Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dereye atıkları döktüğü iddia edilen firma suçu İSU’ya attı!

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Başatlı Boru isimli firma, dereye atık suyunu boşaltırken suçüstü yakalandığı, firmanın hakkında inceleme başlatıldığı belirtildi. Söz konusu firma yaptığı açıklamada, “Atık su hattının tıkanması ve akabinde hattın açılmamış olmasının sorumluluğunu firmamıza yüklemek doğru olmayacaktır. Atık su hattının sürekli açık olmasını sağlamak İSU’ nun görevi kapsamındadır” ifadelerine yer verildi.

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan

Edinilen bilgiye göre, Kocaeli’nin Başiskele ilçesi Karadenizliler Mahallesinden geçen Kiraz deresi çevresinde İSU Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından rutin kontrol yapıldı. Yapılan kontrollerde derenin kirli olduğunu gören ekipler kirliliğin sebebini araştırmak için inceleme başlattı. Yapılan araştırma neticesinde kirliliğin Başatlı Boru Profil San. Tic. A.Ş’den kaynaklandığı öne sürüldü.  Kocaeli Valiliği Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İSU Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından tesiste yapılan incelemede atık suların yağmur suyu hattına boşaltıldığı buradan da dereye deşarj olduğu tespit edildiği belirtildi.  Ekipler, Başatlı Boru Profil San. Tic. A.Ş hakkında işlem başlatırken dereye akan sudan ise numune alındı.

“DEREYE AİT BİR DEŞARJ KANALI BULUNMAMAKTA”

Başatlı Boru Şirketi, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Başatlı Boru fabrikası yıllık yaklaşık altmış bin ton hurda pet plastik malzemeyi işleyerek tekrar üretime kazandırmak suretiyle çevremize ve doğaya katkı sağlayan bir firmadır. Bu işlemi yaptığımız fabrikamızda kullanılan yıkama sularımız atık tesisimizde , içerisinde bulunan zararlı maddelerden ayrıştırılarak bir kısmı tekrar kullanılmakta bir kısmı da İzmit su arıtma tesisine ait olan atık su kanalına verilmektedir. Bu işlemin kontrolü İSU yetkilileri tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. İSU personeli yapılan denetimlerde yüksek değer tespiti yaptığı takdirde İSU kendi arıtma yükü maliyetinin artması sebebiyle kirlilik yük bedeli almaktadır. Arıtma tesisinin düzgün çalışması için kullanılması gerekli sarf malzemelerine düzenli olarak 1.620.000 tl/yıl ödeme yapılmaktadır. Sonrasında yine arıtma sonucu çıkan 221 Ton arıtma çamuru atık bertaraf firmalarına belgeli bir şekilde verilmektedir. Firmamızın doğrudan dereye ait bir deşarj kanalı bulunmamaktadır.

“İSU’NUN GÖREVİ KAPSAMINDA”

Deşarjın atık kanalına yapıldığı İSU yetkilileri tarafından da bilinmektedir. 27 Nisan günü vuku bulan olayda İSU yetkililerinin bize bildirdiği durum İSU arıtmaya giden atık su hattında bir tıkanma oluştuğu buna bağlı olarak kanalın taşan sularının dereye ulaştığı yönündedir. Atık su hattının tıkanması ve akabinde hattın açılmamış olmasının sorumluluğunu firmamıza yüklemek doğru olmayacaktır. Atık su hattının sürekli açık olmasını sağlamak İSU’ nun görevi kapsamındadır. Olay sonrası 28 nisan ve 29 nisan yani bugün İSU vidanjörleri ekipleri kanal açım çalışması yapmaktalar. Bizde kendilerinin bu çalışmaları sırasında yanlarına gidip tıkanma sebebi sorduğumuzda kaya parçaları ve molozları gösterdiler. Bu malzemelerin de yol tadilatları sırasında kanal içerisine dolduğu anlaşılıyor. Şu an dahi kanal kenarları boyunca bu molozlar mevcut durumdadır. Bu atık su hattına bizim firmamız dışında da bir çok firma bağlı bulunmaktadır.
Çok yönlü soruşturulması gereken bir durum varken, fail tespiti sonuçlanmamışken her şey sonuçlanmış ve kesin kanaat oluşmuşçasına hüküm verilerek haber yapılması, yarım asırdır Türk sanayisine hizmet etmekte olan firmamıza yapılmış büyük bir haksızlıktır. Firmamız hakkında çıkan yanlış ve yanlı haberler ile ilgili yasal haklarımızı hukuk nezdinde arayacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.”