Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Emirşah Torun: 3-4 arkadaş mağdur olacak diye 20 esnafın mağduriyetini de göz yummayız

Vakıf İş Hanı’nın yapımı konusunda şirket yetkilileri, binanın yapımında malzeme taşıyacak kamyon için güzergah talebinde bulunurken İzmit Belediyesi 70 metrelik güzergahı gösterdi. Cumhuriyet Bulvarı’na denk geldiği için Büyükşehir izin vermezken esnaf, başka güzergah gösterilmesini istedi. İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Emirşah Torun bölge esnafının talebinin bu yönde olduğunu belirterek, “3-4 arkadaş mağdur olacak diye 20 esnafın mağduriyetini de göz yummayız” dedi.

Vakıf İş Hanı’nın yapımı

Özgun imzaİzmit Fethiye Caddesi ile İstiklal Caddesi’nin kesiştiği noktada yer alan Vakıf İş Merkezi için esnaflar birleşmiş, girdikleri ihaleyi de kazanmıştı. Esnafların oluşturduğu İzmit Birlik Limited Şirketi tarafından yeniden yapılacak iş merkezi mayıs ayında yıkılırken yapımına bir türlü başlanmadı.

BÜYÜKŞEHİR DE İLÇE BELEDİYESİ DE İZİN VERMEDİ

Edinilen bilgilere göre şirket, İzmit Belediyesi’nden İstiklal ya da Fethiye Caddesi başından inşaat alanına malzeme götürmek için izin isterken ilçe belediyesinden zeminin yeni döşendiği gerekçesiyle izin çıkmadı. Şirket, bu kez Cumhuriyet Bulvarı’ndan malzeme getirmek için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. Büyükşehir ise bulvardan büyük araç girişine izin verilmesi halinde sıkıntılar yaşanacağı gerekçesiyle izin vermedi.

Emirsah Torun 2SÜRECİ ANLATTI

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Emirşah Torun ile İzmit Belediyesi Basın Danışmanı Cem Şakoğlu konula ilgili belediye toplantı salonunda bir araya geldi. İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürü Burak Güreşen’in de hazır bulunduğu toplantıda konuyla ilgili açıklama yapan İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Emirşah Torun, “Ben böylesine büyük bir projeyi kentimize kazandıran İzmit Belediye Başkanımıza teşekkür ederek konuya geçmek istiyorum. 30 yıldan beri kimsenin cesaret edemediği projeydi. Altyapı her babayiğidin harcı değil. Başkanımız ortak akla çok önem veriyor. Bu projeyi ‘ben yaptım; oldu’ demeden bunu kentimizin kamuoyunun beğenisine sunalım; hangi projeyi vatandaşlarımız daha çok tercih ederlerse o projeden yana tercihimizi kullanalım düşüncesiyle bir proje çalışması başlatıyor ve halkın oyuna sunuyor.  En çok beğeni alıyor bu proje, başkanımızın da oluruyla işleme alınmış olunuyor” dedi.

BAŞKANIMIZIN GÖNLÜ RAZI OLMADI

“Ortak bir tarih belirledik” diyen Torun, “Bölge esnafımızla, vatandaşlarımıza defalarca toplantı yaptık. Kendileri için en uygun zamanın hangisi olacağı konusunda fikirlerini sorduk. Pandemiden çıkılmıştı. Bir buçuk, iki yıldan beri sıkıntılarla çalışan esnafımızın böyle bir çalışmanın içerisine sokulup mağdur edilmesine gönlü razı olmadı başkanımızın. Ortak bir tarih belirledik. 5 Kasım 2021 tarihini start tarihi olarak belirlemiş olduk. Teknik bilgi noktasında hiçbir zahmetten kaçınmayan fen işleri müdürümüz ve ekibi başta olmak üzere yüklenici firma, mesai arkadaşlarımız hiçbir üşengeçlik göstermeden herkes bu konuda ‘ben nasıl faydalı olabilirim’ diye gayret içine girdi” şeklinde konuştu.

CADDE VE YAN YOLLARDA KAPLAMA İŞİNİ TAMAMLADIK

Ülkede bir kriz başladı. Çalışmada en büyük destekçilerimizden biri cadde esnafımız ve vatandaşlarımız oldu. Günü geldi dükkanlarına hiç girilmeyen anlar oldu. Siftah yapmadan kapattıkları günler oldu. Esnafımız, bu güzel günleri gördükleri için onlar da zahmete katlandılar. Fethiye Caddesi ve yan yollarda döşeme yani kaplama işini tamamladık. Vakıf İş Hanı’nda bu arkadaşlar almış oldukları iş hanını yıkacaklardı, şubat ayı itibariyle yıkıp yenisini projelendirmek üzere bir süreç başlatmış olacaklardı. Fakat kendi aralarında çizdirdikleri mimari projeden dolayı birtakım sorunlar yaşadıklarını duyuyorduk. Şubat ayı döneminden bahsediyorum. Projeden birtakım değişiklikler olacak dediler bize. Bizimle birlikte başlasınlar yıkıma, vatandaşlar ikinci şeye maruz kalmayacaktı. Fatma Kaplan Hürriyet, defalarca kendilerine iletti. Bir anda iki işi kurtarmış olalım dedik kendilerine.

“O YÜZDEN GEÇ KALDI” DESENİZ TALEBİYLE GELDİLER

Başkanımızın yanına geldiler, ‘biz burayı biraz yıkımına geç başlatsak, inşaat işimiz biraz geç kalsa siz evet biz orada çalışma yürütüyorduk o yüzden geç kaldı’ diye bir taleple geldiler. Başkanımız, net bir cevap verdi: biz o caddede ikinci bir inşaat başlatarak oradaki esnafımızın mağduriyetine sebebiyet veremeyiz. Döşeme işini gerçekleştirene kadar herhangi bir yıkım olmadı. Yürüyüş yolundan Yapı Kredi’nin köşesinden başlayarak gelmiştik. Bu arkadaşlar bir ay önce geldiler; ‘biz başlamak istiyoruz, nerede güzergah belirleyeceksiniz’ dediler. Onlar gelmeden esnaf gelip ‘Burada iş makinesi geçsin istemiyoruz’ diyerek taleplerini ilettiler.

KENDİMİZ KULLANIYORUZ AMA…

Göbekten Yürüyüş Yolu’na doğru giden yolun mesafesi 70 metre. İş hanından İnönü Caddesi’ne doğru olan mesafe 180 metre. Yine aynı yerden Alemdar’a doğru olan yolun mesafesi 180 metre, Merkez Bankası’na giden yol 310 metre. Biz en kısa mesafeyi belirleyelim malzemelerin hasar görmemesi ve vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına görüştüğümüzde çok memnun oldular. ‘Büyükşehir’den de izin alırsanız giriş-çıkışlar oradan rahatlıkla olabilecek, 70 metrelik mesafeyi kullanarak şantiye alanınıza getirip, götüreceksiniz’ dedik. Oradan olumlu cevap alamadık; oradan başka güzergâh gösterin dediler. Biz başka güzergah gösteremeyiz dedik.

ESNAFIN TALEBİ BU

Taşlar yerine konuldu; zemin oturdu yerine. ‘İzmit Belediyesi bize kullandırmadığı yerleri kendi kullanıyor’ dediklerini duyuyoruz. Kendimiz kullanıyoruz ama 10, 7, 4 metreküplük beton taşıtıyoruz. Orası ağır tonaj değil. Başlattıklarında kamyon kamyon malzeme gelecek. Böyle bir söylemi niyetli bir söylem olarak görüyoruz. Her iki işi karşılaştırma doğru bir karşılaştırma değil. Ben yanlış algının düzeltilmesi noktasında basın toplantısında yapma gereği duydum. Bu, esnafımızın tekrar tekrar inşaat, iş makinesi görmek istemiyoruz talebidir. En hasar, zaiyat ile nasıl bu işin içinden çıkarız hesaplayıp yürüyüş yoluna giden güzergahın en uygun olduğunu belirtmek istiyoruz. Süreli bir protokolleri var. O sürede de bir sıkıntı yaşamamaları lazım. Bir an önce başlatsınlar; sorumluluk herhangi bir kuruma yüklenmesin.

Cem SakogluAĞIR AKSAK BİR DÜŞÜNCE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Torun’un ardından konuşan İzmit Belediyesi Basın Danışmanı Cem Şakoğlu “Vakıf İş Hanı’ndaki arkadaşlarımız inşaata başlarlarsa yolu yeniden yapma ihtiyacı olmasın diye yan yol ve üst yolu bıraktık. Bu yüzden de esnaftan tepki de gördük. Büyükşehir Belediyesi’nden önerdiğimiz alanın gönderdiğimizde ‘yolumuz bozulur’ diye bir söylem var. Sadece 70 metrelik alanın bozulmasından bahsediliyorsa yürüyüş yolunun 10 metrelik bir alan bozulacağı yerde Fethiye Caddesi’ni baştan başa bozacaksam hata olduğunu, ağır aksak bir düşünce olduğunu düşünüyorum. O esnaf da İzmit’in esnafı. O yolun açılması ve bu çalışmanın gece yapılması hepimiz tarafından isteniyor. Orada oluşacak bir hatayı zaten arkadaşlarımız karşılamayı taahhüt ediyor. Bir an önce başlayarak bu arkadaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz.”

Vakif Is Hani