Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EMEP İl Başkanı İlhami Şahbaz: Tezcan Galvaniz işçisi yalnız değildir

İş kıyafetleri ve ayakkabıları verilmediği için üretimi durduran Tezcan Galvaniz işçilerinin eylemleri devam ediyor. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz, Tezcan Galvaniz’de yaşanan hukuksuzların ilk olmadığını hatırlattı.

İş kıyafetleri ve ayakkabıları

İş kıyafetleri ve ayakkabıları verilmediği için üretimi durduran Tezcan Galvaniz işçilerinin eylemleri devam ediyor. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz, Tezcan Galvaniz’de yaşanan hukuksuzların ilk olmadığını hatırlattı. Açıklamada Tezcan Galvaniz işvereninin Ocak 2023’de başlaması gereken TİS sürecini yetki itirazlarıyla uzatarak işçileri aylarca mağdur ettiği belirtilerek “Tezcan Galvaniz patronu bu kez de işçileri soğuğa mahkûm etmek istiyor.İşçilerin “tımarhane” olarak nitelendirdiği fabrikada, patronun sürekli hale getirdiği mobbing benzeri uygulamalarla işçilere insanlık dışı uygulamalar reva görülmektedir. Düşünün ki bir fabrikada patron işçilere çay şekerini bile çok görmektedir. Ağır sanayi iş kolunda olan fabrikada insanlar ölüyor, yaralanıyor, uzuvlarını kaybediyor. Ancak patronun sermayesi büyümeye devam ediyor. Kapıda birçok araç olmasına rağmen iş kazası geçiren veya rahatsızlanan işçilere araç tahsis etmeyip “ambulans çağırın” diyen yine Tezcan Galvaniz patronundan başkası değil” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamı şöyle:

2023’ün Türkiye’sinde işçilere insanlık dışı bir yaşam dayatılıyor. Tezcan Galvaniz fabrikası işvereni son olarak işçileri kara kışta yazlık kıyafet ile çalışmaya zorluyor.

Fabrikada keyfiyet normal bir uygulama haline gelmiş durumda. Mesaiye kalan işçilere mesai ücretleri ödenmiyor. Hasta olan işçilerin sağlık kuruluşlarına gitmesi engelleniyor. Fabrika yemekhanesi ve lavabolar pislik içerisinde işçi sağlığını tehdit ediyor.

Nitekim böylesine sorunlar birçok kez yerel basın dahil farklı biçimlerde dile getirilmiş olmasına rağmen yetkililer sağır sultanı oynamaktadırlar. Söz konusu keyfi uygulamalar inceleme konusu bile yapılmamaktadır.

İşçilerin insan onuruna yakışan bir ücret ve çalışma koşullarında yaşaması, örgütlenme özgürlüğüne engel olanlar hakkında işlem başlatması gereken devlet ve yetkililer ise bu insanlık dışı koşulları görmezden gelmektedir. Dahası iki yıl önce üretim ve ihracattaki başarısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden ödül almış bir fabrikadan söz ediyoruz. İşçiye düşman olanların kimlerle dost olduklarını görmek gerekiyor.

İşçilerin örgütlü oldukları Hak İş’e bağlı Öz Çelik İş sendikası ile birlikte eyleme geçmiş durumdalar. Fabrikada üretimi durdurarak bu hak gasplarına ‘yeter’ demektedirler

Tıpkı 20 günü aşan direnişleriyle haklarını savunan Urfa Özak Tekstil işçileri gibi hak almanın yolunun birleşmekten ve mücadele etmek geçtiğini biliyorlar. Ve en iyi bildikleri yönteme başvuruyorlar; birleşiyorlar ve mücadele ediyorlar.

İşçi sınıfının partisi olarak işçilerin her hak arayışında hemen yanı başında olduğumuzu, işçi sınıfının İşi Ekmeği ve özgürlüğü için verdiği mücadeleyi sonuna kadar desteklediğimizi ilan ediyoruz.

Emek Partisi olarak Tezcan Galvaniz İşçilerinin bu onurlu mücadelesini destekliyoruz.”