Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çok tartışılan Rüzgar Enerji Santrali meclis gündeminde!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Karamürsel ilçesinde yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santralini TBMM gündemine taşıdı. Tarhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması talebiyle söz konusu projenin inşaatını sordu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin

Edinilen bilgilere göre Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santrali inşaatı daha önce 12 türbin ile projelendirilmiş ve bu projeye dair “ÇED gerekli değildir” kararına karşı bölge halkı tarafından açılan davada mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Ancak daha sonra burada inşaat yapmakta ısrar eden firma Mayıs ayında yeniden hazırladığı ÇED başvurusunda rüzgar türbinlerinin sayısını 12’den 9’a düşürmüş, türbinleri ise önceki projeye kıyasla daha güçlü olanlarıyla değiştirmiş ve 2021 yılı Mayıs ayında Kocaeli Valiliği’nden ÇED raporu gerekli değildir şeklinde alınan kararla onay alan projede ilk kazma çakılmış ancak yaklaşık 1 ay sonra, 2021 yılının Haziran ayında Karamürsel Belediyesi, şirket tarafından kaçak yapı yapıldığını tespit etmiş ve türbin inşaatını mühürlemişti.

BAKAN KURUM’A SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Tarhan, “Bölge halkı alınan bu ikinci karara karşı da mahkeme yoluna gitmiş ve yine anılan inşaata ilişkin yürütmeyi durdurma kararı Mahkeme tarafından 2022 Ocak ayında verilmiştir. Bu kararın akabinde şirket projede yeniden düzeltmeye giderek 9 adet olan rüzgar türbini sayısını, bu kez 6 adet türbine düşürerek yeniden ÇED başvurusunda bulunmuştur. Mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen, sürekli olarak proje yenilenmesi yoluyla ÇED süreçlerini ve mahkeme kararlarını etkisiz hale getirecek şekilde Karamürsel’ de RES kurulmasındaki ısrar bölge halkının bu konuda bilgilendirilmesi ihtiyacını doğurmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Tarhan şu soruları yöneltti:

1) Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen inşaat devam etmekte midir?

2) Yürütmeyi durdurma kararları kapsamında inşaat durduruldu ise T.9 no’lu türbinin
inşaatı nasıl tamamlanmıştır?

3) Yeni ÇED süreci hangi aşamadadır? Projede yeni tadile dair iş ve işlemler başlatılmış
mıdır?

tahsin tarhan