Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dilovası’nda asbest iddiaları: Gergerlioğlu, “30 yıldır göz yumuluyor”

Dilovası’nda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta olan yol çalışmasıyla birlikte atık tepesinin bulunduğu gündeme gelirken; zaman içerisinde bölgede asbest oluştuğu iddia edildi. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “30 yıldır göz yumulan kaçak atık tepesi ve zamanla burada asbest birikimi olduğuna dair bilgiler var ” dedi. 

Dilovası'nda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

Basliksiz 3 1Dilovası’nda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni başlayan yol çalışmasıyla birlikte önemli bir konu da gündeme gelirken, çalışmanın yapıldığı bölgede asbest birikimi olduğu iddia edildi. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulundu.

Dilovası’ndaki yerel halkın ‘İzocam tepesi’ olarak adlandırdığı bölge, 12 bin metrekareye yayılırken; Orhangazi Mahallesi’nin kenarında yer alan bölgeye girilmesinin ardından bölge halkının kızarıklık ve nefes darlığından şikayet etmesinin yanı sıra bölgedeki çobanların sürülerinin orada dolaşmaları durumunda hastalanabileceklerini veya ayaklarının enfeksiyon kapabileceğini söylediği basına yansıdı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından viyadük inşaatının yapıldığı bölgede, asbest tehlikesinin bulunduğu öne sürülüyor.

“KONUYU TAKİP EDİYORUZ”

Gergerlioğlu, “Dilovası ilçesinde İMESE giden yeni bir yol çalışması var arkadaşlarımız da gidip orada bir gözlem yaptılar konuyu takip ediyoruz. 30 yıldır göz yumulan kaçak atık tepesi ve zamanla burada asbest birikimi olduğuna dair bilgiler var.  Yasa dışı atık sahasının üstü usule uygun olmayan bir şekilde kapatılmış bunun İzocam’dan kaynaklandığı düşünülüyor. Bu İzocam bugün başka şirketlere devredilmiş zamanında İzocam bunları dökmüş şimdi başka şirketlere devredilmiş fakat uygunsuz bir durum var.

ÖLDÜRÜCÜ VE TEDAVİSİ ZOR

Atık yönetmeliğine aykırı bir şekilde oralara atılmış. Şimdi burada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yol çalışması yapılıyor. Yol çalışması yapın asbest tehlikesi bulunuyor. Tıbben çok tehlikeli bir madde öldürücüdür ve tedavisi de zordur. Şimdi o bölgede gerek halkın sağlığı gerekse de yol işlerinde çalışan işçilerin sağlığı dikkate alınmadan, bilimsel usullere dikkat edilmeden çalışma yapılıyor” ifadelerini kullandı.

HALKIN SAĞLIĞI TEHDİT EDİLECEK

DEM Parti Dilovası İlçe Örgütü’nün bölgeye giderek açıklama yaptığını da ifade eden Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Bakanlık asbestle ilgili, İzocam tepesi ile ilgili takibi geçtiğimiz yıllarda nasıl yaptı ya da nasıl yapıyor bunlar önemli. Bunla ilgili bir yaptırım oldu mu olmadı mı? En önemlisi de şuanda yol çalışmasıyla tekrar asbestler sağa sola saçılacak, halkın sağlığı tehdit edilecek ve işçilerin sağlığı tehdit edilecek bu konu önemli bir sıkıntı olarak gündemde. Arkadaşlarımız da gittiler orada açıklama yaptılar. Ben konuyu takip ediyorum ve ayrıntılı bir şekilde konun üzerine gideceğiz” sözlerine yer verdi.

CEVAP BEKLİYORUZ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verildiğini ifade eden Gergerlioğlu, “Denetim olup olmadığını biz de bilmiyoruz soru önergesinde sorduk ve bunların cevabını almayı bekliyoruz. Kocaeli Valiliği’nin ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin  ilgisinin olup olmadığını bilmiyoruz onu da soruyoruz, cevabını bekliyoruz. Şuana kadar devlet yetkililerinden konuyla ilgili bir açıklama yok.

“SUMEN ALTI CEVAPLAR ALIYORUZ”

Böyle durumlarda sumen altı edici cevaplar alıyoruz. Yalan açıklamalar alıyoruz, biz de konun üzerine gidiyoruz. Bilmediğimiz bir husus da olabilir çok iyi denetleme yaptık da diyebilirler bilemiyoruz ama geçiştirme usulü cevaplar alma oranımız oldukça yüksek.”

30 YILDIR TEPEDE BEKLEYEN ATIKLAR VAR

İşçilerin iş güvenliği yeterli oranda olmadığını dile getiren DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu; “Sağlık Bakanlığı’na da bir soru önergesi vereceğiz ilk olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi veriyoruz. Konu uzun bir konu 30 yıldır tepede bekleyen atıklar var üstü kapatılmış ama şimdi yol çalışması başladığı için gündeme geldi”

Gergerlioğlu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne konuyla ilgili olarak soru önergesi verirken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye

1. Basında yer alan iddialar doğru mudur?

2. Eğer iddialar doğruysa Dilovası’nda insan sağlığını tehdit eden atık deposu kimler tarafından oluşturulmuştur?

3. Bu atık deposunu oluşturan firmalara bir yaptırım uygulandı mı?

4. 2019 yılında tespit edilen bu atık deposunun çevreye ve insan sağlığına zarar vermemesi için bir çalışma yürütüldü mü?

5. Bu bölgenin tehlikeli olduğu bilinmesine rağmen neden yol yapım çalışması devam ettiriliyor?

6. Bu bölgede çalışan işçilerin sağlığı için ne tür önlemler alınıyor?

7. Söz konusu tepede yapılan yol çalışmasında asbestin yayılmasına karşı ne tür önlemler alıyorsunuz?

8. Ölümcül etkileri olduğu bilinen asbestin halk sağlığını tehdit etmeyecek bir şekilde bertaraf edilmesine yönelik bir çalışma planlıyor musunuz?

9. Bölgedeki atık deposu ne tür riskler barındırıyor? sorularını sordu.