Kocaeli’deki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, Maide Restoran’da basın toplantısı düzenlemişti. İzmit, Darıca, Derince, Gölcük, Körfez, Gebze ve Karamürsel’de gerçekleştirilecek olan çalışmalarda 14 bölümün dönüştürüleceği kamuoyuna yansımıştı. Bu kapsamda Derince’nin Dumlupınar Mahallesi’ndeki 0,77 hektarlık alanının dönüştürülmesine ilişkin imar raporu da Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’nda kabul edilmişti.
İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ ASKIYA ÇIKTI
Dumlupınar Mahallesi’ndeki yaklaşık 0,77 hektar büyüklüğündeki “Rezerv Yapı Alanına” ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı. İmar planı değişikliği paftaları ile plan açıklama raporları 14-28 Eylül 2026 tarihleri arasında 15 gün süreyle askıya çıktı.
İl Müdürlüğü tarafından yayınlanan raporda; “Yapılacak plan değişikliği ile köhnemiş ve eskimiş kent dokusunun yenilenmesi, konut ihtiyacının karşılanması amaçlanmış, aynı zamanda Bakanlığınız işbirliği ile yürütülen “Kocaeli İli Genelinde 5000 Bağımsız Bölümü Kapsayan İlk Dönem Kentsel Dönüşüm Projeleri” kapsamında hazırlanmıştır” ifadesine yer verildi.
PARSELLERİN 5’İ ŞAHIS BİRİ BELEDİYEYE AİT
Büyükşehir Belediyesi’nin dönüştüreceği alan, Dumlupınar Mahallesi 2.440 ada 6 parsel üzerinde bulunuyor. Söz konusu parsellerin 5 adedi şahıs, 1 adedi Derince Belediyesi (yol) mülkiyetinde yer alıyor. Bölgede yer alan rezerv yapı alanı sınırları içerisindeki mülkiyet yapısı incelendiğinde, 2 bin 440 ada 5 parselin Derince Belediyesi’nde bulunduğu; 2,3,6,7 ve 11 parsellerin de şahıs mülkiyetinde ve tescil harici alanlar olduğu görüldü.
ZEMİN +6 KAT PLANLANDI
Rezerv yapı alanının zemin kat +6 kat yapılaşma koşulu ile Ticaret + Konut Alanı (TİCK) olarak planladığı öğrenildi. TİCK alanlarının tamamının konut olarak kullanılmayacağı belirtilirken; konut kullanım oranı, emsale esas toplam inşaat alanının %95’ini geçemeyecek. Mevcut planda kişi başına düşen kapalı alan miktarı 30 metrekare olmasına rağmen günümüz koşullarında kişi başı kapalı alan miktarı ihtiyacının artması nedeniyle kişi başına düşen kapalı alan miktarı 35 metrekare olarak hesaplandı.
9 BİN METREKARELİK ALAN ÜZERİNDE BULUNUYOR
Mevcut uygulama imar planında alanın 9 bin 974,17 metrekarelik olduğu belirtilirken, 6 bin 929,22 metrekaresinin konut, 3 bin 044,95 metrekaresinin de yoldan oluştuğu belirtildi. Söz konusu alanının mevcut durumunda ticaret bölüm ise bulunmuyor. Planlanan alanda 9 bin 974,17 metrekarelik taşınmazın 7 bin 707,055 metrekaresi TİCK alan, 2 bin 267,115 metrekarelik bölümünde de yol olduğu ifade edildi. Mevcut plandaki nüfusun 277, planlananda ise 418 kişiden olacağı öğrenildi. Böylece nüfus 141 kişi artacak.
ÖNLEMLER SIRALANDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alanlarda alınması gereken önlemleri de açıkladı. Söz konusu önlemlerin bir bölümü şöyle: “Zemin ve temel etütlerinde yamaç boyunca hazırlatılacak önlem projeleri dahilinde belediyenin kontrolünde gerekli önlemler alındıktan sonra plan uygulamasına gidilmeli. Projeye esas zemin ve temel etütlerinde; yapılacak kazılar, yapı yükleri ve dış yüklerin etkisi de hesap edilerek stabilite analizleri yapılmalı, stabiliteyi sağlayacak mühendislik önlemleri belirlenmeli.
İnceleme alanında her türlü kontrolsüz kazıdan kaçınılmalı, mevcut ve derin kazılarda oluşacak şevler açıkta bırakılmamalı, tekniğine uygun istinat yapılarıyla desteklenmelidir. İstinat yapılarının kaya birimlere oturtulması gerekmektedir. Yol, alt yapı ve komşu parsel ile kendi parselinin güvenliği sağlanmadan kazı işlemi yapılmamalıdır. Yüzey, yeraltı ve atık sularını ortamdan uzaklaştıracak drenaj sistemleri yapılmalıdır.”
