Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Engin Taşdemir: Kocaeli’de hala hasarlı binalarda oturanlar var!

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, Kocaeli’de hala hasarlı binalarda oturan yurttaşların olduğunu söyleyerek uyarılarda bulundu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi

Kocaeli’de bulunan ağır hasarlı binaların hala korku yarattığını, Büyükşehir Belediyesi meclisinde bunun 5 yıldır mücadelesini verdiğini söyleyen CHP Meclis Grubu Başkanvekili Engin Taşdemir, önemli açıklamalr yaptı. Taşdemir, “Bölgede ki riskli binaların bir yıl önceki rakamları şu anda elimizde. Bir kısmı yıkıldı ancak ne kadarı ayakta tam olarak bilemiyoruz. Elimizdeki son rakam Kocaeli’de 7 ağır hasarlı binanın bulunduğu yönünde. Yaklaşık bin 208 orta hasarlı bina var. Bunların da bir kısmı yıkıldı. Ancak yıkım kararları sonrasında çalışmalar maalesef beklenen hızda olmadı. Halen kent genelinde hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlar var” dedi.

“BU ÇALIŞMA ACİLEN YAPILMALI”

“Durumun daha da vahim olanı kağıt üzerinde hasarlı olmayan ancak büyük hasar mevcut olan yapı stoklarıyla ilgili” diyen Taşdemir, “Bu binalar 1999 Depremi sonrasında bir şekilde az hasar kaydı almışlar. Ya da hasar kaydı hiç işlenmemiş. Bu binaların ivedilikle tespit edilmesi gerekiyor. Şu anda hiçbir resmi veriye güvenmeden bütün binalarda, yeni yapılanlar da dahil olmak üzere bir dayanıklılık tespit çalışması yapılması lazım. Büyük depremlerinin yaralarını sararken yeni büyük depremlerin beklendiği Kocaeli başta olmak üzere Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki illerde bu çalışma acilen yapılmalı” ifadelerini kullandı.

“KOCAELİ’DE PARSEL BAZINDA İMAR DEĞİŞİKLİKLERİ DURDURULMALI”

Kahramanmaraş Pazarcık’taki büyük depremine dikkat çeken CHP’li Taşdemir, şöyle konuştu;

“Bir kez daha gördük ki, Türkiye bir deprem ülkesi. Her an felaket kapımızda. O zaman bu çalışmaları hala neden erteliyoruz? Kentte hala pek çok imar değişikliği yapılıyor ve kat artışları veriliyor. Yeni yapılan binaların da sağlam olmadığını, deprem yönetmeliğinin yetersiz olduğunu bir kez daha gördük.

Kocaeli’de örnek işler yapan rahmetli belediye başkanımız Salih Gün örnek alınmalı. 1999 Depremi’nde Salih Gün yönetimindeki Tavşancıl’da tek bir ev dahi hasar almadı. Üniversiteden uzman hocalarla bir imar planı hazırlanmış ve 3 katın üzerinde yapılara izin verilmemişti. Kocaeli’de parsel bazında imar değişiklikleri durdurulmalı ve kenti kapsayıcı bir deprem imar planı hazırlanmalı.”

BİR MİLYONDAN FAZLA İNSAN EVSİZ KALDI

Geçtiğimiz yıl Gölcük depreminin yıl dönümünde açıklama yapan Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası yönetimi, Gölcük merkezli 1999 depreminde Kocaeli’de, 328 bin 113 ev ve işyerinin yıkıldığını veya hasar gördüğünü, binaların yüzde 25’inin kullanılamaz hale geldiğini, yüzde 6’sının yerle bir olduğunu, yüzde 7’sinin ağır hasarlı, yüzde 12’sinin de orta derecede hasar gördüğünü ve bir milyondan fazla insanında evsiz kaldığına dikkat çekmişti.