcanırken, halkın öncelikli ihtiyaçları düşünülmeli. Uygun bir zamanda bu gibi harcamalar yapılmalı.Bu konuda şimdi olmaz, bir ay sonra da geçebilir. Kamuoyunda tartışılır ve değişik fikirler varsa söylenir. Çok fazla bir şey kaybetmeyiz. Biz bu haliyle eksik bulduk bu raporu.” CHP’li Engin Taşdemir konuyla ilgili olarak, “Bu büyüklükte projeler ortak akılla hayata geçirilmeli. Dar bir ekonomik süreçte çok farklı alternatif alanlar da varken dolu alanı ile 3-4 katı maliyetle cami inşa etmeyi doğru bulmuyorum. Büyükşehirin farklı alanları da varken, böyle bir ihtiyaç varsa kimin o alanlar yerine deniz dolgusunu önerdiğini gerçekten merak ediyorum. Cami bu kent için evet büyük bir ihtiyaçtır. Biz maliyet açısından karşıyız. Ben 3-4 yıl önce meclis konuşmamada cami ihtiyacından bahsetmiştim. Çöp fabrikasında geçtiğimiz yıllarda İbrahim bey hata yaptı. Kendi başına, ortak akıl almadan çalışmak istedi. Kenti çöp fabrikası konusunda geciktirdi. Siz bu konuda biraz daha ilericisiniz. Akademik odalarla görüşüyorsunuz. Bu konuyu da ortak akılla yapmalıyız” dedi.