Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bekaert grevini erteletti sendika kararı tanımadı

Bekaert’te bugün başlayacak grev öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Kararda, grevin 60 gün süreyle ertelendiği belirtilirken Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik kararı tanımadıklarını belirtti. Fabrikada grev saat 13.00’te başlayacak.

Bekaert’te bugün başlayacak grev

Nazim Ozgun Erbulan 1Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu İzmit’te faaliyet gösteren Bekaert Fabrikası’nda 460 işçiyi ilgilendiren iş sözleşmeleri aylardır devam ediyordu. Görüşmelerde idari maddeler üzerinde anlaşma sağlanırken sendika, işçilerin yaklaşık 43 TL olan saat ücretlerine ilk 6 için seyyanen 28 TL+yüzde 40 zam yapılmasını, geriye kalan üçer 6 aylık dilimse ise enflasyon artı enflasyonun yüzde 25’i kadar refah payı yapılmasını talep etti. Sosyal haklarda da taleplerin bulunduğu görüşmede sonuç elde edilemedi. 4 ay süren görüşmelerde sendika ile işveren uzlaşamaması üzerine 24 Kasım 2022 tarihinde sendika ve örgütlü işçiler fabrikaya grev kararı astı. Bildiride 13 Aralık’ta fiili grevin başlatılacağı da duyuruldu.

GEREKÇE: MİLLİ GÜVENLİK

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında söz konusu grev kararının 60 gün ertelendiği duyuruldu. Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı ile Bekaert Kartepe Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki işyerinde Özçelik-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı, “milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendi. Söz konusu karar, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince verildi.

“CUMHURBAŞKANI TERCİHİNİ SERMAYEDEN YANA KULLANDI”

Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik kararı tanımadıklarını belirterek. saat 13.00’de yasal grevin başlayacağını duyurdu. Çelik, “Cumhurbaşkanı yine tercihini sermayeden yana kullandı. Kocaeli’deki Bekaert işçisinin grevini yasakladı. İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak Anayasanın ve uluslararası kabul edilen yasaların kendisine verdiği hakkı kullanarak saat 13.oo de yasal grevini başlatacaktır” ifadelerine yer verdi.

telat celik